VrtuľníkReuters/Kacper Pempel
StoryEditor

Ruského pilota, ktorý dezertoval na Ukrajinu, našli mŕtveho v Španielsku. Putinov režim mesiace hovoril, že ho chce mŕtveho

TASR20.02.2024., 10:30h

Ruského pilota vrtuľníka, ktorý pred šiestimi mesiacmi dezertoval na Ukrajinu, našli mŕtveho v Španielsku. Hovorca ukrajinskej vojenskej tajnej služby (HUR) Andrij Jusov to povedal v pondelok pre verejnoprávnu stanicu.

Lajkuj Brainee.sk na

Jusov neuviedol ďalšie podrobnosti o okolnostiach pilotovej smrti. Aj podľa ďalších médií bol pilot v Španielsku, keď zomrel. Keď sa k nemu pridala jeho bývalá priateľka, našli ho neskôr zastreleného, napísali ukrajinské noviny Ukrainska Pravda. Španielske úrady zatiaľ tento prípad nepotvrdili.

image

Kto bol Alexej Navaľnyj? Najväčšieho kritika Putina už raz otrávili, po pochybných procesoch bol vo väzení za polárnym kruhom

Pilot letel z Ruska na Ukrajinu vlani v auguste s plne vyzbrojeným vojenským vrtuľníkom Mi-8. Pristál na ukrajinskom vojenskom letisku, ale počas úniku boli zastrelení dvaja ďalší členovia posádky.

Dostal tučnú odmenu

Rus dostal od Kyjeva po dezercii a odovzdaní vrtuľníka ukrajinskej armáde sumu v prepočte približne 496-tisíc dolárov. Štátna televízia v Moskve na jeseň informovala, že ruská tajná služba dostala rozkaz zabiť tohto muža, ktorého Moskva pokladala za zradcu.

image

Vladimir Putin

Reuters/Sputnik

Ukrajina, ktorá sa od februára 2022 bráni proti ruskej invázii, vyhlásila v apríli 2022 odmeny za funkčnú ruskú vojenskú výzbroj, ak bude odovzdaná Kyjevu. Ruským zbehom, ktorí odovzdajú bojové lietadlo, ponúka maximálnu odmenu v prepočte vyše 990-tisíc dolárov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 03:30