Fotografia z pochoduSarah Meyssonnier/Reuters
StoryEditor

Našli Navaľného telo. Má byť v márnici, na hrudi má mať modriny, zrejme od oživovania

TASR18.02.2024., 15:40h

Telo ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorý zomrel v piatok v trestaneckej kolónii, sa nachádza v márnici okresnej nemocnice v sibírskom meste Salechard.

Lajkuj Brainee.sk na

Jeho pitva sa do soboty 17. februára neuskutočnila, napísal v nedeľu podľa agentúry DPA na svojom webe nezávislý denník Novaja Gazeta Europa odvolávajúci sa vlastne zdroje.

Salechard s viac ako 50 000 obyvateľmi je hlavným mestom Jamalskoneneckého autonómneho okruhu. Trestanecká kolónia Polárny vlk, kde Navaľnyj zomrel, je od neho vzdušnou čiarou vzdialená asi 50 kilometrov severozápadne a leží už za polárnym kruhom.

Nemenovaný pracovník záchrannej služby pre Novu Gazetu povedal, že kolegovia ho informovali o tom, že na Navaľného tele sa našli modriny, ktoré boli spôsobené ešte keď žil, zrejme však vznikli pri oživovaní.

„Ako pracovník záchranky s pomerne bohatými skúsenosťami môžem povedať, že také zranenia, ako ich opísali tí, čo ich videli, vznikajú pri kŕčoch,“ uviedol záchranár.

image

Kto bol Alexej Navaľnyj? Najväčšieho kritika Putina už raz otrávili, po pochybných procesoch bol vo väzení za polárnym kruhom

Podľa neho modriny svedčia o tom, že Navaľnyj mal pred smrťou kŕče a pri oživovaní držali ho zamestnanci trestaneckej kolónie. Modrinu mal aj na hrudníku, čo je známkou toho, že skutočne došlo k pokusom o masáž srdca. Záchranár predpokladá, že Navaľnyj „s najväčšou pravdepodobnosťou“ zomrel na zástavu srdca.

image

Fotografia z pochodu

Annegret Hilse/Reuters

Zamestnanec salechardskej stanice prvej pomoci pre Novu Gazetu Europa povedal, že Navaľného telo najskôr prevezené do neďalekého mesta Labytnangi, no 16. februára večer ho odviezli do okresnej nemocnice v Salecharde na Ulici Mieru. Potom sa rozšírila informácia, že miestni patológovia majú zakázané vykonávať pitvy. Zamestnanec poznamenal, že telá tých, ktorí zomrú v trestaneckých kolóniách, obvykle prevezú na Úrad súdneho lekárstva na Glazkovovej ulici.

Nova Gazeta Europa cituje aj miestneho taxikára, podľa ktorého na letisku v Salecharde, kde z Moskvy prilietajú dva pravidelné lety denne, pristáli 17. februára dve lietadlá mimo plánu. Nevylúčil, že v jednom z nich mohli byť špecialisti, ktorí majú vykonať pitvu tela Navaľného.

O úmrtí Navaľného informovala ruská väzenská služba, podľa ktorej odsúdenému politikovi prišlo v piatok po vychádzke nevoľno a takmer okamžite stratil vedomie. Privolaní zdravotníci z nemocnice v meste Labytnangi sa Navaľného pokúšali oživovať viac ako pol hodiny, ale neboli úspešní.

Navaľného spolupracovníci v sobotu informovali, že matke Navaľného povedali, že jej syna postihol „syndróm náhleho úmrtia“. Takáto diagnóza však v Medzinárodnej klasifikácii chorôb neexistuje.

Na mnohých miesta v Rusku sa v piatok a sobotu konali spontánne zhromaždenia na pamiatku Navaľného. Bezpečnostné zložky na nich zadržali najmenej 401 ľudí, najviac v Petrohrade a Moskve, vyplýva z najnovších údajov mimovládne organizácie OVD-Info monitorujúcej zatýkania na nepovolených podujatiach v Rusku.

V Moskve pri Soloveckom kameni, pamätníku obetiam politických perzekúcií z obdobia bývalého Sovietskeho zväzu, si Navaľného „a ďalšie obete politických represií v Rusku“ v nedeľu uctila veľvyslankyňa USA Lynne Tracyová, informovala agentúra AFP.

 

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 08:38