Učiteľ telesnej výchovy údajne na žiakov mieril zbraňou. (ilustračný obrázok)Brainee X Canva/
StoryEditor

Učiteľ vytiahol na hodine zbraň a vyhrážal sa žiakom. Bol z neho cítiť alkohol, tvrdia študenti

iDnes.cz30.01.2024., 14:00h

Polícia vyšetruje udalosť na strednej škole v Roudnici nad Labem, kde pedagóg ponižoval žiakov a vyhrážal sa im zbraňou. Škola učiteľa telesnej výchovy prepustila a zakázala mu aj prístup do areálu školy. Navyše kvôli tomu zaviedla bezpečnostné opatrenie, v rámci ktorého žiakom pri vstupe kontrolujú tašky.

Lajkuj Brainee.sk na

„Vo veci v súčasnej chvíli prebiehajú úkony trestného procesu. Po zaistení všetkých dôkazov bude rozhodnuté o ďalšom postupe trestného poriadku. Zatiaľ nemôžeme zdieľať žiadne ďalšie informácie. Viac informácií zverejníme, akonáhle to bude možné,“ uviedla v pondelok pre portál iDnes.cz  hovorkyňa polícia Pavla Kofrová.

Vyhrážky a zbraň

Dramatická udalosť sa odohrala minulý týždeň počas vyučovania na Strednej odbornej škole a odbornom učilisku Neklanova. „Prezliekali sme sa v šatni. Keď sme vyšli na chodbu, učiteľ tam stál a vytiahol zbraň. Namieril na všetkých a potom na strop. Bolo počuť, ako to stlačil. Potom nám povedal, že keby mal patróny, tak nás postrieľa. Pištoľ bola čierna, bolo možné vidieť komôrky, bola bubnová,“ opísala svedkyňa Litoměřickému denníku, ktorý o incidente informoval ako prvý.

image

Polícia chytila študenta, ktorý sa vyhrážal masakrom na škole. Stredoškolák z Bratislavy posielal falošné bombové vyhrážky

Podľa iných informácií údajne išlo o poplašnú zbraň, ktorá sa používa napríklad na štartovanie závodov. Incidentu vraj predchádzala hádka medzi učiteľom a jedným zo študentov. Učiteľ sa mu údajne vyhrážal, že ho zabije, pretože nemal úbor. Podľa výpovede ďalšieho študenta bolo údajne z učiteľa cítiť alkohol.

Riaditeľka školy v liste rodičom informovala, že s pedagógom ukončila pracovný pomer. „Do zamestnania už nenastúpi. Bol mu zakázaný prístup do areálu školy a už nedôjde k žiadnemu kontaktu so žiakmi a pedagógmi,“ uvádza riaditeľka školy Helena Všetečková s tým, že vzhľadom na vyšetrovanie nebude poskytovať ďalšie informácie.

„V súčasnej dobe, bohužiaľ, s ohľadom na prebiehajúce úkony trestného riadenia nemôžeme zdieľať bližšie informácie, aby nedošlo k mareniu vyšetrovania. Škola s pedagógom rozviazala pracovný pomer, incident vyšetruje polícia,“ napísala cez víkend spomenutému denníku.

image

Údajne išlo o pištoľ, ktorou sa štartujú závody. (ilustračný obrázok)

Brainee X Canva/

Či bol učiteľ opitý, vedenie školy zatiaľ nevie

V reakcii na udalosť škola zavádza nové bezpečnostné opatrenia. „Tie spočívajú v kontrolách žiakov aj pedagógov pri vstupe do budovy,“ uviedla v pondelok riaditeľka školy s tým, že sa zvažuje tiež preventívne testovanie pedagógov na prítomnosť návykových látok.

To, či učiteľ v dobe incidentu bol pod vplyvom alkoholu, ako tvrdia niektorí študenti, riaditeľka nevie. „S alkoholom na pracovisku sme sa doteraz nestretli, a ani z osobného jednania s dotknutým pedagógom nikto z prítomných členov vedenia školy nemal podozrenie, že je pod vplyvom alkoholu či iných návykových látok,“ povedala Helena Všetečková.

S vedením školy sa v pondelok dopoludnia stretol starosta mesta František Padělek. „Zaujímal som sa o to, čo sa na škole stalo. V podstate tam išlo o nevhodnú manipuláciu so zbraňou. Bola to štartovacia zbraň,“ uviedol.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 08:44