Ukrajinská tenistka si podala ruku s ruskou tenistkou.Lumumbaamin/X
StoryEditor

Ukrajinka prehrala s Ruskou, po zápase jej podala ruku: Je emotívna a zmätená, reaguje krajanka

buriDnes.cz25.01.2024., 11:00h

Bola príliš emotívna a zmätená. Tak hodnotí gesto mladej krajanky Jelizavety Kotliarovej, ktorá na Australian Open podala ruku svojej ruskej súperke, jej ukrajinská krajanka Dajana Jastremská. Tenistka, ktorá ako prvá kvalifikantka od roku 1978 stojí pred bránami finále hlavnej súťaže tvrdí, že Kotliarová je ešte príliš neskúsená.

Lajkuj Brainee.sk na

Bol to moment, ktorý sa premenil na takmer až medzinárodný škandál. 16-ročná Jelizaveta Kotliarová po porážke v prvom kole na Australian Open podala ruku svojej ruskej premožiteľke Vlade Minčeovovej. A hneď sa strhol chaos. Ukrajinskí športovci sa totiž s ruskými a bieloruskými súpermi po vypuknutí vojny na Ukrajine nezdravia, píše sa na portáli iDnes.cz.

„Jelizaveta bola príliš emotívna a zmätená,“ hodnotila gesto Jastremská, ktorú vo štvrtok dopoludnia čaká boj o prvé grandslamovské finále. „Nemôžem ju súdiť, neviem, čo jej bežalo hlavou. Je ešte mladá, nie je taká skúsená, môže sa to stať každému,“ dodala 19-ročná Jastremská, ktorú cituje portál CNN.

„Ak to urobila naschvál alebo nie, neviem. Ale som si istá, že stojí za Ukrajinou,“ doplnila po štvrťfiníle, v ktorom v dvoch setoch porazila Češku Lindu Noskovú a v semifinálne ju čaká Číňanka Čeng Čchin-wen.

Za tenistku sa ospravedlnil jej otec

Záver zápasu si všimli tiež funkcionári ukrajinského tenisového zväzu (FTU). „Tenisová federácia Ukrajiny podporuje spoločný postoj ukrajinských tenistov nepodávať si ruky s predstaviteľmi agresorskej krajiny. Naši poprední hráči si to uvedomujú, a toto rozhodnutie podporujú. Ale chyby sa stávajú. A jedna taká sa stala aj našej hráčke,“ píše FTU.

Za Kotliarovú sa už predtým ospravedlnil jej otec. „Lise má len 16 rokov, nemá ešte žiadne skúsenosti s hraním na tak významných súťažiach, ktoré sú vrcholom profesionálneho tenisu. Atmosféra je tu mimoriadna, čo samo o sebe vytvára na športovcov veľký tlak. Na začiatku kariéry je ťažké sa s tým vyrovnať a nebyť nervózny,“ povedal Konstantyn Kotliar.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 05:35