Lukáš EngelmannTv Noe – Televize Dobrých Zpráv/Youtube
StoryEditor

Farár sa priamo v kostole priznal: Porušil som celibát, mám ženu aj dieťa. Niektorí farníci mu prejavili podporu

nik25.01.2024., 10:30h

Celibát sa u farárov berie pormerne vážne. Len zriedkavo sa stáva, že si farár už po vysviacke nájde ženu a má deti. A ešte zriedkavejšie sa k tomu prizná.

Lajkuj Brainee.sk na

Rímskokatolícki farári sa zaväzujú dodržiavať celibát. Žiť budú bez toho, aby sa oženili či mali pohlavný styk. Avšak raz za čas sa predsa len stane, že aj farár zatúži po rodine.

image

Je to ťažšie, ako si myslíte. Tento kvíz s českými slovíčkami zvládne len expert, dokážte, že umíte mluvit

Prípad v Česku

Pred pár dňami sa v kostole vo Frýdlante nad Ostravicí rozhostilo ticho po tom, čo 43-ročný farár Lukáš Engelmann priznal, že porušil celibát. „Mám rodinu. Ženu a dieťa,“ povedal. Následne sa za to všetkým prítomným ospravedlnil s tým, že sa v najbližších dňoch chystá podať žiadosť o odchod zo služby, píše sa na portáli Blesk.cz.

Prípad, keď farár podá žiadosť o odchod práve kvôli rodine, sa podľa hovorcu ostravsko-opavskej diecézy Ondřeja Elbla stáva raz za niekoľko rokov. Samozrejme, jeho priznanie vyvolalo u mnohých silné emócie, avšak našli sa aj ľudia, ktorí ho podporili. Žena z frýdlantskej farnosti hovorí: „Zrušila by som celibát. Súčasná doba je pre ľudí psychicky náročná, čo znamená aj veľký nápor na kňazov, pretože na nich všetci sypú svoje problémy vo veľkom. Lenže oni sú potom na tú nálož sami.“

Príručka cirkvi hovorí, že pokiaľ kňazi splodia deti, mali by katolícke spoločenstvo opustiť a venovať sa svojmu potomkovi. Samotný pápež František minulý rok vyhlásil, že by povinnosť celibátu mohla byť zrušená. Príkladom sú východné katolícke cirkvi, ktoré ho nevyžadujú a ich kňazi sa bežne ženia.  

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 07:25