Príbeh „prvých“ siamských dvojčat.Profimedia.cz/
StoryEditor

Príbeh „prvých“ siamských dvojčiat. Boli otrokári, splodili dvadsať detí a jeden z nich bol alkoholik

iDnes.czČTK20.01.2024., 11:00h

Presne pred 150 rokmi zomreli Chang a Eng Bunkerovci. Narodili sa v roku 1811 v Siame (historický názov Thajska) a boli to práve oni, ktorí dali svetu termín „siamske dvojčatá“. V roku 1829 opustili ázijský kontinent a odišli do USA, kde sa nakoniec oženili, tiež s dvojčatami. Zomreli 17. januára 1874, tri hodiny po sebe vo veku 62 rokov.

Lajkuj Brainee.sk na

Termínom siamské dvojčatá označujeme dvojčatá s rôznym rozsahom spojenia tela alebo stupňom zvyškového zdvojenia. Prvýkrát takto boli pomenovaní práve Chang a Eng.

Narodili sa 11. mája 1811 čínskym rodičom v rybárskej dedine Meklong. Ich matka bola urastená atraktívna tridsaťpäť ročná žena, ktorá predtým porodila štyri zdravé deti. Aj pôrod chlapcov údajne prebiehal hladko, pretože boli veľmi drobní. Na prekvapenie všetkých boli ale aj zrastení v polovici hrudného koša.

image

Siamské dvojčatá majú štyri ruky a robotu odrobia za dvoch. Plat však dostávajú ako jeden

Súčasná chirurgia by podobne fyzicky zrastených súrodencov dokázala pomerne ľahko oddeliť, nie však medicína v 19. storočí, ktorá nepoznala ani röntgen. V obave o život svojich synov odmietali rodičia riskantné návrhy na operáciu, šíreniu správ o zvláštnych bratoch ale zabrániť nevedeli. V roku 1824 si Changa s Engom pozval na audienciu aj samotný siamský kráľ Rama III..

Svetová senzácia

V tom istom roku vstúpil dvojčatám do života britský obchodník Robert Hunter, ktorý v nich videl obrovský finančný potenciál, a snažil sa ich preto vyviezť z krajiny. Povolenie na tento krok dostal od siamských úradov až o päť rokov. V roku 1829 teda bratia opustili ázijský kontinent a odplávali s Hunterom do Spojených štátov, kde boli ďalších 15 rokov senzáciou.

image

Mladí Chang a Eng na litografii od Nathaniela Whittocka z roku 1829.

Profimedia.cz/

Chang s Engom precestovali nielen americký kontinent, ale zavítali aj do Anglicka a radu ďalších európskych krajín. Obvykle pred užasnutými divákmi predvádzali množstvo zložitých pohybov, zatiaľ čo publikum počúvalo prednášku o ich neobvyklej telesnej vade. Boli nielen veľkou atrakciou, ale stali sa aj cieľom vedeckých výskumov. Lekári však ich oddelenie vzhľadom na nejasný obsah spoločného svalového pásu neodporúčali.

Spoločná domácnosť

Po desiatich rokoch vystupovania mali obaja bratia našetrené dosť na to, aby sa mohli usadiť. V mestečku Wilkesboro v Severnej Karolíne si zaobstarali 44 hektárový pozemok, na ktorom založili plantáže a na prácu najali otrokov. Novo tiež získali americké občianstvo a prijali priezvisko Bunker. V roku 1843 sa oženili so sestrami Adelaide a Sarah Anne Yatesovými, s ktorými mali niekoľko detí (Chang desať a Eng 11).

Neobvyklé manželské spolužitie však vyžadovalo špeciálny režim. Bratia postavili vo White Plains pre každú rodinu jeden dom av každom z nich sa zdržiavali tri dni. Hlavné slovo v Engovom dome mal Eng a Chang sa musel podrobovať jeho prianiam a naopak.

image

Vpravo je Chang Bunker, jeho žena Adelaide a ich syn Patrick Henry; vľavo Eng Bunker, jeho žena Sarah a ich syn Albert. Snímka z roku 1865.

Profimedia.cz/

Po občianskej vojne sa Bunkerovi ocitli vo finančnej tiesni, ktorú obaja súrodenci vyriešili návratom k vystupovaniu a kočovnému životu. Pri spiatočnej ceste z mnohoročného turné po Európe ale prekonal Chang mŕtvicu, po ktorej zostal paralyzovaný na pravú stranu tela. Na rozdiel od Enga potom čoraz častejšie nachádzal útechu v alkohole. Changovo pitie ale nemalo údajne na Enga žiadny vplyv. Chang bol tiež prvý, kto zomrel. Písal sa 17. január 1874, tri hodiny po ňom zomrel aj jeho brat.

Telá oboch mužov boli po smrti podrobené pitve na Jeffersonovej lekárskej klinike vo Filadelfii. Lekári obzvlášť podrobne preskúmali svalové tkanivo, vďaka ktorému prežili bratia život bok po boku, a došli k záveru, že mali prepojené krvné obehy a že príčinou Engovi smrti bolo zrejme silné psychické rozrušenie z Changovho skonu. Potom boli bratia pochovaní na cintoríne pri baptistickom kostole v Mount Airy, kde žili posledné roky života.

Ružena a Jozefa

Asi najstaršími a najslávnejšími siamskými dvojčatami na území bývalého Československa boli Ružena a Jozefa Blažková, ktoré boli zrastené v oblasti panvy. Senzáciou sa stalo tehotenstvo Ruženy, ktorá na jar 1910 porodila zdravého syna Františka, ale nikdy sa nezistilo, kto bol otcom dieťaťa. Zomreli vo veku 37 rokov.

image

Asi najstaršími a najslávnejšími siamskými dvojčatami na území bývalého Československa boli Ružena a Jozefa Blažková.

Profimedia.cz/

Siamské dvojčatá sa podarilo prvýkrát úspešne oddeliť v decembri 1952 v nemocnici v Clevelande v USA. Išlo o dievčatká zrastené v oblasti hrudnej kosti. Oddelenie siamských dvojčiat je komplikovaná a nebezpečná procedúra. U niektorých dvojčiat ju nemožno vôbec vykonať, pretože obaja jedinci môžu zdieľať životne dôležité orgány, alebo hrozia iné život ohrozujúce komplikácie.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 17:26