Mladá žena sa vo väzení vydala.Gypsy Rose Blanchard/ig/
StoryEditor

Pchala do nej lieky, holila jej hlavu, priviazala o posteľ. Kto je Gypsy Rose, ktorá bola pri vražde svojej krutej matky a teraz je na slobode?

Andrea Knežiková13.01.2024., 12:30h

Príbeh Gypsy Rose Blanchard na teba určite vyskakuje odvšadiaľ, najmä na sociálnych sieťach. Príbeh, ktorý plní americké médiá, je strašidelný. Názory na to, či dievča, ktoré v kúpeľni čakalo, kým jej priateľ zavraždí jej matku, malo ísť do basy, sa rôznia.

Lajkuj Brainee.sk na

Clauddie (Dee Dee) Blanchard pravdepodobne trpela poruchami, ktoré najviac ovplyvnili jej nevinnú dcéru. Dlhé roky ju týrala, nechávala žiť v klamstve a pripravila jej vskutku neúctivý život. V roku 2016 Gypsy Rose obvinili  z vraždy, ktorú spáchala spolu so svojím bývalým priateľom Nicholasom Godejohnom. Mala si odsedieť za mrežami desať rokov, nakoniec ju prepustili už po ôsmich. Nicholas dostal doživotie. 

Münchhausenov syndróm

Začalo sa to, keď mala Gypsy osem rokov. Mama jej tvrdila, že má leukémiu a svalovú dystrofiu. Zaobstarala jej invalidný vozík a hadičku, cez ktorú ju kŕmila. Zdravotné problémy, ktoré Dee Dee nahovorila svojej dcére, sa stupňovali: alergia na cukor, záchvaty, astma, poruchy sluchu a zraku. Gypsy užívala veľké množstvo liekov, spala s nasadeným dýchacím prístrojom. Dokonca podstúpila viaceré operácie – očí či vyberanie slinných žliaz. V dôsledku chýbajúcich slín jej následne zhnili zuby. Preto jej ich matka dala vytrhať a o pár dní jej kúpila zubnú protézu. 

Pravdou však bolo, že dokázala chodiť, nemala leukémiu, nemusela prijímať jedlo cez hadičku. Hlavu mala holú iba preto, lebo jej ju Dee Dee pravidelne holila. Odborníci sa domnievajú, že jej matka trpela poruchou známou ako Münchhausenov syndróm (pacient si vymýšľa rôzne diagnózy). Kvôli nemu si vymyslela dcérine choroby, aby získala súcit a obdiv okolia. Dee Dee prestala chodiť s Gypsy k lekárom, ktorí spochybňovali jej zdravotný stav. Spravila si opatrovnícky kurz, aby vedela čo najlepšie popísať diagnózy. Pred rozhovormi s médiami podávala Gypsy silné lieky, pretože chcela o jej zdravotnom stave rozprávať len ona, alebo jej len stláčala ruku na znak toho, nech je ticho. Aby unikli podozreniam, veľa sa sťahovali.

image

Kuchár Jožko má byť synom popraveného bratislavského škrtiča. Aké činy spáchal jeho otec a dá sa vôbec vraždenie zdediť?

Podozrenie

V roku 2008  sa Gypsy a Dee Dee presťahovali do nového domu v Springfielde. Postavil ho Habitat for Humanity. Bol ružový a mal rampu pre invalidný vozík. Dostali aj odmeny, ktoré zahŕňali návštevy koncertov a Disney Worldu. Po jednej návšteve neurológa, vzbudili v lekárovi podozrenie, že jej diagnózy nie sú pravdivé. Ale nikdy sa týmto prípadom oficiálne nezaoberal, pretože mu chýbali dôkazy. V roku 2009 niekto zaslal úradom anonymné oznámenie, v ktorom poukazoval, že Gypsyine choroby nemajú žiaden medicínsky základ. To viedlo k tomu, že ich dom navštívili dvaja pracovníci. Dee Dee ich ubezpečila, že je všetko v poriadku.

Pokus o útek z pekla

Šialená matka pribúdajúcim vekom dcére klamala, koľko má skutočne rokov. Pre dcéru bol doslova šok, keď sa dozvedela, že sa narodila v roku 1991. Neuveriteľný hnev jej vtedy pomohol utiecť s mužom, ktorého stretla na sci-fi festivale. Matka ju našla, a keď ju priviedla domov, rozbila jej počítač, a priviazala ju o posteľ. Neskôr sa Gypsy zoznámila na kresťanskej zoznamke s Nicholasom Godejohnom.

Plán na lepší život

Povedala mu celú pravdu o tom, ako ju mama týra. V júni 2015 zosnovali krutý plán. Naplánovali spolu vraždu. Spolu utečú a budú naveky šťastní. Nichol naozaj jej matku pobodal, zatiaľ čo Gypsy čakala v kúpeľni. Vrátili sa do Nicholasovho domu vo Wisconsine, kde ich našla polícia. Gypsy dvakrát uverejnila príspevok na facebookovom účte, ktorý mala spoločný s mamou. „That Bitch is dead!“ Neskôr na súde vysvetlila, že príspevok zverejnila preto, aby polícia našla telo jej matky. „Nikto nikdy nebude z mojich úst počuť, že som rada, že je mŕtva, alebo že som pyšná na to, čo som spravila. Ľutujem to každý jeden deň,“ prezradila pre magazín People. Svoj čin ľutuje. Gypsy žila pod neustálou kontrolou svojej matky, a strach z nej jej bránil odísť. 

Konečne doma

Gypsy Rose je momentálne na slobode a je veľmi aktívna na sociálnych sieťach, čo mnohí kritizujú. Dáva rozhovory médiám, komunikuje na Instagrame. Vo väzení sa spoznala so svojim manželom, písali si listy a neskôr si začali posielať emaily. V roku 2022 mali malý väzenský ceremoniál v Chillicothe Correctional Center v Missouri. 

Filmové a knižné typy o príbehu Gypsy Rose Blanchard 

Ak ťa príbeh zaujal, na streamovacej platforme HBO je o ňom natočený osemdielny seriál The Act. Pre stanicu Lifetime vychádza trojdielny dokumentárny seriál The prison Confessions of Gypsy Rose Blanchard.  Taktiež vyšla aj kniha Darling Rose Gold od Stephanie Wrobel. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 07:54