Americký prezident Joe Biden so svojím psom Commanderom.Instagram/potus/
StoryEditor

Bidenov temperamentný pes musel opustiť Biely dom. Od nástupu prezidenta pohrýzol najmenej desať ľudí

iDnes.cz05.10.2023., 13:00h

Nemecký ovčiak, Commander, ktorého do Bieleho domu priviedli manželia Bidenovci, musel opustiť sídlo amerického prezidenta.

Lajkuj Brainee.sk na

Po poslednom incidente, pri ktorom pohrýzol zamestnanca administratívy, bolo zviera podľa hovorkyne prvej dámy Elizabeth Alexandrovej premiestnené na iné miesto. Podľa záznamov ministerstva pre vnútornú bezpečnosť Commander od októbra minulého roka napadol najmenej 10 ľudí.

„Bidenovcom veľmi záleží na bezpečnosti zamestnancov Bieleho domu a tých, ktorí ich každý deň chránia. V súčasnosti sa Commander nenachádza na pôde Bieleho domu a stále sa rozhoduje, kde bude umiestnený,“ uviedla hovorkyňa v e-mailovom vyhlásení pre zamestnancov. Hovorkyňa neprezradila, čo sa s temperamentným nemeckým ovčiakom stane. Novinári uviedli, že psa naposledy videli v sobotu na hornom balkóne Bieleho domu.

image

Bidenov pes musí z domu. Doslova. 

Manuel Balce Ceneta/Tasr

Vyhlásenie prišlo niekoľko hodín po tom, ako sa tlačovej tajomníčky Bieleho domu Karine Jean-Pierre na pravidelnej stredajšej konferencii pýtali na fotografiu, ktorú urobil náhodný turista a poskytol ju médiám. Snímka zachytávala moment, keď Commander napadol hlavného strážcu pozemkov Dalea Haneyho.

Hovorkyňa prvej dámy Alexandrová sa podujala reagovať a uviedla, že Haney a Commander sa hrali a moment zachytený turistom nebol vážny.

Podľa záznamov ministerstva pre vnútornú bezpečnosť Commander uhryzol alebo inak zaútočil na zamestnancov tajnej služby najmenej desaťkrát. Naposledy 25. septembra spôsobil zranenie príslušníkovi tajnej služby. „Muža na mieste ošetril zdravotnícky personál,“ potvrdil hovorca USSS Anthony Guglielmi.

image

Trump sa vydal úradom, zaplatil kauciu a po pol hodine odišiel. Fotku zo zatknutia zverejnil na sociálnej sieti

Alexander vtedy reagoval slovami, že „Biely dom môže byť pre rodinných miláčikov stresujúcim prostredím“ a že Bidenovci „pracujú na spôsoboch, ako pomôcť Commanderovi zvládať často nepredvídateľné situácie na pôde Bieleho domu“.

Commander je druhým z Bidenových psov v prezidentskom paláci. Jeho predchodca Major, tiež nemecký ovčiak, bol taktiež agresívny voči zamestnancom Bieleho domu. Po niekoľkých útokoch vzali Bidenovci Majora domov do Delaware, kde sa oňho starajú priatelia.

Commandera daroval Joeovi Bidenovi v decembri 2021 jeho brat James. V rodine majú aj mačku Willow.

Tradícia domácich zvierat v Bielom dome siaha až k Georgeovi Washingtonovi, ktorý mal kone a psy. Mal však aj osla, ktorého mu daroval španielsky kráľ Karol III. a papagája, o ktorého sa starala prvá dáma Martha. Len dvaja muži v celej histórii amerických prezidentov zvieratá úplne odmietli - Harry Truman a Donald Trump.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafry, do ktorého spadá aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 22:12