Ilustračná fotkaProfimedia.sk/Profimedia - Ilustracni
StoryEditor

Matka vo svojom dome nemusí trpieť dvoch dospelých synov, rozhodol súd. Žena bola z dvoch 40-tnikov zúfalá

ČTK07.11.2023., 09:00h

Dospelé deti sa nemôžu donekonečna spoliehať na pomoc svojich rodičov a na to, že môžu zostať v ich domácnosti. Uviedol to súd v Taliansku, ktorý sa zaoberal žalobou o vysťahovanie, ktorú podala sedemdesiatpäťročná matka proti svojim dvom synom vo veku 40 a 42 rokov. Súd rozhodol, že požiadavka ženy, aby sa jej synovia vysťahovali z jej domu, bola oprávnená.

Lajkuj Brainee.sk na

Spor sa týkal trojice, ktorá spolu žila v meste Pavia v severnom Taliansku. Podľa tlače matka opakovane vyzývala svojich synov, aby si našli iné bývanie.

Keď sa výzvy nestretli s požadovanou odozvou, rozhodla sa podniknúť právne kroky proti svojim potomkom. V ňom okrem iného tvrdila, že synovia neprispievajú na spoločnú domácnosť ani sa nezúčastňujú na upratovaní a iných prácach.

Sudca dal matke za pravdu. Podľa nej právo synov na to, aby sa s nimi matka zabávala v jej domácnosti, nebolo vzhľadom na ich vek opodstatnené.

image

Hodiny súdneho dňa nikdy nemôžu odbiť polnoc. Môže za to tento desivý a hrôzostrašný dôvod

Podľa súdu v talianskom práve neexistuje žiadne ustanovenie, ktoré by dospelému potomkovi dávalo právo žiť v dome svojich rodičov bez ich súhlasu. Obaja muži sa podľa rozsudku majú do dvoch mesiacov vysťahovať.

Takéto rodinné spory nie sú v Taliansku nezvyčajné. Potomkovia opúšťajú dom svojich rodičov v priemere po tridsiatke, vyplýva z údajov európskeho štatistického úradu Eurostat za rok 2022. Muži v Taliansku tak robia neskôr, s priemerným vekom takmer 31 rokov, ako ženy, ktorých priemer je približne o dva roky nižší.

V Európskej únii je priemer u oboch pohlaví 26,4 roka. Česká republika je s takmer 26 rokmi mierne pod priemerom EÚ. Okrem Talianska vykazujú hodnoty nad 30 rokov aj Portugalsko, Slovinsko, Malta, Španielsko, Slovensko, Grécko, Bulharsko a Chorvátsko, kde je priemerný vek, v ktorom potomkovia opúšťajú rodičovskú domácnosť, najvyšší spomedzi krajín EÚ - 33,4 roka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 03:20