Ilustračné fotoArchív
StoryEditor

Kolumbia má prepracovaný plán. Už vie, ako sa zbaví Escobarových hrochov

ČTK06.11.2023., 12:00h

Kolumbia predstavila plán na zníženie počtu hrochov vypustených do voľnej prírody po smrti narkobaróna Pabla Escobara.

Lajkuj Brainee.sk na

Hrubokožce sa vďaka priaznivým podmienkam výrazne rozmnožili a vláda plánuje v najbližších rokoch znížiť ich počet sterilizáciou, odvozom do iných krajín a vyradením niektorých jedincov. Hrochy sú v Kolumbii nepôvodným druhom a podľa úradov majú škodlivý vplyv na životné prostredie.

Po tom, ako Escobara v roku 1993 zastrelila polícia, boli tri hrochy z jeho osobnej zbierky zvierat vypustené do voľnej prírody. Tam sa im darilo a začali sa nekontrolovateľne množiť, uvádza agentúra AFP.

Vláda vypracovala plán, ako sa týchto nepôvodných zvierat zbaviť. Podľa ministerky životného prostredia Susany Muhamadovej bude prvou etapou sterilizácia samcov. Ministerstvo dúfa, že do konca roka sa podarí sterilizovať 20 hrochov a ďalších 40 v budúcom roku.

image

Zbúrali dom Pabla Escobara. Z magnetu na drogovú turistiku zostali trosky a trezor

Ministerka uviedla, že ide o nákladnú a náročnú operáciu, ktorá trvá šesť až sedem hodín pre každého jedinca. "Sú tu riziká pre veterinára aj pre zviera," povedala ministerka. Hroch by mohol mať alergickú reakciu a zákrok neprežiť, tvrdia ochranári, ktorí tento postup kritizujú.

Okrem toho plán predpokladá, že niektoré hrochy budú prevezené do Mexika, Indie alebo na Filipíny. Tieto krajiny vyjadrili ochotu zvieratá prijať. Podľa ministra sa potom "eticky usmrtí" bližšie nešpecifikovaný počet hrochov.

Úrady tvrdia, že populácia týchto zvierat má množstvo nepriaznivých účinkov na miestne životné prostredie a faunu. Bez zásahu by podľa ministerstva počet hrochov v oblasti do roku 2035 stúpol na 1 000. "Sú to preteky s časom," povedal minister Muhamad.

Sterilizáciu niektorých hrochov vykonali kolumbijské úrady už v minulosti. To však nezastavilo zvyšovanie celkovej populácie. V roku 2021 úrady odhadovali počet hrochov žijúcich pozdĺž rieky Magdalena na 80; tohtoročný odhad už hovorí o takmer 170 zvieratách.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 05:48