Syn Pabla Escobara sa ospravedlňuje vo filme o zločinoch drogového bossa.Reuters/
StoryEditor

Zbúrali dom Pabla Escobara. Z magnetu na drogovú turistiku zostali trosky a trezor

ČTK13.07.2023., 12:00h

Tento týždeň zbúrali v kolumbijskom Medellíne dom azda najznámejšieho drogového bosa. Niekdajší barónov príbytok roky fungoval ako neoficiálne múzeum. O demolácii rozhodla miestna radnica.

Lajkuj Brainee.sk na

Súčasný majiteľ domu, Escobarov brat Roberto, sa na súde márne snažil dom zachrániť. Podľa novín El Espectador je budova od roku 2018 zatvorená, pretože podľa úradov propagovala narkoturizmus, ktorý je v meste zakázaný.

„V pondelok ráno sme prišli na miesto s asi 50 úradníkmi a demolačnou čatou, ale na naše prekvapenie nás majiteľ budovy predbehol a jediné, čo sme našli, bol veľký starý trezor uprostred trosiek,“ povedal Omar Rodríguez, jeden zo zamestnancov radnice. Escobarov brat sa dlho snažil demoláciu prekaziť, ale po tom, čo súd rozhodol v prospech radnice, odstúpil.

Narcobarov brat umožňoval turistom za poplatok prehliadku domu, v ktorom Escobarov dvojník tiež robil prehliadky. Návštevníci si tam mohli pozrieť sériu Escobarových fotografií od jeho detstva až po obdobie, keď sa stal vodcom medellínskeho kartelu, zbierku jeho košieľ, motoriek, áut a vodný skúter Jamesa Bonda, ako aj dutý stôl, ktorý slúžil ako skrýša zbraní. Turisti sa mohli odfotiť aj pri plagátoch, ktoré ponúkali milióny dolárov za informácie vedúce k dolapeniu Escobara a jeho mafiánskych kolegov.

Pablo Escobar, ktorý sa narodil v decembri 1949, začínal s predajom pašovaných cigariet. Od 70. rokov pracoval pre drogových dílerov, pre ktorých tiež unášal ľudí kvôli výkupnému. V roku 1975 zriadil prvú trasu na pašovanie drog do USA.

Čoskoro sa vypracoval tak, že v 80. rokoch jeho medellínsky kartel dodával na americký trh približne 80 ton kokaínu mesačne. Escobarova vojna s konkurenčnými kartelmi si vyžiadala životy stoviek policajtov, sudcov a významných politikov v Kolumbii aj mimo nej.

Zatiaľ čo pre USA a kolumbijskú vládu bol Escobar nepriateľom číslo jeden, pre niektorých Kolumbijčanov bol "novodobým Robinom Hoodom". Chudobných si podplácal výstavbou športových zariadení, škôl a nemocníc. V roku 1991 sa Escobar vzdal pod prísľubom, že nebude vydaný do USA.

Skončil v špeciálnom väzení, na ktorého výstavbu najprv osobne dohliadal a z ktorého naďalej riadil svoj kartel. Keď ho vláda neskôr chcela premiestniť do bežného väzenia, utiekol. Skrýval sa takmer rok a pol, kým polícia neobjavila jeho úkryt a v decembri 1993 ho pri prestrelke zabila.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 15:33