Sieť podzemných tunelov v HamaseProfimedia
StoryEditor

Tunely ako obrovská zbraň. Metro v Gaze je podzemnou pevnosťou Hamasu

Milan VodičkaiDnes.cz23.10.2023., 08:00h

Začalo to vlastne skoro nevinne. Kedysi tadiaľto pašovali cigarety, oblečenie, ale aj kravy, autá a raz dokonca uspaného leva. Teraz sú tunely v pásme Gazy jednou z najväčších vojenských zbraní Hamasu.

Lajkuj Brainee.sk na

Gaza je labyrint uličiek preplnených stavbami, čo už samo o sebe je pre Izraelčanov vojenská nočná mora. Ale pod touto Gazou je ešte jedna, podzemná. Bludisko tunelov, ktoré má vraj päťsto kilometrov, čo je ešte o štvrtinu viac ako celé newyorské metro, píše Milan Vodička z portálu iDnes.

Diery za 90 miliónov dolárov

Na internete sa dá nájsť stránka izraelskej armády, kde tunelom venujú samostatnú kapitolu. „Je to obrovské podzemné mesto so stovkami prístupov po celej Gaze,“ píše sa tam. Len pre predstavu, že to nie sú žiadne obyčajné podzemné diery: náklady na vybudovanie „metra pod Gazou“, ako sa tomu cynicky hovorí, sú odhadované až na 90 miliónov dolárov.

Sieť tunelov v Južnom Vietname, ktorou sa za celú vojnu nepodarilo Američanom zničiť, bola proti tomu malá a primitívna. Chrbticové tunely v Gaze vedú v hĺbke medzi dvadsiatimi a tridsiatimi piatimi metrami, majú betónom alebo panely vystužené boky a stropy, niektorými vedú koľaje, je tam elektrické osvetlenie a natiahnuté sú telefónne drôty kvôli spojeniu, ktoré je proti odpočúvaniu bezpečnejšie ako to mobilné hore.

image

Českí vývojári varujú, že sa ich hra zneužíva pre vojnové fake news. Po Ukrajine ju využili aj na šírenie hoaxov z Izraela

Vstupy sú šikovne umiestnené z budov – či už sú to mešity, činžiaky, školy, obchodné centrá, nemocnice, alebo súkromné domy – čo znemožňuje ich odhalenie. Niektoré boli dokonca odhalené v obyčajných kurníkoch.

Vlani v novembri našiel Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) tunel priamo pod školou, ktorú prevádzkuje. Denník Washington Post uviedol, že tunely boli odhalené aj pod nemocnicou al-Wafa.

Pre Hamas sú také veci pokušením, ktorému nemožno odolať. Územie prešpikované tunelami je v asymetrickej vojne, ktorú by musel viesť proti izraelskej armáde, vysokým tromfom. Pri obmedzenej invázii do Gazy v roku 2014 sa viackrát stalo, že postupujúci Izraelčania zistili, že ich Hamas podzemím obišiel a zrazu im páli do chrbta.

image

Konflikt v pásme Gazy

Reuters/Ammar Awad

V mestskej vojne, kde sa pohybujú malé komandá a všetko stojí na rýchlosti, manévri, ľsti a prekvapení, je ovládanie podzemia jasnou výhodou. Dvojnásobne preto, že útočníci hore postupujú veľmi pomaly, pretože prekonávajú hromady trosiek, ktoré občas musí odstraňovať buldozér, a sú pod neustálou paľbou z ruín budov.

Okrem toho tunely umožňujú rýchle presuny po bojisku, premiestňovanie výzbroje, bezpečný úkryt pre veliteľa riadiaceho boj a únikový priestor v prípade problémov. A skúste ich vybombardovať... Vietnamské tunely nezničili ani americké strategické superbombardéry B-52.

Izraelský Inštitút pre národné štúdiá v jednej analýze napísal, že podzemné tunely Hamasu podkopávajú izraelskú prevahu na povrchu a do značnej miery vyrovnávajú technologickú prevahu.

image

Bývalá po*noherečka Mia Khalifa obhajovala útok na Izrael. Playboy s ňou nekompromisne ukončil spoluprácu

Bojovníci vo varšavskom židovskom gete sa v roku 1943 bránili z podzemia len s revolvermi a zápalnými fľašami celý mesiac niekoľkým tisícom esesákov, hoci tí nasadili bojové plyny a plameňomety. Veľmi podobné to bolo o rok neskôr pri Varšavskom povstaní, keď Nemci postupne ovládli ulice, ale povstalci držali podzemie.

Ako sú tunely zákerné, už Izraelčania spoznávajú dlhšie ako desať rokov, pretože Hamas ich hĺbil pod hranicou Pásma Gazy tak, že ústili na izraelskom území. Vyliezali tam z nich arabské komandá, ktorá zo zálohy prepadávala izraelské vojenské hliadky a unášala zajatcov. Teraz je z tunelov podzemná pevnosť. A pritom to začínalo tak nevinne.

Keď pašovali leva

Pôvodne obyvatelia Gazy stavali tunely kvôli pašovaniu pod južnou hranicou s Egyptom. Vozilo sa všetko možné a bol z toho veľký biznis, takže vznikla kasta tunelových barónov – niečo medzi veľkopodnikateľmi a mafiánskymi šéfmi.

image

Konflikt v pásme Gazy

Reuters/Ammar Awad

V tom čase sa tunelmi pašovali pre zoo v Gaze aj zvieratá, ktoré boli pod sedatívami. Údajne sa jeden lev prebral a rozdriapal jedného z pašerákov. Hamas by musel byť slepý, aby si nevšimol, aká možnosť sa pod zemou rysuje. Prvý útok vykonal v septembri 2001, keď odpálil dva metráky výbušniny v tuneli vykopanom pod pozorovacím stanovišťom izraelskej armády.

Podobných útočných tunelov prekopaných pod plotom na území Izraela bolo množstvo, ale ešte väčší význam majú obranné tunely, ktoré robia z Gazy pevnosť o dvoch dimenziách. Pre predstavu: izraelská armáda odhaduje, že na stavbu tunelov bolo použitých 600-tisíc ton betónu. Typicky blízkovýchodný bizarný je fakt, že cement, drevo, oceľ, štrk a náradie k tomu Palestínčanom dodáva Izrael. Obstaráva totiž pre Gazu skoro všetko vrátane vody a elektriny.

Odkedy zistil, že stavebniny používajú v Gaze na tunely proti nemu miesto na domy, dovoz niekoľkokrát stopol, ale potom ho zase obnovil, pretože bol obvinený z nehumánneho konania. Jediné, čo mohol, bolo aspoň spočítať, že namiesto tunelov si mohli v Gaze postaviť 86 domov, sedem mešít, šesť škôl a devätnásť zdravotných stredísk. Takto to aspoň uvádza webová stránka izraelskej armády v kapitole o tuneloch.

image

Útok na Izrael dominuje aj na sociálnych sieťach. Na TikToku ho niektorí využívajú na to, aby zbohatli

Železný rýľ v akcii

Tunely stáli veľa aj Izrael. Pod plotom okolo Gazy zapustil do zeme oceľové dosky, ktoré nemožno prekopať. Nazval to Železný múr a prišlo to na miliardu dolárov. Navyše k tomu pridal systém počujúci tunelársku prácu. Ten má meno Železný rýľ a vyšiel na stámilióny.

A okrem toho si armáda postavila výcvikové centrum pri meste Petah Tikva, kde sa vojaci v maketách tunelov Hamasu a s pomocou virtuálnej reality učia podzemnej vojne. O tom, ako to virtuálne robia, sa veľmi nevie. Len sa hovorí, že využívajú roboty.

Robot má nájsť nepriateľa, východy, nastražené výbušniny a znie to pekne moderne, ale územie je dobyté, až keď na nich šliapne topánka pešiaka. To platí aj pod zemou. Takže nakoniec to nebudú mať Izraelčania o nič príjemnejšie ako preslávené tunelové krysy americkej armády počas vietnamskej vojny. Len s tým rozdielom, že nedobytné, nevybombardovateľné a neobjaviteľné vietnamské tunely boli dvakrát menšie ako tie v Gaze.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 07:07