Len ročný chlapec v materskej škole zomrel kvôli fentanylu.Irenebritusa, Miranda Devine/Twitter
StoryEditor

Batoľa zabila silná droga, zomrelo v materskej škôlke. Pri prehliadke našli pod rohožkou opioidy

Nikola Michalkova20.09.2023., 10:00h

Len ročné dieťa zomrelo v materskej škole v New Yorku. Príčinou bol fentanyl, ktorý sa nachádzal pod rohožkou.

Lajkuj Brainee.sk na

Fentanyl sa v lekárstve používa ako liek proti bolesti, ktorý dokáže byť účinnejší ako morfium. Patrí do skupiny opioidov a vyvoláva silný pocit eufórie. Fentanyl je silnejší ako heroín a závislosť na ňom vzniká rýchlejšie. V USA je s touto drogou problém už dlhšie, niektorí situáciu nazývajú pandémiou. Tentokrát si vyžiadala život len ročného chlapca.

image

Ľudia zomierajú pri užívaní známej drogy. Ešte pred pár mesiacmi bola dostupná aj na Slovensku

V škôlke bol len týždeň

Ročný chlapec Nicholas Dominici bol v materskej škole v čase incidentu len týždeň. V piatok v zariadení zomrel, polícia potvrdila, že môže ísť o predávkovanie silným opioidom. Tri ďalšie deti boli prevezené do nemocnice. Podozrenie práve na narkotikum padlo potom, čo ho našli pod rohožkou v miestnosti, kde deti spávali, uvádza sa na portáli BBC.

Proti dvom osobám boli vznesené obvinenia z drogového sprisahania a polícia sa domnieva, že deti vo veku od ôsmich mesiacov do dvoch rokov v materskej škole vdýchli omamnú látku fentanyl.

Trom deťom musel byť podaný Narcan, čo je pohotovostný liek používaný na zvrátenie predávkovania opioidmi. Pri prehliadke miestnosti, v ktorej deti spali, sa našiel jeden kilogram fentanylu, uviedol v pondelok hlavný detektív newyorskej polície Joseph Kenny. Okrem toho vyšetrovatelia údajne našli aj tri lisy, ktoré používali na balenie kilogramov drog. 

image

Nicholas Dominici

Miranda Devine/Twitter

Obvinené osoby

Obvinili majiteľku materskej školy v Bronxe Divino Niño, ktorou je 36-ročná Grei Mendezová. Okrem nej tiež obvinili aj nájomcu, 41-ročného Carlista Aceveda Brita. Podľa federálnej prokuratúry čelia obvineniam z uchovávania drog s úmyslom ich distribúcie s následkom smrti a zo sprisahania s cieľom distribúcie drog s následkom smrti.

„Domnievame sa, že obžalovaní otrávili štyri deti a jedno z nich zabili, pretože z materskej školy riadili drogovú operáciu,“ povedal manhattanský prokurátor Damien Williams. „Denné centrum je miesto, kde by mali byť deti v bezpečí, a nie obklopené drogami, ktoré ich môžu v okamihu zabiť.“

Podľa polície by drogy, ktoré v materskej škole našli, mohli zabiť až 500 tisíc ľudí. Fentanyl je ako liek proti bolesti, ale až 50-krát silnejší ako heroín a okrem toho pravdepodobne stojí za nárastom počtu úmrtí v USA na drogy. 

Záznamy z bezpečnostných kamier či telefónne záznamy ukazujú, že Mendezová volala svojmu manželovi hneď potom, čo zistila, že deti sú choré. Urobila tak predtým, ako kontaktovala políciu. Jej manžel prišiel a odstránil niekoľko nákupných tašiek z miestnosti, kde deti spali, uviedli úradníci. 

Úrady po jej manželovi stále pátrajú. V dokumentoch bol označený ako spolupáchateľ. Právnik pani Mendezovej uviedol, že jeho klientka odmieta obvinenia a tvrdí, že o drogách v materskej škole vôbec nevedela. „Jej jediným zločinom bolo, že prenajala izbu niekomu, kto mal drogy,“ povedal jej advokát Andrew Aranda. „Neexistuje žiadny dôkaz, že by robila niečo iné, ako to, že sa o deti riadne starala.“

image

Grei Mendez

Irenebritusa/Twitter

Zadržané osoby sú zadržiavané bez možnosti prepustenia na kauciu, keďže hrozí, že by mohli utiecť. Okrem toho sa v materskej škole 6. septembra zastavili aj mestskí zdravotní inšpektori, ktorí nič nezistili. „Je mi to veľmi ľúto, ale jednou z vecí, na ktoré moji inšpektori v oblasti starostlivosti o deti nie sú vyškolení, je hľadanie fentanylu. Ale možno to potrebujú,“ povedal komisár pre zdravotníctvo Ashwin Vasan. 

Starosta Eric Adams vyzval na „úplný národný útok“ na túto drogu, pretože je nebezpečná a silná. „Desatina veľkosti nechtu môžu zabiť dospelého človeka. Tak si predstavte, čo to môže spôsobiť dieťaťu,“ povedal, pričom v ruke držal fotografiu, ktorá zobrazovala smrteľnú dávku v porovnaní s mincou v hodnote jedného centu. 

Podľa prieskumu sa fentanyl týka prakticky každého kúta USA – od Havaja až po Rhode Island. V roku 2010 na predávkovanie drogami zomrelo v celej krajine menej ako 40 tisíc ľudí, pričom menej ako 10 percent bolo spojených s fentanylom. Do roku 2021 avšak zomrelo ročne viac ako 100 tisíc ľudí a odhaduje sa, že 66 percent úmrtí bolo spojených práve s fentanylom. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 08:44