Sem na dovolenku určite nechoď!Instagram/lexielimitless/
StoryEditor

Sem na dovolenku určite nechoď! Pred nebezpečnými destináciami varuje rekordérka, ktorá navštívila všetky krajiny sveta

Michal Čiernik05.06.2023., 10:00h

Lexie Alford je držiteľkou Guinessovej knihy rekordov ako najmladšia osoba, ktorá precestovala všetky krajiny sveta. Teraz ponúka zoznam miest, ktorým by sa mali turisti radšej vyhýbať.

Lajkuj Brainee.sk na

Navštívila všetkých 196 krajín sveta. Počas svojho svetobežníctva objavila niektoré miesta tak nebezpečné, že bežným turistom odporúča, aby si ich návštevu radšej rozmysleli. 25-ročná Kalifornčanka, ktorá má takmer pol milióna odberateľov na svojom Youtube kanáli, vytvorila video, v ktorom vymenúva krajiny, kde existuje riziko únosu, kde je extrémna násilná trestná činnosť alebo kde je otvorený vojnový konflikt.

Lexie v posledných rokoch navštívila každú z týchto destinácií a neľutuje, že tak urobila. „Každé miesto ma naučilo niečo nové o svete a spravilo zo mňa skúsenejšieho cestovateľa,“ povedala pre MailOnline Travel.

Severná Kórea

Diktátorskú krajinu rodiny Kimovcov môžeš navštíviť prostredníctvom „prísne kontrolovaného“ vládou organizovaného zájazdu. Cestovateľka ale poznamenáva, že tieto výlety neponúkajú žiadne príležitosti na objavovanie skutočnej tváre tejto krajiny. „Ak pôjdete na toto turné, očakávajte, že budete zaplavení provládnou propagandou a uvidíte len časti krajiny, ktoré režim chce, aby ste videli. Vaše peniaze na turné pôjdu priamo Kimovmu režimu a jeho kumpánom, nie severokórejskému ľudu,“ hovorí Lexie.

image

Diktátorskú krajinu rodiny Kimovcov môžeš navštíviť prostredníctvom „prísne kontrolovaného“ vládou organizovaného zájazdu.

Instagram/lexielimitless/

Existuje alternatívny spôsob, ako vidieť krajinu, poznamenáva Lexie. Odporúča navštíviť kórejskú demilitarizovanú zónu (DMZ) na hranici medzi Severnou a Južnou Kóreou, kde môžeš vkročiť na severokórejské územie vnútri modrých budov na vymedzujúcej línii medzi oboma krajinami. 

BANGLADÉŠ

Rekordérka vo všeobecnosti poznamenáva, že tu celkovo chýba turistická infraštruktúra. Stým sú tu potom spojené mnohé ďalšie problémy ako krádeže či časté sexuálne útoky. „Bohužiaľ, je tu veľmi vysoká miera drobných zločinov a násilných zločinov, ako sú vreckové krádeže a lúpeže. Stáva sa to v každej krajine, ale majte na pamäti, že keďže tu nie sú takmer žiadni iní turisti, vždy, keď ste na ulici, upútate veľkú pozornosť, čo z vás urobí jasný cieľ,“ vysvetľuje.

image

Rekordérka vo všeobecnosti poznamenáva, že tu celkovo chýba turistická infraštruktúra.

Instagram/lexielimitless/

Tieto problémy môže podľa nej ešte zhoršiť hustota osídlenia krajiny. „Ak máte klaustrofóbiu alebo máte strach z davov, potom toto určite nie je miesto pre vás,“ varuje youtuberka. „Aby toho nebolo málo, v dôsledku nepokojov v susedných krajinách s pokračujúcimi teroristickými útokmi, vrátane útokov, ktoré sa za posledných päť rokov zameriavali na cudzincov, došlo k veľkej politickej nestabilite. Bangladéš je žiaľ, tiež pomerne bežne zasiahnutý niekoľkými rôznymi typmi prírodných katastrof, z ktorých najčastejšou sú extrémne monzúnové záplavy,“ dopĺňa Lexie.

Líbya

Líbya je jednou z mála krajín na svete, ktorú nemôžeš navštíviť na vlastnú päsť, mimo cestovnej agentúry. Technicky ti to ako turistovi nie je dovolené, pretože Líbya v súčasnosti nevydáva turistické víza. Mladej youtuberke sa to však podarilo v roku 2019 tak, že si zabezpečila obchodné víza. „Musela som imigračným úradníkom povedať, že som do krajiny prišla za prácou v ropnom a plynárenskom priemysle,“ vysvetľuje.

Krajina je v zovretí politicko-vojenskej nestability, ktorá trvá od zosadenia jej bývalého vládcu Muammara Kaddáfího v roku 2011. „Najväčšie riziko boli vojenské konflikty, kvôli ktorým bol obmedzený voľný pohyb. Ďalším nebezpečenstvom je, že vás unesú kvôli výkupnému alebo politickému vplyvu,“ opisuje influencerka.

Stredoafrická republika

„Stredoafrická republika je jediné miesto, kde moje komerčné lietadlo muselo pristáť vo vývrtke, aby sa vyhlo raketovým útokom," opisuje cestovateľka. Hoci existuje niekoľko národných parkov a malých kultúrnych dedín, ktoré by turisti mohli chcieť vidieť, veľké časti krajiny sú v podstate neprístupné kvôli prebiehajúcim ozbrojeným konfliktom.

image

Počul si už o dark turistike? Ľudia vyhľadávajú miesta, ktoré slúžia hororom ako predlohy. Je to nebezpečné?

Somálsko

Počas svojho pobytu v Somálsku bývala Lexie v hoteli s ozbrojenými strážcami a bezpečnostnými kontrolnými stanovišťami pri vchodoch. „Najväčšie problémy sú tu únosy a teroristické útoky, takže tu nemôžete nikam ísť bez ozbrojeného sprievodu, ktorý si musíte najať,“ vysvetľuje. Zo zákona sa tu dokonca vyžaduje, aby si mal po celý čas pri sebe obrnené vozidlo a ochranku.

image

Odovzdali ceny pre najlepších slovenských influencerov. Je medzi nimi Fero Joke, Sima, ale aj iniciatíva Inakosť

Afganistan

Afganistan bol ďalšou krajinou, v ktorej Lexie zostala v hoteli s ozbrojenými strážcami a bezpečnostnými kontrolnými stanovišťami, aby bola zaistená jej bezpečnosť. „Milovala som čas v Afganistane. Afganistan má všetky predpoklady na to, aby sa stala turistickou destináciou svetovej triedy. Sú tu pestré tradície, úžasné miestne jedlá, historické pamiatky staré tisíce rokov a čo je dôležitejšie, milí ľudia na každom kroku, ktorí do svojej krajiny vkladali toľko nádejí," hovorí.

Poznamenáva však, že odkedy sa v roku 2021 v krajine vrátila k moci tvrdá islamistická skupina Taliban, situácia sa úplne zmenila. „Táto krajina je teraz v dohľadnej budúcnosti úplne neprístupná, dokonca aj pre tých najextrémnejších cestovateľov. Ibaže by si doslova priali smrť,“ hovorí.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:21