OperáciaNational Cancer Institute/Unsplash
StoryEditor

Operácie ako z krvavého hororu. Lekári sa podelili o najhoršie zážitky z operačných sál

Nikola Michalkova19.08.2023., 11:00h

Nie len pacienti, ale aj lekári majú z operačnej sály zážitky, na ktoré by najradšej zabudli.

Lajkuj Brainee.sk na

Náhoda je blbec

Svoju skúsenosť prvého dňa opísal na portáli aj používateľ. Skúsenosť sa datuje do jeho študentských čias, počas ktorých zažil prvý deň na chirurgii. Ako prvú operoval pani v strednom veku, ktorú na operačnú sálu priviezli v bezvedomí, bledú a s pravdepodobným vnútorným krvácaním, keďže bola viackrát bodnutá do brucha. „Okamžite sme jej rozrezali brucho v snahe nájsť zdroj krvácania. Po chvíli sa nám ju podarilo stabilizovať a skontrolovali sme každý segment čriev, či nekrváca. Tie, čo sme našli, sme zašili. V skutočnosti bola jedna bodná rana, ktorá o milimetre minula hlavnú tepnu,“ opisuje. „Keď sme ukladali črevá späť do dutiny, môj šéf sa rozhodol, že sa ešte raz pozrie pod črevá, a náhodou otvoril veľkú tepnu a tá začala krvácať ako divá.“ 

image

Operácia

National Cancer Institute/Unsplash

Museli dokonca zavolať hlavnému chirurgovi, ktorý bol na dovolenke a cez telefón ich upokojoval. Napokon krvácanie dostali pod kontrolu, ale rozhodne sa to študentovi zapísalo do pamäti. 

Jeden používateľ sa podelil naozaj s desivým zážitkom. Na pohotovosť prišiel 21-ročný chalan, ktorý mal bodnú ranu. Hodiny čakal, kým sa napokon rozhodol prísť, pričom so sebou priviedol celú rodinu a priateľov. Previezli ho do traumatologickej miestnosti. „Hneď, ako sme ho priviezli, dostal zástavu srdca a už sa nevrátil. Urobila sa posledná snaha a tiež sme sa pokúsili o manuálnu masáž srdca – roztvoria vám hrudník a manuálne pumpujú srdce, aby ho znovu naštartovali. Nôž mu ale preťal brušnú aortu a tá úplne praskla. Na podlahu sa vyliali litre krvi. Bolo to ako scéna z filmu.“ Kým sa toto dialo, jeho kamaráti si dávali pizzu v čakárni, smiali sa a mali sa dobre. Napokon im ale museli oznámiť, že to mladík neprežil. 

„Rozpútalo sa peklo a vtrhli do izby silou. Zavolali sme ochranku, políciu a padali údery. jeho brat začal kričať, že sme ho zabili. Boli ako omráčení?“ uzatvára. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. máj 2024 12:37