Muž čo precestoval celý svet založil svoj vlastný národ a sám sa korunoval za jeho sultána.Instagram/slowjamastan/
StoryEditor

Došli mi krajiny, tak som si vytvoril vlastnú. Muž, ktorý precestoval celý svet, založil vlastný národ. Korunoval sa za sultána

Michal Čiernik15.06.2023., 11:00h

Muž zo San Diega bol tak unavený životom v obyčajnej krajine, že si jednu založil v kalifornskej púšti.

Lajkuj Brainee.sk na

Randy Williams, samozvaný sultán Slowjamastanu, pre CNN povedal, že navštívil všetky krajiny na svete uznané OSN. „Došli mi krajiny, tak som si vytvoril vlastnú,“ vysvetlil. Mikronárod sa rozprestiera na približne štvorhektárovom pozemku v púšti v južnej Kalifornii. Jeho oficiálny názov je Republika Slowjamastan, pomenovaná podľa sultánovho obľúbeného hudobného štýlu Slow Jam.

CNN uviedla, že Slowjamastan, ktorý má vlastnú vlajku, menu a národnú hymnu, vyhlásil svoju suverenitu a odtrhol sa od USA 1. decembra 2021. Má dokonca svoje vlastné časové pásmo, Slowjamastan Standard Time, a na svojom území má 12 štátov vrátane hlavného mesta Dublândia.

Inšpiroval ho iný mikronárod

Pri zakladaní vlastnej republiky sa inšpiroval pri návšteve iného samozvaného mikronároda, ktorý navštívil. Ide o Republiku Molossia, podobne veľký mikronárod v Nevade, ktorý sa údajne oddelil od USA v roku 1998. Inšpirovaný svojou návštevou sa Williams vrátil domov, v októbri 2021 kúpil pozemok v Kalifornii a o tri mesiace neskôr vyhlásil nezávislosť svojej krajiny.

image

Slowjamastan, ktorý má vlastnú vlajku, menu a národnú hymnu, vyhlásil svoju suverenitu a odtrhol sa od USA 1. decembra 2021.

Instagram/slowjamastan/

Je otázne, či je nezávislosť Slowjamastanu uznaná. Williams pre Insider uviedol, že prezident Joe Biden zatiaľ neuznal odtrhnutie jeho mikronároda prostredníctvom e-mailu ani sociálnych médií. Na webovej stránke krajiny sa tiež neuvádzajú formálne diplomatické vzťahy s inými štátmi. Pokiaľ ide o správu vecí verejných, národ Slowjamastan sa v súčasnosti definuje ako "diktatúra".

Šialené zákony

„V súčasnosti máme viac ako 5 000 úžasných, registrovaných Slowjamastanov v sčítaní ľudu,“ povedal Williams pre Insider. „Neplánujeme žiadne voľby, aj keď to nie je vylúčené. Snažím sa tento krásny národ rozbehnúť skôr, ako ho nechám rozbehnúť niekým iným!“

Ale nie je to tak, že by bol Slowjamastan miestom bez zákonov. Krajina má určité pravidlá, ktoré sú definované v "Zákonoch, štatútoch a nariadeniach Slowjamastanu". Napríklad sú na území Republiky Slowjamastan, prísne zakázané kroksy. „Ako trest vám kroksy násilne odoberieme a dostane nimi ranu po hlave,“ uvádza sa v štatúte.

Sultán ako DJ v rádiu

Vládca samozvanej krajiny okrem jej riadenia pracuje v rádiu ako DJ. „Keď nevládne najnovšiemu národu na svete, náš drahý vodca vedie medzinárodne vysielanú rozhlasovú šou s názvom ‘Sunday Night Slow Jams‘, ktorú v súčasnosti počuť na viac ako 200 rozhlasových staniciach po celej Amerike,“ píše sa vo Williamsovom životopise na webovej stránke Slowjamastanu.

image

Ale nie je to tak, že by bol Slowjamastan miestom bez zákonov. Krajina má určité pravidlá, ktoré sú definované v "Zákonoch, štatútoch a nariadeniach Slowjamastanu".

Instagram/slowjamastan/

Napriek tomu, že Williams je najvyšším vodcom, väčšinu času trávi mimo Slowjamastanu. Presnejšie takmer 100 kilometrov ďaleko, kde pracuje ako rozhlasový DJ na staniciach Magic 92,5 a Z90 v San Diegu. „Navštevujem krajinu tak často, ako môžem. Väčšinou však pracujem z nášho amerického konzulátu tu v San Diegu v Kalifornii v Spojených štátoch amerických,“ povedal Williams.

Veľké plány

Williams má so svojou krajinou veľké a dosť uletené sny. „Jedného dňa chcem postaviť veľkolepý palác pre sultána a jeho hárem, ale teraz sa sústredím na ľudí,“ povedal Williams pre Insider.

image

Bizarné kniežatstvo na pobreží Anglicka. Bývalá vojenská pevnosť je najmenším neuznaným štátom na svete

Na pozemku plánuje vybudovať vodnú atrakciu lazy river, interaktívnu farmu pásavcov a mongolskú reštauráciu neobmedzenou konzumáciou. „Momentálne sú to len sny, hoci sme už začali s lenivou riekou,“ povedal Williams a priznal, že zatiaľ je to len "suchá roklina".

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 00:23