Skupina detí, ktoré pracovali ako sklári v Indiane, USA v roku 1908Laocoon Of Troy/Twitter
StoryEditor

GALÉRIA Fotograf snímky pracujúcich detí zhotovil tajne. Po zverejnení viedli k radikálnym krokom

Nikola Michalkova24.05.2023., 15:00h

Fotografovi sa podarilo zachytiť snímky detskej práce. Napokon boli cestou k tomu, aby sa v Spojených štátoch zakázala.

Lajkuj Brainee.sk na

V USA sa detská práca zďaleka nevyznačuje roznášaním novín od domu k domu, ale práve tým, že deti museli pracovať v nepriaznivých podmienkach, ktoré boli škodlivé pre ich zdravie a bezpečnosť. Po celom svete ale nájdeme deti, ktoré sú stále nútené pracovať a riskovať tak svoj život v nebezpečnom pracovnom prostredí, uvádza sa na portáli Unilad.

Vznik zákonu

Zákon o spravodlivých pracovných normách vznikol v roku 1938. Bol to najrozsiahlejší federálny zákon o zamestnávaní detí. 

V marci bol v Snemovni reprezentantov a Senáte USA opätovne predložený návrh zákona, ktorý by umožňoval 16 až 17-ročným pracovať v drevárskom priemysle pod dohľadom rodičov, a tak sa zúčastňovať aj na určitých mechanizovaných prácach. Táto správa vyvolala viacero reakcií, niektorí sa vracajú do minulosti, kedy bola detská práca povolená a zdieľajú sa fotografie detí, ktoré zobrazujú túto prácu. 

image

Používaš bronzer či trblietavý očný tieň? Pravdepodobne v ňom je sľuda. Jej ťažba zabila niekoľko detí

Fotograf Lewis Hane zachytil snímok, na ktorej sú zachytené tri dievčatá, ako sú pokryté špinou pri práci v konzervárenskej spoločnosti Maggioni. Na fotografii je 6-ročná Josie, Bertha a 10-ročná Sophie. Všetky pracovali v spoločnosti v Port Royal v Južnej Karolíne. Lewis dievčatá zvečnil na fotografii počas práce investigatívneho fotografa pre Národný výbor pre detskú prácu. 

Podmienky práce detí

Fotografie zachytávajú pracovné podmienky detí v rokoch 1908 až 1924. Hine podľa Kongresovej knižnice fotografoval v utajení a predstieral, že je „predavačom Biblií, pohľadníc a priemyselným fotografom, ktorý zaznamenáva továrenské stroje“, aby sa dostal bližšie k scénam odohrávajúcim sa v podnikoch. Ak sa stal prípad, že sa dnu nedostal, počkal jednoducho vonku, kým deťom neskončila pracovná doba. 

Vládne archívy USA hovoria, že spoločnosti radi zamestnávali deti, pretože im mohli dať nižšie mzdy a okrem toho ich malé ruky umožňovali ľahšiu manipuláciu s malými súčiastkami a nástrojmi. Aj napriek tomu práca pre deti nebola bezpečná. Ohrozovala zdravie detí, ako je spomalenie rastu či rôzne ochorenia, ako sú napríklad tuberkulóza a bronchitída (zápal priedušiek, pozn. red.) Ochorenia ohrozovali najmä deti, ktoré pracovali v uhoľných baniach či bavlnárskych závodoch. 

Takisto tam bola problémom aj dlhá pracovná doba a ťažká práca, ktorá mala na svedomí fyzickú a duševnú únavu, ale taktiež tam bolo riziko viacerých úrazov. „Je práca, ktorá prináša zisk deťom a je práca, ktorá prináša zisk len zamestnávateľom. Cieľom zamestnávania detí nie je ich vzdelávanie, ale získanie vysokého zisku z ich práce,“ povedal Lewis Hine v roku 1908. 

Fotografie získali pozornosť

Po tom, ako sa Hineove fotografie dostali na verejnosť, získali si pozornosť celej krajiny a pomohli tak k prijatiu zákonov o detskej práci. Národný výbor pre detskú prácu fotografie šíril prostredníctvom svojich propagačných a vzdelávacích aktivít a do roku 1920 sa počet detských robotníkov znížil takmer na polovicu. 

Zákon o spravodlivých pracovných normách z roku 1938 vymedzuje pracovný čas detí mladších ako 16 rokov a takisto je uvedený aj zoznam nebezpečných povolaní, ktoré sú pre detských pracovníkov príliš nebezpečné. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:27