Najnebezpečnejšie kulty sveta: Masové samovraždy, či úplná vernosť sú ich hlavným pravidlom.Facebook/Bizzarpedia
StoryEditor

Najnebezpečnejšie kulty sveta: Masové samovraždy či úplná vernosť sú ich hlavným pravidlom

Lukáš KovalčíkiDnes.cz29.04.2023., 14:00h

Pedofília, násilie, vraždy či teroristické činy boli medzi týmito nebezpečnými sektami bežnými praktikami.

Lajkuj Brainee.sk na

Davidiáni

Sekta Davidiánov vznikla v 30. rokoch minulého storočia ako odnož Adventistov siedmeho dňa. Ich základňou bol ranč neďaleko mesta Waco v Texase, ktorý Davidiáni pomenovali Mount Carmel po rovnomennom pohorí v Izraeli, ktoré je spomenuté aj v Starom zákone. V roku 1988 sa na čelo Davidiánov postavil Vernon Howell, informuje portál iDNES.cz.

Zmenil si meno na David Koresh a vyhlásil sa mesiášom, ktorý začne apokalypsu neveriaceho sveta. Priezvisko Koresh si zvolil podľa Kýra II., zakladateľa Perzskej ríše a osloboditeľa Židov z Babylonského zajatia. Krstné meno si zase zvolil podľa kráľa Dávida.

image

Najnebezpečnejšie kulty sveta: Masové samovraždy, či úplná vernosť sú ich hlavným pravidlom.

Youtube/History Channel

Koresh všetkým mužom okrem seba zakázal požívanie alkoholu a akékoľvek sexuálne kontakty so ženami. Sám žil v mnohoženstve a podľa svedectva mal sex aj s maloletými členkami Davidiánov Jeho cieľom bolo splodiť 24 detí, ktoré by po Apokalypse prevzali vládu nad svetom.

Sídlo sekty premenoval na Ranč apokalypsy a začal na ňom zhromažďovať zásoby jedla a veľké množstvo zbraní.

Americké úrady Koresha už dlho podozrievali, že v sídle sekty zhromažďuje nelegálne držané zbrane a obchoduje s nimi. Posledný februárový deň v roku 1993 zasiahli a pokojnú rannú idylku narušili vozidlá amerického Štátneho úradu pre alkohol, tabak a strelné zbrane (ATF), ktorého zásah mal špekulácie definitívne potvrdiť.

Zásah proti sekte Davidiánov je dodnes považovaný za jednu z najkontroverznejších akcií americkej FBI. Zmenil sa totiž na otvorenú vojnu medzi sektou a políciou. Obliehanie ranča pri texaskom mestečku Waco trvalo celkovo 51 dní, a zahynulo tam 86 ľudí.

Rád chrámu Slnka

Sektu založil v roku 1984 homeopat belgického pôvodu Luc Jouret a neskôr sa k nemu pridala skupina osôb okolo francúzskeho finančného magnáta Josepha Di Mambra. Tí, ktorí uverili ich čudným teóriám, boli vzdelaní a zámožní ľudia. Nová sekta spájala legendy o Templároch, astrológiu a vieru v druhé povstanie Ježiša Krista ako božského kráľa slnka.

image

Najnebezpečnejšie kulty sveta: Masové samovraždy, či úplná vernosť sú ich hlavným pravidlom.

Facebook/Bizzarpedia

Jouret aj Di Mambro nadväzovali ľubovoľné sexuálne vzťahy s členkami skupiny. Páry mali byť podľa stanov „kozmicky kompatibilné." Na vrchole bol rád na konci 80. rokov, keď sa počet jeho príslušníkov pohyboval okolo 500. Sekta vlastnila údajne veľa domov a horských hotelov najmä v Kanade. V nich sa odohrávali náboženské obrady. 

V roku 1994 členovia sekty brutálne zavraždili dieťa, o ktorom si mysleli, že je to prevtelený Antikrist. Dvanásť nasledovníkov vykonalo rituálnu Poslednú večeru. O pár dní neskôr nasledovala séria desiatok kolektívnych samovrážd nielen vo Švajčiarsku. Prívrženci, či už vlastnou rukou, alebo rukami vodcov boli zastrelení, otrávení či upálení, vrátane zakladateľov sekty, dokopy viac ako sto ľudí. 

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. máj 2024 13:30