Kráľ vína z Kalifornie sa stal prvým Japoncom s trvalým pobytom v USA. Instagram/paradiseridgewinery/
StoryEditor

Sekta, víno, útek z Japonska. Samuraj mal smolu, narodil sa v zlej dobe

Karolína Sýkorová01.01.2023., 10:00h

Čo majú spoločné samuraj, náboženský kult, Kalifornia a vínna réva? Viac, než si myslíš. Za obyčajnými heslami sa skrýva neobyčajný príbeh muža, ktorý bol svojej dobe považovaný za celebritu.

Lajkuj Brainee.sk na

Japonsko bolo počas obdobia Edo (1603–1867) izolovanou a neprístupnou krajinou, z ktorej bežný človek nemohol legálne vycestovať. To však neznamená, že by Japonci nevedeli nič o živote za hranicami svojich ostrovov. Túžba po vzdelaní v Európe donútila v roku 1865 pätnásť mladých samurajov opustiť rodnú hrudu. Najmladším z nich bol trinásťročný Isonaga Hirosuke uvádza iDnes.cz.

Aby sa na jeho útek tak ľahko neprišlo a rodina nebola perzekvovaná, zmenil si meno na Kanaya Nagasawa. Jeho cieľom bolo Škótsko, presnejšie mesto Aberdeen. Práve tam bývala rodina obchodníka Thomasa B. Glovera, ktorý chlapcom s útekom pomáhal.

Život v sekte

Po dvoch rokoch života v Škótsku sa chlapec zoznámil s charizmatickým náboženským vodcom Thomasom Lake Harrisom. Pod jeho vplyvom sa rozhodol presídliť do Spojených štátov a pridať sa k cirkvi Bratstvo nového života (Brotherhood of the New Life). Tá sa vyznačovala kladným vzťahom k ezoterike, spiritualizmu a komunistickými zásadami.

Dvadsaťtri ročný Japonec sa stal členom Harrisovej novozaloženej náboženskej kolónie Fountain Grove v Santa Rose a spoločne s ďalšími prisťahovalcami žil na farme rozkladajúcej sa na 8 000 štvorcových kilometroch. Pozornosť sa tu sústredila hlavne na vinohrady, víno bolo totiž hlavným zdrojom obživy celej skupiny. Od hlavného vinára sa Kanaye naučil remeslu a nakoniec ho vo funkcii nahradil.

Thomas Lake Harris viedol kolóniu až do svojej smrti v roku 1906. Jeho prívrženci verili, že objavil elixír nesmrteľnosti. Preto trvalo až tri mesiace, kým uznali, že vodca nespí, ale je naozaj mŕtvy. Jeho nástupcom sa stal Kanaye Nagasawa, ktorý bol v tom čase už uznávaným vinárom.

Vínny kráľ

Za svojej éry Nagasawa vinice ešte rozšíril a každodenne ich obchádzal na povoze, aby pracovníkov zaškoľoval a udeľoval cenné rady. Jeho víno dostalo niekoľko prestížnych cien a začalo sa vyvážať do zvyšku USA aj do Európy. Nagasawa sa stal postavou známou takmer po celom svete, a dokonca aj rodné Japonsko ho vzalo na milosť. V roku 1915 mu cisár Taišó udelil Rád vychádzajúceho slnka.

Doma sa mu prezývalo Vinný kráľ Kalifornia. Stal sa zďaleka najúspešnejším vinárom v krajine a zároveň prvým japonským občanom s trvalým pobytom v USA. Nagasawovu usadlosť osobne navštívili mnohé známe osobnosti, medzi nimi Thomas Alva Edison alebo Henry Ford, zakladateľ rovnomennej automobilky. Bujaré oslavy s účasťou vplyvných hostí pokračovali dokonca aj počas prohibície v 20. a 30. rokoch.

Narodil sa v zlej dobe

Napriek tomu, že k nemu väčšina ľudí vzhliadala, rasizmus pripravil Kanaya Nagasawu o životné dielo. Fountain Grove bol zabavený štátom na základe zákona z roku 1913, podľa ktorého nesmeli Aziati vlastniť v Kalifornii pozemky ani podniky. Vinárovi, ktorý sa nikdy neoženil a nesplodil deti, nepomohlo ani to, že pozemky prepísal na svojho prasynovca a praneter, ktorí sa narodili v USA a boli teda americkými občanmi.

image

Pichali im rádioaktívne látky. Toto je príbeh najznámejších siamských dvojčiat Ruska

Počas druhej svetovej vojny boli kvôli protijaponským náladám Nagasawovi príbuzní zatvorení do internačných táborov. Správcovia farmy ju medzitým stihli rozpredať. To už bol Kanaye Nagasawa nejaký čas po smrti. Zomrel v roku 1934 a jeho meno na dlhú dobu upadlo do zabudnutia. Až v 70. a 80. rokoch sa vďaka práci niekoľkých zapálených historikov opäť začalo vynárať na povrch v Kalifornii aj v Japonsku.

image

Matyáš ustál tlak nacizmu aj komunizmu. Slovenskú komunitu gayov obhajoval už od 1. svetovej vojny

Dnes existujú v oboch krajinách múzeá venované podnikavému synovi samurajov. V Japonsku je to Satsuma Student Museum v Kagoshime, mapujúci osudy všetkých pätnástich chlapcov, ktorí spoločne s Nagasawou ušli z krajiny v roku 1865. V roku 1996 vznikla stála expozícia aj v Paradise Ridge, vinici, ktorá tvorila súčasť Nagasawovho impéria.

image

Dva tucty ľudí ohromili celú FBI. Príbeh tajných detektívov, ktorí dostali na kolená nacistov v Čile

Ústredným exponátom druhej výstavy, venovanej čisto len slávnemu vinohradníkovi, napodiv nie sú ani staré fotografie či fľaše s pôvodnými etiketami, ale obhorený samurajský meč. Nagasawa si ho doviezol z Japonska pri jednej zo svojich neskorších návštev. Ako zázrakom meč prežil požiar z roku 2017, ktorý zničil niekoľko zvyšných viníc aj preslávenú okrúhlu stodolu, postavenú v roku 1899. Dnešní vlastníci pozemkov, rodina Byckov, ho doslova vytiahli z popola.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 01:59