Základná škola, kde sa nešťastie staloNuri Vallbona/Reuters
StoryEditor

Vyhrávali ceny a milovali turistiku. Takto vyzerali obete streľby 18-ročného šialenca v Texase

kamČTK26.05.2022., 14:00h

Utorková streľba na základnú školu v Texase si vyžiadala najmenej 21 obetí z toho 18 bolo detí. Ide o najsmrteľnejšiu streľbu v USA od roku 2012. Toto sú obete, ktoré už nikdy neobjímu svojich rodičov.

Lajkuj Brainee.sk na

Spojené štáty sa postupne premieňajú na miesto, kde by chcel žiť len málokto z nás. Všetko nasvedčuje tomu, že čoskoro budú vo väčšie krajiny zakázané potraty a slabá regulácia zbraní spôsobuje rekordný nárast masovej streľby. Pre lepšiu predstavu, v Spojených štátoch bolo za prvých 145 dní roku 2022 zaznamenaných 199 masových strelieb.

Tá, ktorá sa odohrala len pred pár dňami, bola však jedna z najhrozivejších, akú si ľudia za posledné desaťročia pamätajú. 18-ročný miestny mladík Salvador Ramos v texaskom meste Uvalde Motív činu, ktorý je v tejto chvíli druhou najhoršou streľbou na základnej či strednej škole v dejinách USA, nie je jasný.

image

Zabité deti, študenti a učitelia. Texaský masaker nebola jediná krvavá udalosť v dejinách USA

Zbrane mal legálne

Ramos 16. mája dovŕšil 18 rokov a deň potom si legálne zakúpil útočnú pušku typu AR-15 spojenú s mnohými krvavými útokmi, píše denník Houston Chronicle. O deň neskôr si údajne kúpil 375 nábojov a o ďalšie dva dni neskôr, teda minulý piatok, ďalšiu pušku.

Útočník žil u svojich starých rodičov, nemal kamarátov, nechodil na brigády, doteraz nemal problémy so zákonom a neprislúchal k žiadnemu z miestnych kriminálnych gangov, povedal hovorca texaského ministerstva pre verejnú bezpečnosť Chris Olivarez. Než sa vydal do základnej školy, strelil svoju babičku, ktorá potom ešte dokázala dôjsť k susedom a zavolať políciu. Po leteckom prevoze do nemocnice sa nachádza v kritickom stave.

image

Základná škola, kde sa nešťastie stalo

Jae C. Hong/Tasr

Útočník potom odišiel autom svojej babičky k neďalekej základnej škole, pred ktorou nabúral a vyrazil dovnútra s jednou zo svojich pušiek a viac ako 300 nábojmi v taktickej vojenskej veste. Podľa úradov sa už pred školou stretol so strážnikom, podarilo sa mu však dostať dovnútra a prejsť k učebni, v ktorej boli spoločne dve triedy detí.

Príbehy obetí, z ktorých puká srdce

Všetky obete zomreli v tejto učebni, v ktorej začal Ramos bezhlavo strieľať a zabarikádoval sa v nej. Na miesto potom prišla zásahová jednotka, ktorej sa podarilo dostať dovnútra a útočníka zastreliť. Guvernér Texasu Greg Abbott dnes povedal, že ďalších 17 ľudí utrpelo zranenia, ktoré ich neohrozujú na živote. Portál Vice priniesol fotografie a príbehy detí a učiteliek, ktoré pri streľbe zomreli. Všetky nájdeš v galérii nižšie.

Útočník podľa Abbotta krátko pred incidentom zverejnil na sociálnych sieťach tri príspevky, v ktorých pred svojím činom varoval. Najprv napísal, že zastrelí svoju babičku, následne uviedol, že ju zastrelil a nakoniec poslal príspevok, že sa chystá zaútočiť na základnú školu.

„Strieľal a zabíjal strašným spôsobom, nepochopiteľným,” povedal o útočníkovi krátko po incidente Abbott. Všetky obete sa už podľa polície podarilo identifikovať. Podľa médií išlo o deti okolo desiatich rokov a bola medzi nimi aj 43-ročná učiteľka Eva Mirelesová. Deti boli v škole posledný týždeň pred letnými prázdninami.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 20:13