Žena sa 25 rokov venovala len domácim prácamUnsplash/Kelly Sikkema
StoryEditor

Muž musí exmanželke zaplatiť 200-tisíc za 25 rokov domácich prác. Robiť mohla iba pre neho, peniaze jej ale nedával

Miroslav Kamody10.03.2023., 09:00h

Súdy vo svete po novom pozerajú aj na to, kto sa koľko vo vzťahu venoval domácim prácam. Jeden muž zo Španielska musí za svoju ignoranciu zaplatiť poriadne mastnú sumu.

Lajkuj Brainee.sk na

Nie každé manželstvo sa skončí frázou „a žili šťastne až do smrti“. Svoje by o tom vedel povedať aj pár, ktorý sa stretol na súde pri rozvodovom vyrovnávaní. A to malo, našťastie pre ženu, šťastný koniec.

Ako totiž informuje portál Mirror, muž dostal príkaz zaplatiť svojej bývalej manželke 180-tisíc libier (cez 200-tisíc eur) za 25 rokov neplatených domácich prác.

image

Tereza žila v Kuvajte: S priateľom sme sa museli skrývať. Bolo to dobrodružstvo, ktoré už nezažijem

Oddelené financie

Suma nariadená sudkyňou vychádza z minimálnej mzdy za prácu vykonanú počas ich manželstva. Počas pojednávania totiž súd zistil, že všetky domáce práce mala na starosti manželka Ivana Moral, ktorá má s bývalým partnerom dve deti.

V rozhodnutí o rozvode sa píše, že Ivana život strávila „v podstate prácou v domácnosti, čo znamenalo starostlivosť o domácnosť a rodinu“.

The South China Morning Post tiež uviedol, že v manželstve po finančnej stránke fungoval každý zvlásť - čo každá strana zarobila, to bolo len jej. Výsledkom bolo, že Ivana nemala prístup k peniazom, ktoré pár v priebehu rokov získal.

image

Súdny proces

Unsplash/Saúl Bucio

Nechcel, aby pracovala inde

Počas jedného rozhovoru žena povedala, že jej manžel „nechce, aby pracovala“ mimo domu. Nechal ju však pracovať v telocvičniach, ktoré vlastnil, kde riešila PR a robila dozor.

„Venovala som sa výlučne domácim prácam, starala som sa o manžela a dom,“ povedala. „Prinútil ma prevziať špecifickú úlohu vykonávania domácich prác do tej miery, že som bola na mieste, kde som v skutočnosti nemohla robiť nič iné,“ dodala.

Súd vo Velez-Malage v južnom Španielsku okrem toho rozhodol, že bývalý manžel musí žene platiť výživné za starostlivosť o ich dcéry, z ktorých jedna je maloletá a druhá má viac ako 18 rokov. Žena povedala, že je veľmi spokojná s tým, ako celý proces skončil.

image

Muž mal svoju manželku pochovať zaživa. Hodinky Apple jej zachránili život

Prelomový prípad

Precedens, keď partneri platia svojim bývalým manželom za domáce práce, sa podľa portálu LadBible prvýkrát objavil v prelomovom prípade rozvodu v Pekingu. Pani Wang dostala 50-tisíc jüanov (6 777 eur) za päť rokov neplatenej práce, ktorú vykonávala pre bývalého manžela.

Rozhodnutie prišlo po tom, čo Čína zaviedla nový občiansky zákonník, podľa ktorého má manželský partner nárok na odškodnenie pri rozvode, ak má väčšiu zodpovednosť pri výchove detí, starostlivosti o starších príbuzných a pri pomoci partnerom pri ich práci.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 00:42