Tagrická nehoda vlakov v Grécku je považovaná za najhoršie vlakové nešťastie v histórii krajiny.Vaggelis Kousioras/Tasr
StoryEditor

Vlak smrti plný študentov. Katastrofa v Grécku si vyžiadala desiatky mŕtvych

TASR01.03.2023., 09:00h

V utorok krátko pred polnocou došlo medzi Aténami a Solúnom k tragickej zrážke vlakov.

Lajkuj Brainee.sk na

Najmenej 32 obetí. Taký je zatiaľ výsledok zrážky osobného vlaku s nákladným blízko mesta Larisa na severe Grécka, uvádza TASR, ktorá informáciu získala z agentúry AFP.  Zranenia utrpelo najmenej 85 ďalších osôb.

Záchranné práce s cieľom vyslobodiť uviaznutých cestujúcich pokračovali aj v stredu ráno. Z 85 zranených museli 53 hospitalizovať. Príčina havárie nebola bezprostredne známa; miestne médiá označili nešťastie za najhoršiu vlakovú nehodu v dejinách Grécka.

image

Problémy so štítnou žlazou, sterilné ženy, impotentní muži. Chemko Strážske je symbolom ekologickej katastrofy na Slovensku

Osobný vlak bol na ceste z metropoly Atény do druhého najväčšieho mesta Solún na severe krajiny; nákladný vlak išiel opačným smerom. Na miesto prišlo približne 150 hasičov a 40 sanitiek, spresnili grécke pohotovostné služby. Na odstránenie trosiek nasadili aj žeriavy. Miestni predstavitelia tiež uviedli, že so žiadosťou o pomoc pri záchrannej operácii bola kontaktovaná aj armáda.

image

Tragédia si vyžiadala desiatky obetí.

Vaggelis Kousioras/Tasr

„Nikdy som doposiaľ nič takéto nevidel. Je to tragické. Aj päť hodín po nehode stále nachádzame ďalšie telá,“ citovala AFP jedného z vyčerpaných záchranárov. V čase nehody bolo v osobnom vlaku, približne 350 ľudí, uviedol prevádzkovateľ trate spoločnosť Hellenic Train.

image

FOTO Pri silnom zemetrasení v Turecku a Sýrii zahynuli tisíce ľudí. Pozri sa, ako táto prírodná katastrofa zničila krajinu

Podľa gréckej verejnoprávnej televíznej stanice ERT začal jeden z vozňov vlaku po zrážke horieť a vo vnútri zostalo zakliesnených niekoľko ľudí. Podľa starostu neďalekého mesta Tempi Jorgosa Manolisa bolo vo vlaku množstvo študentov, ktorí sa vracali do Solúna po predĺženom prázdninovom víkende.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 03:22