Gloria Ramirez si získala prezývku toxická dáma po tom, čo lekári po styku s jej krvou začali mať mdloby, ťažkosti s dýchaním či zvracanie@rae_spirits, Piron Guillaume/Tiktok, Unsplash
StoryEditor

Mdloby či zvracanie. Záhadný prípad toxickej ženy, ktorej krv spôsobila ochorenie na operačke, je lekárskou záhadou

Nikola Michalkova27.01.2023., 14:00h

Záhadná smrť ženy, ktorú prezývali ako „toxická dáma“, zostáva aj po takmer dvoch desaťročiach nevyriešenou lekárskou záhadou.

Lajkuj Brainee.sk na

Písal sa rok 1994, keď v južnej Kalifornii zaznamenali skutočne netypický prípad. Gloria Ramirez sa do médií zapísala ako toxická dáma po tom, ako niekoľko zamestnancov nemocnice ochorelo, keď prišli do styku s jej „kryštálovou“ krvou, píše sa na portáli Unilad.

Zvláštna záhada

Netypický príbeh vyrozprávala TikTokerka Rae Spirits, ktorá hlbšie rozoberá tento strašidelný a zvláštny incident. Gloria Ramirez, alebo toxická dáma, bojovala s rakovinou vaječníkov v neskoršom štádiu. Do nemocnice Riverside General Hospital v južnej Kalifornii ju priviezli po zástave srdca, pričom zomrela krátko po príchode do nemocnice na komplikácie, ktoré súviseli s jej ochorením. Za ten krátky pobyt ale stihla poriadne potrápiť všetkých zamestnancov nemocnice. 

image

Prípad chlapca z krabice je už 60 rokov nevyriešený. Kto to bol a čo sa mu stalo je doteraz záhadou

Keď jej zdravotné sestry po príchode odobrali vzorky krvi, lekári v nej zacítili zápach čpavku (bezfarebný plyn so štipľavým dráždivým zápachom, pozn. red.) a následne zistili, že jej krv obsahuje, ako sa zdalo, kryštály. Následne sa veci skomplikovali. „Viacerí zdravotníci sa začali cítiť zle. Trpeli mdlobami, kŕčmi, ťažkosťami s dýchaním a zvracaním,“ vysvetľuje Spirits vo svojom videu. Údajne 23 z 37 zamestnancov pohotovostnej služby, ktorí boli v tom čase na zmene, trpelo aspoň jedným z vyššie uvedených príznakov, pričom piati z nich boli hospitalizovaní. Niektorí strávili v nemocnici desať dní, ale jeden zamestnanec ležal dva týždne na jednotke intenzívnej starostlivosti. „Evakuovali pohotovosť a starali sa o pacientov na parkovisku. Gloria zomrela neskôr v tú noc,“ vysvetľuje Spirits. 

@rae_spirits #storytime #toxiclady #creepyfacts ♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs - Skittlegirl Sound

Nikto ale netuší, čo tento incident skutočne mohlo spôsobiť. „Dôvod, prečo sa to stalo, zostáva stále veľmi diskutovaný. Niektorí tvrdia, že išlo o lekárske krytie, iní, že išlo o masovú hystériu,“ hovorí TikTokerka. 

Viedli sa výskumy

Niet divu, že prípad zaujal aj výskumníkov, ktorí v roku 1997 začali špekulovať, že Gloria možno užívala dimetylsulfoxid (organosírová zlúčenina, ľahko preniká cez kožu, vylučuje sa na povrch jazyka a zanecháva cesnakovú chuť, pozn. red.) ako domáci liek proti bolesti spôsobenou rakovinou. Liečba mohla pravdepodobne reagovať s kyslíkom, ktorý jej podali lekári a vytvoriť tak dimetylsulfón (vyskytuje sa v niektorých primitívnych rastlinách, v malom množstve potravín a nápojov), ktorý môže kryštalizovať pri izbovej teplote.

Teória výskumného tímu tiež naznačuje, že incident mohli spôsobiť aj elektrické šoky z defibrilátora, ktoré domáci liek mohli premeniť na dimetylsulfát, čo je veľmi jedovatý a korozívny plyn.

image

Mala 31 rokov a trpela rakovinou vaječníkov.

@rae_spirits/Tiktok

Teóriu podporili viacerí

Hoci túto teóriu podporil aj úrad koronera v Riverside, hovorca okresného koronera Tom DeSantis v tom čase povedal: „Existuje šanca, že záhada zostane záhadou.“ Teóriu tiež podporil aj Patrick M. Grant z Livermore Forensic Science Center, keď bola uverejnená v časopise Forensic Science International. 

Vedeckí autori Houck a Siegel vo svojej učebnici tiež uvádzajú, že táto teória je „doteraz najvedeckejším vysvetlením. Okrem tejto teórie nebolo pre zvláštny prípad Glorie Ramirezovej ponúknuté žiadne dôveryhodné vysvetlenie,“ hovoria. Samozrejme, to, či je teória skutočne pravdivá, stále nie je isté, hoci by podľa viacerých osôb mohla dávať zmysel. Môžeme len hádať, čo bolo príčinou toxickej dámy, ktorá spôsobila ochorenie mnohých zamestnancov nemocnice. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 21:33