Policajní experti si prezerajú úlomky pred kráterom po ruskom raketovom útoku v Kyjeve v sobotu 31. decembra 2022. Roman Hrytsyna/Tasr
StoryEditor

Zbrane neutíchli ani na Nový rok. Ukrajina čelila ďalšiemu raketovému útoku

iDnes.czČTK01.01.2023., 12:30h

V novoročnú noc bol po celej Ukrajine vyhlásený letecký poplach. V Kyjeve a okolí boli v noci počuť výbuchy, podľa úradov strieľala protivzdušná obrana.

Lajkuj Brainee.sk na

Vzdušný útok na hlavné mesto začal v prvej hodine nového roka, napísal na svojom webe denník Ukrajinská pravda, podľa ktorého Rusi ostreľujú metropolu raketami a strelami s plochou dráhou letu. „Kyjev a okolie napadli drony,“ uviedol šéf oblastnej správy Oleksij Kuleba.

Protivzdušná obrana v metropole podľa portálu najskôr strieľala po ruských strelách s plochou dráhou letu a dronoch iránskej výroby, ktoré Rusko používa na vzdušné útoky. Úrady vyzvali obyvateľov hlavného mesta, aby zostali v krytoch až do odvolania poplachu. Zatiaľ uviedli, že jedna strela poškodila osobné auto v jednej z kyjevských štvrtí.

Ukrajinská armáda oznámila, že v noci na dnešok zostrelila 45 iránskych dronov Šáhed. Len nad Kyjevom bolo zničených vyše 30 vzdušných cieľov.

„Sláva Ukrajine! Sláva hrdinom!“ volali podľa agentúry Reuters niektorí obyvatelia Kyjeva z balkónov, zatiaľ čo hučali sirény varujúce pred náletom. Predchádzajúci vzdušný útok na Kyjev podnikli Rusi v posledný deň minulého roka. Ukrajinská obrana na prístupoch k hlavnému mestu zostrelila sedem striel a jeden dron, dodal RBK-Ukrajina.

image

Ukrajinci oslavujú na balkóne príchod Nového roka počas zákazu vychádzania v Kyjeve v nedeľu 1. januára 2023. 

Felipe Dana/Tasr

Pri sobotňajšom vzdušnom útoku otriasla Kyjevom rada výbuchov, pri ktorých zahynul najmenej jeden človek. Medzi dvadsiatkou zranených je aj japonský novinár, uviedol starosta ukrajinskej metropoly Vitalij Kličko. Vo všetkých oblastiach na Ukrajine bol ohlásený letecký poplach. Protivzdušná obrana podľa BBC zasahovala v šiestich z 24 oblastí krajiny. 

image

Ukrajinu čakajú prvé vojnové Vianoce. Deti prosia Mikuláša o zbrane a protivzdušnú obranu, odkázal Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom prejave povedal, že Ukrajina zvíťazí a Rusku, ktoré označil za teroristický štát, nebude odpustené. Občanom tiež s odkazom na zahraničnú pomoc povedal, že počas vojny spoznali, kto sú ich praví priatelia. Povzbudil ich tiež slovami, že svetlo majú sami v sebe aj vo chvíľach, keď práve nejde elektrina.

image

Vážení Európania, prejdite na alternatívnu dopravu, znie odkaz satirickej reklamy, ktorú nám posielajú Rusi

Zatiaľ čo niektoré oblasti Ukrajiny už varovanie pred náletmi dve hodiny po polnoci odvolali, v centrálnej časti krajiny podľa agentúry Ukrinform letecký poplach trvá.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 06:00