Pravoslávna cirkev by mala Putina vyhlásiť za Satana, vyhlásil DanilovBrainee x Canva, Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
StoryEditor

Spor pravoslávnej cirkvi na Ukrajine. Putina by mali vyhlásiť za Satana, vyhlásil tajomník Danilov

TASR28.12.2022., 10:53h

V rámci sporu, či majú byť ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC) odobraté dva chrámy, ktoré na území kláštorného komplexu v Kyjeve využíva na základe zmluvy o prenájme uzavretej so štátom, vyzvalo v utorok ukrajinské vedenie cirkev, aby sa dištancovala od Moskvy.

Lajkuj Brainee.sk na

„Ak nemáte žiadne vzťahy s Ruskom, tak oficiálne povedzte ‘dovidenia‘, povedzte, že (ruský prezident Vladimir) Putin je Satan,” žiadal tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov počas svojho vystúpenia v ukrajinskej televízii.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred časom zakázal, aby na Ukrajine pôsobili náboženské organizácie s väzbami na Rusko. Okrem toho ukrajinská tajná služba SBU v uplynulých týždňoch vykonala razie v objektoch Kyjevsko-pečerskej lavry, ako aj v ďalších chrámoch a iných cirkevných objektoch UPC, pričom v nich našla okrem iného aj materiály svedčiace o sympatizovaní tamojších duchovných s kremeľským konceptom tzv. ruského sveta.

image

Ukrajinský Banksy, ktorý žije na Slovensku: Pero je môj kalašnikov, hovorí umelec. Denne tvorí protivojnové plagáty

Nemajú právo prekročiť prah

UPC, ktorá sa donedávna hlásila k moskovskému patriarchátu, po vypuknutí vojny na Ukrajine vyhlásila nezávislosť od ruskej pravoslávnej cirkvi. Listina osvedčujúca tento krok však zatiaľ nebola schválená príslušnými orgánmi na Ukrajine.

Ako v utorok uviedlo Rádio Sloboda (RFE/RL), opát Kyjevsko-pečerskej lavry metropolita Pavel zverejnil video, v ktorom informuje, že riaditeľ štátnej rezervácie Kyjevsko-pečerská lavra mu oznámil, že po 31. decembri už kňazi UPC „nemajú právo prekročiť prah refektára a Katedrály Nanebovzatia Panny Márie” v tomto kláštornom komplexe. Prenájom oboch objektov sa UPC končí 31. decembra.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 14:20