Bojovníci Talibanu oslavujú prvé výročie prevzatia moci nad Afganistanom. FOTO: ReutersReuters/Reuters
StoryEditor

Verejné popravy, bičovanie aj odrezávanie rúk. Afganistan sa vracia do stredoveku, vodca Talibanu nariadil právo šaría

TASR14.11.2022., 14:05h

Najvyšší vodca Talibanu mulla Hajbatulláh Áchúndzáda nariadil sudcom v Afganistane, aby plne implementovali aspekty islamského práva šaría, ktoré zahŕňajú verejné popravy, ukameňovanie a bičovanie, ako aj odsekávanie rúk za krádež. S odvolaním sa na hovorcu vládnuceho radikálneho hnutia Zabíhulláha Mudžáhida o tom v pondelok informovala agentúra AFP.

Lajkuj Brainee.sk na

Áchúndzáda to oznámil po stretnutí so skupinou sudcov, dodal v nedeľu neskoro večer Mudžáhid. Šéf Talibanu, ktorého sa nepodarilo odfotografovať od vlaňajšieho prevzatia moci v krajine, sa zriedkavo objavuje na verejnosti a opúšťa mesta Kandahár, ktoré je rodiskom a duchovným centrom jeho hnutia.

image

Ukameňovať alebo upáliť. Alí, Bella a Ahmad opisujú, ako to vyzerá v krajine, kde LGBT+ komunite hrozí smrť

Oko za oko

„Starostlivo si preštudujte spisy zlodejov, únoscov a buričov,” citoval Mudžahíd najvyššieho vodcu talibov. „Tie spisy, ktoré spĺňajú všetky podmienky (islamského práva) šaría tzv. hadd a kisás, ste povinní implementovať,” prikázal sudcom podľa hovorcu Áchúndzáda.

Hadd sa vzťahuje na trestné činy, pri ktorých sú podľa islamského práva nariadené určité druhy trestov, zatiaľ čo v prípade kisás ide o princíp oko za oko, vysvetľuje AFP. Medzi zločiny hadd patrí cudzoložstvo, pitie alkoholu, krádeže, únosy, odpadlíctvo či vzbura.

image

Člen Talibanu

Ali Khara/Reuters

Ženy opäť nemôžu takmer nič

Taliban začal krátko po tom, ako sa v auguste 2021 opätovne chopil moci, zavádzať tvrdé obmedzenia podobné radikálnym opatreniam z čias svojej predošlej vlády v rokoch 1996–2001.

Dievčatám od 7. ročníka zakázal navštevovať školu a takisto nariadil ženám, aby sa na verejnosti úplne zahaľovali s výnimkou očí. Minulý týždeň Taliban zakázal ženám vstup do parkov, lunaparkov, do telocviční a verejných kúpeľov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 15:23