Vito GenoveseWikipédia, Twitter/gangstersincweb/
StoryEditor

Spoľahlivý nájomný vrah, ktorý takmer zničil americkú mafiu. Toto bol Vito Genovese

Alexandra Ševčíková19.08.2022., 13:00h

Počas prohibície sa presadil v radoch newyorskej mafie. Nakoniec svoju snahu sám zničil.

Lajkuj Brainee.sk na

​Vito Genovese bol desaťročia synonymom americkej mafie. Rodák z Talianska, ktorý ako tínedžer emigroval do New Yorku, už v mladosti prejavil potenciál pre zločin. Keď si vyvraždil svoju cestu na vrchol, nielen že kontroloval všetok organizovaný zločin, ale pomohol aj pri budovaní moderných zločineckých hierarchií, píše portál All That Is Interesting.

Lojalita bola údajným jadrom mafie. Vito mal však výhodu. Nebol verný starým spôsobom. Jeho generácia si prebíjala cestu k moci násilím. Aby si ju udržali, museli medzi sebou bojovať. Od prežitia Castellammarskej vojny až po jeho vyhnanstvo v Taliansku bol Genoveseov život skutočne ako z románu.

image

Vito Genovese bol desaťročia synonymom americkej mafie.

Twitter/gangsterincweb/

Rýchli vzostup v mafii

Vito sa narodil v dedine Tufino neďaleko Neapola 21. novembra 1897. Mal dvoch bratov a jednu sestru. Keď mal 15 rokov, jeho rodičia sa pripravovali na migráciu do Ameriky.

Do nového sveta sa dostali v roku 1913 a ich domovom sa stalo „malé Taliansko“ – Little Italy. Nemal nad sebou dostatočný dohľad. Dokonca ani nevedel poriadne čítať. Ako uvádza American Mafia History, svoje dni trávil drobnými krádežami a vymáhaním dlhov pre mafiánov. Neunikol však zákonu. Už v 19 rokoch sa dostal prvýkrát za mreže. Odsedel si jeden rok za držbu strelnej zbrane.

V susedstve stretol mladý Vito Charlesa „Luckyho“ Luciana, skutočného krstného otca amerického zločinu. Rýchlo sa stal jeho pravou rukou. Genovese bol jeho najspoľahlivejším nájomným vrahom a vymáhačom. Rýchlo si preto v zločineckom svete vytvoril impozantnú povesť. Ako stúpal Luciano, tak stúpal aj Vito.

image

V roku 1930 obvinila polícia Vita Genovese z falšovania.

Wikipédia/

Aj keď jeho kariéra v mafii už bola v plnom prúde, plnohodnotne sa dostal do organizovaného zločinu až počas prohibície v 20. rokoch. Najal si ho Giuseppe „Joe the Boss“ Masseria a spolu s Lucianom sa stali jeho najbližšími pracovníkmi. Vtedy však ešte Vito vôbec netušil, že začal pracovať pre zločineckú rodinu, ktorú neskôr premení na svoju.

Medzitým však Luciano začal pašovať pre gamblera Arnolda Rothsteina a dostal nápad, že bude mať svoju vlastnú pašerácku operáciu s Vitom a Frankom Costellom. Avšak veci sa začali dramaticky meniť. V roku 1930 obvinila polícia Vita Genovese z falšovanie. V jeho brooklynskom sklade našla falošné bankovky v hodnote 1 milión dolárov.

Potom dostal Vito dôležitú úlohu. Masseria mu dal za úlohu zavraždiť mafiána Tommyho Reuna z Bronxu. Ten sa spolčil s Masseriovým úhlavným nepriateľom Salvatorom Maranzom. Gang, ktorý mal pod pacom Tommy sa tak dostal pod Vitovu nadvládu, no malo to aj svoje následky. Vyvolalo to totižto krvavú 14-mesačnú Castellammarskú vojnu.

Prežil krviprelievanie

Súboj o územie a kontrolu medzi Salvatorom Maranzanom a Joeom Massierom bol krutý. Pomenovanie Castellmarská vojna dostal po Maranzovom rodisku Castellammare de Golfo.  V ohrození boli všetky zdroje príjmov, od nelegálneho hazardu a pašovania drog až po obchodovanie s drogami a prostitúciu. Neľútostné krviprelievanie neprestalo až do 15. apríla 1931.

Podľa knihy Carla Sifakisa The Mafia Encyclopedia bola vojna bojom medzi tradičnými metódami dlhoročných mafiánov a perspektívami jej nováčikov bez akýchkoľvek obmedzení. Mladý Lucky Luciano a Vito Genovese tak cítili malú lojalitu k svojmu starnúcemu šéfovi – a zabili ho v reštaurácii Nuova Villa Tammaro na Coney Island.

Keď sa Maranzano priblížil k Lucianovi, aby zabil Joea Masseriu, Luciano mu prisahal vernosť a súhlasil s úderom pod podmienkou, že mu bude udelená kontrola nad Masseriovými raketami. Luciano teda 15. apríla 1931 nalákal Masseriu do reštaurácie. Ako uvádza National Crime Syndicate, Luciano ospravedlnil na toaletu, pretože Genovese, Albert Anastasia, Benjamin „Bugsy“ Siegel a Joe Adonis zastrelili Masseriu na smrť. Maranzano netušil, že Luciano klamal a on bol ďalší na jeho zozname.

Maranzano bol však podozrivý, a tak si 10. septembra 1931 zavolal Genovese, Luciana a Costella do svojej kancelárie pod zámienkou obchodného stretnutia. Trojica sa však dozvedela, že budú zabití. Namiesto toho sa dostali na Maranzana tak, že do jeho kancelárie nasadili štyroch ozbrojencov a zavraždili ho.

Luciano, ktorý mal pod kontrolou všetok organizovaný zločin v New Yorku, vytvoril riadiaci orgán známy ako Komisia – a vytvoril päť rodín americkej mafie, pričom jeho novopokrstená rodina Luciana bola najväčšia.

image

Ľudí presvedčil, že je prorokom, sľuboval záchranu vesmírnou loďou. Kto bol Marshall Applewhite?

A ako novoobjavený šéf Lucky Luciana bol Vito Genovese taký nedotknuteľný, že zabil muža menom Gerard Vernotico len preto, že sa chcel oženiť s jeho manželkou.

V roku 1934 Genovese a ďalší mafián Ferdinand Boccia podviedli hazardného hráča o 150 000 dolárov. Keď Boccia požadoval väčší podiel, ako bolo dohodnuté, Genovese ho 19. septembra zavraždil v kaviarni, ako informovali The New York Times. Potom, keď bol Luciano v roku 1936 odsúdený za vydieranie s prostitúciou, Vito Genovese sa stal úradujúcim šéfom.

Jeho ambície zvrhli mafiu

Čas Vita Genovesea ako šéfa zločineckej rodiny Luciano bol však krátky. Keďže bol odhodlaný vyhnúť sa obvineniu z vraždy Boccie, v roku 1937 utiekol do Talianska a namiesto neho vymenoval Franka Costella za úradujúceho šéfa.

V Taliansku sa Genovese zmiešal s miestnymi donmi, vydieral miestne rakety a dokonca sa spriatelil s Benitom Mussolinim. V roku 1943 si objednal vraždu novinára Carla Trescu pre jeho protimussoliniho spravodajstvo.

Zatiaľ čo sa zdá, že Genovese pomáhal spojeneckému vojnovému úsiliu, keď napadli Taliansko, bol tiež zatknutý americkou vojenskou políciou za založenie operácií na čiernom trhu, ktoré okradli armádu o zdroje v roku 1944, uvádza Crime Museum. Keď sa zistilo, že bol v USA hľadaný za vraždu ho 1. júna 1945 vydali.

image

Potom, keď bol Luciano v roku 1936 odsúdený za vydieranie s prostitúciou, Vito Genovese sa stal úradujúcim šéfom.

Wikipédia/

Vďaka priznaniu viny a dvoch svedkov prokuratúry, ktorí boli nájdení mŕtvi, Genovese nielenže mohol odísť, ale teraz sa vrátil do New Yorku. Jeho bývalí partneri však váhali, či sa vzdať svojich pozícií. V roku 1957 sa mu nepodarilo zabiť Costella, Lucianovho úradujúceho šéfa, no prinútil ho odísť do dôchodku. Potom dal zavraždiť Anastasiu.

Ako novo nájdený vodca gangu ho premenoval na rodinu Genoveseovcov. Potom Vito Genovese zvolal konferenciu na 14. novembra v Apalachin, New York, ktorá sa neskôr stala jednoducho známou ako Apalachinské stretnutie. Pri razii polície boli mafiáni zo všetkých kútov krajiny zatknutí alebo úspešne utiekli. Genovese bol prepustený tým, že jednoducho tvrdil, že tam bol na grilovačke.

Zatiaľ čo Genovese bol 17. apríla 1959 odsúdený za sprisahanie s cieľom porušiť federálne zákony o narkotikách, niektorí majú opodstatnené otázky. Detektív newyorskej polície Ralph Salerno povedal, že „každý, kto rozumie protokolom a izolačným postupom“, by považoval predstavu, že Genovese osobne riešil obchody s drogami, za „takmer neuveriteľné“.

Nakoniec Vito Genovese pokračoval v riadení svojho podnikania spoza mreží. Od objednávania vrážd konkurenčných mafiánov až po tých, ktorých považoval za informátorov, Genovese zostal na čele až kým 14. februára 1969 nezomrel na srdcový infarkt, keď bol uväznený v americkom lekárskom centre pre federálne väznice v Springfielde, Missouri.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 05:54