oVerity Smith odohral 30 rokov v ženskom rugby a do teraz, po športovom incidente v roku 2018, hrá v lige rugby na vozíku.Instagram.com/smithverity/
StoryEditor

Počas zápasu ma napadli a napľuli mi do tváre. Hovorí trans muž, ktorý je na vozíku

Michal Čiernik18.07.2022., 09:00h

26 rokov hral v ženských rugby tímoch. Pred tým, ako mohol konečne prejsť do mužského tímu, utrpel vážne zranenie.

Lajkuj Brainee.sk na

V tom čase jedenásťročná Verity Smith začala s rugby. „Bola som oveľa väčšia ako dievčatá v mojom tíme a mala som problém dostať sa do zápasov proti tímom do 16 a 19 rokov,“ hovorí o svojich začiatkoch pre portál Metro. Tréner sa preto spýtal jej otca, či by mohla nastúpiť v ženskom seniorskom rugby tíme. „Tak som v štrnástich rokoch začala hrať seniorské rugby, ktoré mi ukradlo srdce,“ prezrádza v rozhovore pre Bear World Magazine.

V trinástich sa priznala, že je lesba

Jej otec bol sanitár a mama zdravotná sestra. „Vďaka športu som ich videla oveľa viac v práci ako doma,“ spomína.

Okrem neustáleho ponižovania a urážok sa mladá Verity musela vysporiadať s ďalšími obrovskými ranami. „Môj otec zomrel na rakovinu pľúc, keď som mala 17. Mamu, ktorá bola väčšinu môjho života chorá, som stratila, keď som mala 20 rokov. V podstate ma vychovali moje dve staré mamy,“ vysvetľuje. 

image

Transrodová žena sa rozhodla stať sa opäť mužom. Na premenu ho naviedla lekárka

Rozhodca odmietol napísať správu o incidente

Všetko vyvrcholilo v roku 2017, keď Verity počas zápasu úmyselne napadli a zbili súperky. „Ležala som na zemi, keď som sa snažila zakričať na rozhodcu, súperka mi napľula do otvorených úst,“ opisuje nechutný incident. „Rozhodca nariadil všetkým okrem mňa odísť z ihriska, pričom každého sa pýtali, či som muž, alebo žena. Správu o incidente odmietol napísať preto, že hráči a tréneri súpera sa sťažovali, že hrám.“

 

V sezóne 2017/2018 si Verity prechádzala premenou, ale stále hrala ženské rugby, pretože v mužskom tíme ešte nastúpiť nemohla. Spomínaný incident médiá prekrútili, a napísali o trans ženách v ženskom rugby ako o hrozbe. World Rugby (medzinárodná ragby federácia) sa toho chytila a v roku 2020 zakázala hrať trans ženám na profesionálnej a medzinárodnej úrovni. Dôvod bol prostý - ochrániť cisrodové ženy. Aj napriek tomu, že od roku 2004, keď bolo zavedené pravidlo o trans ženách v rugby, nebolo nahlásené žiadne zranenie spôsobené trans ženami. Dovtedy fungujúce pravidlo, ktoré umožňovalo hrať trans ženám na medzinárodnej a elitnej úrovni, ak si dvanásť mesiacov pred hraním udržiavali nízku hladinu testosterónu v krvi, už nestačilo.

Pred vstupom do mužského rugby prišla katastrofa

„Verím, že ak by trans osoba zranila cis hráča, dostalo by sa to do titulkov. Mňa v roku 2018 dostala na vozík oveľa menšia rugbistka, no zraneného trans muža nikto riešiť nebude,“ posťažoval sa Verity. Po nešťastnom zákroku, ktorý mu poškodil nervy na ľavej nohe a chodidle, musel postúpiť operáciu. „Myslel som si, že je po všetkom. Išiel som na operáciu chrbtice, a potom na ďalšiu rekonštrukciu nohy a chodidla. Srdce mi kleslo, keď som sa dozvedel, že moje nervy sú nenávratne poškodené, a že už nikdy nebudem hrať rugby tak, ako predtým,“ prezradil v rozhovore pre Bear World Magazin.

image

F1 nebola pohostinné miesto pre ženy. To sa má zmeniť, chcú trénovať pilotky

Ďalší posun v kariére

Dnes hrá Verity Smith v zmiešanom vozičkárskom tíme Leeds Rhinos a je šťastný. „Ale život sa teraz zmenil. Pripojil som sa k tímu a všetci ma privítali. Prvá prihrávka lopty bola pre mňa ako pocit, že som doma. Od nehody som mal opäť iné pocity a emócie ako bolesť a strach,“ uviedol.

Verity Smith hral v ženských ligách a reprezentoval severovýchod a sever Anglicka na okresnej úrovni. Dokopy odohral 30 rokov rugby a dodnes, po športovom incidente v roku 2018, hrá v lige rugby na vozíku. Okrem toho je aj členom Trans v Sports Officer for Mermaids, jednej z popredných britských LGBTQ+ charitatívnych organizácií, ktorá podporuje trans a rodovo rôznorodé deti a mladých ľudí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 22:29