OperáciaUnsplash/jc Gellidon/
StoryEditor

Lekári zabudli v mužovom bruchu rúško s kovovou sponou. Čechovi zachránila život až chemoterapia

iDnes.cz11.07.2022., 16:00h

Lekári v Domažlickej nemocnici zabudli v bruchu muža, ktorého operovali, bavlnené rúško s kovovou sponou. Tá začala hnisať a prerástla do tenkého čreva. Pacientovi pomohla až ďalšia operácia, pri ktorej museli časť čreva odobrať a mužovi zaviedli umelý vývod.

Lajkuj Brainee.sk na

Šesťdesiatpäťročný muž podal na nemocnicu trestné oznámenie, informáciu potvrdila MF DNES policajná hovorkyňa Dana Ladmanová, píše Valentýna Bíla pre iDNES.cz.

„Policajti z oddelenia všeobecnej kriminality v Domažliciach prijali oznámenie o podozrení zo spáchania trestného činu ublíženia na zdraví z nedbanlivosti a prípad preverujú,“ oznámila hovorkyňa.

O prípade, ktorý sa stal pred rokom, informoval server Novinky.cz. Muž kvôli zhubnému nádoru podstúpil v Domažlickej nemocnici operáciu, pri ktorej mu lekári museli vziať časť hrubého čreva. Tri týždne po zákroku však začal z drenáží vytekať hnis. Na chirurgickej ambulancii ranu stále čistili, ale podľa muža sa nezaoberali tým, prečo sa to vôbec deje.

image

Domažlická nemocnica

Idnes.cz/

Komplikácie prestali až počas chemoterapie, keď lekári nadobudli podozrenie, že metastázami môže byť zasiahnutá aj pečeň.

Podozrenie, že nie je niečo v poriadku, dostal muž až potom, čo ho po chemoterapii poslali na kontrolné CT vyšetrenie. Síce sa ukázalo, že sa podarilo rakovinu vyliečiť, ale snímka zároveň signalizovala, že je v bruchu cudzie teleso.

Chirurg mu povedal, že prehltol staniol

„Chirurg mi povedal, že som zrejme prehltol kus staniolového obalu od jogurtu alebo taveného syra a že to zo mňa vyjde samo. Ďalšiu kontrolu mi stanovil za mesiac. Bol som si ale istý, že som nič neprehltol. Pridali sa ďalšie problémy, preto som sa následne nechal vyšetriť v nemocnici v Klatovoch,“ popísal muž Novinkam.cz.

Tam sa rozhodli, že vec vyberú kolonoskopicky. Takmer desať mesiacov po operácii.

image

Začni už konečne žiť udržateľnejšie. Máme pre teba päť najjednoduchších tipov, ktoré môžeš začať robiť okamžite

Prvý pokus bol však neúspešný. Pri ďalšom zákroku v celkovej narkóze sa časť čriev pretrhla a muž sa potom prebudil s umelým vývodom, ktorý bude mať najmenej šesť mesiacov. Až potom sa dozvedel, že po predchádzajúcej operácii mu zostalo v bruchu bavlnené rúško s rozmermi 45 krát 45 centimetrov, ktoré zhnisali a prerastali do tenkého čreva, ktorého časť museli lekári odobrať.

Život mu vlastne zachránila chemoterapia. Bez nej by zrejme zomrel na rozsiahly zápal.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 05:36