Tučniaky odmietajú lacnejšiu potravuUnsplash/hubert Neufeld/
StoryEditor

V rámci šetrenia nakúpila zoo lacnejšie ryby. Tučniaky nad nimi ohrnuli zobákmi a odmietajú ich jesť

kam09.07.2022., 16:00h

Japonská zoo rieši kuriózny problém. Zvieratá v akváriu odmietajú jesť lacnejšiu potravu.

Lajkuj Brainee.sk na

Rastúca inflácia a rastúce životné náklady pocítili milióny ľudí po celom svete aj v našej krajine. No napríklad v Japonsku sa vyššie sumy podpísali aj na pohode miestnych tučniakov, píše portál Vice.

V akváriu Hakone-en v prefektúre Kanagawa južne od Tokia chovatelia v zoo nakupujú pre zvieratá lacnejšie jedlo, aby znížili rastúce náklady. Namiesto zvyčajného tučného aji (japonského stavrida) sa tučniaky a vydry od mája kŕmia sabou – slizkým, lacnejším proteínom.

image

Zvieratá som strihala tesne pred pôrodom, náš kohút poslal zopár mailov, hovorí Ria z azylu pre hospodárske zvieratá

Mnohé novú potravu odmietajú

No zvieratá si veľmi dobre uvedomujú kvalitu jedla a lacnejší variant jesť odmietajú. Zatiaľ čo niektoré tučniaky do jedla len opatrne štuchnú, iné nad ním otvorene ohŕňajú zobákmi. „Aj keď si to vezmú, jednoducho to vypľujú,” povedal Hiroki Shimamoto, vedúci zoo v Hakone-en pre Vice.

V Japonsku šokovali občanov vyššie dovozné náklady a ceny energií, ktoré boli spôsobené tlakom na globálnu ekonomiku v dôsledku pandémie koronavírusu a vojny na Ukrajine. V apríli 2022 vzrástli spotrebiteľské ceny v Japonsku o 2,5 percenta, čo je najviac od októbra 2014.

image

Tučniaky odmietajú lacnejšiu potravu

Unsplash/joshua Ryder/

Náklady na prevádzku akvária sa od začiatku roka zvýšili asi o 20 percent, povedal Shimamoto, hoci nebol oprávnený povedať, koľko míňajú na jedlo. Okrem toho, že sa akvárium rozhodlo pre lacnejšie krmivo, muselo vypnúť svetlá a znížiť frekvenciu čistenia filtračnej nádrže do takej miery, aby to neuškodilo zvieratám.

Rozhodne nehladujú

Shimamoto povedal, že akvárium začalo prvýkrát meniť stravu pre 20 tučniakov a piatich tuleňov v máji, pričom len 10 percent ich stravy bolo nahradených lacnejšími proteínmi. Postupne si uťahovali opasok a od júla budú asi 30 až 40 percent potravy cicavcov tvoriť lacnejšie ryby.

image

Vedel si, že Jonnyho Casha takmer zabil pštros? Toto sú najnebezpečnejšie vtáky, ktoré môžu zabíjať

„Nie som si istý, či zvieratá cítia výrazný rozdiel, ale môžem povedať, že na to nie sú zvyknuté,” povedal. Na záver však musíme dodať, že sa netreba báť o to, že by vyberavejšie tučniaky skončili o hlade. „Tým, ktorí odmietajú jesť nové ryby, dávame to, čo jedli predtým,” povedal správca zoo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 01:30