Ilustračná fotka.Priscilla Du Preez/
StoryEditor

Nazvali ho podľa fiktívneho mestečka. Zákon, ktorým sa riadia Škandinávci, ich robí najšťastnejšími na svete

som02.07.2022., 14:00h

Obyvatelia Škandinávie patria medzi najšťastnejšie národy sveta.

Lajkuj Brainee.sk na

Už niekoľko rokov sa škandinávske krajiny umiestňujú na popredných priečkach najšťastnejších štátov. Všetky sa v najnovšom rebríčku dostali do prvej desiatky.

Zamýšľal si sa niekedy, prečo? Odpoveď, aspoň čiastočne, spočíva v spoločenských normách známych ako zákon Jante (Janteloven).

image

Škandinávci opäť kraľujú rebríčku najšťastnejších krajín. Toto je ich tajomstvo spokojného života

Ak sa chceme pozrieť na kĺb tomuto neznámemu slovu, musíme sa pozrieť takmer sto rokov dozadu na dielo Utečenec kríži svoju stopu (En flyktning krysser sitt spor) od dánsko-nórskeho autora Akseal Sandemosa, ktorý v knihe spísal zákon Jante.

Nebudeš si myslieť, že si rovnako dobrý ako my

Názov získal podľa fiktívneho mestečka Jante, z ktorého hrdina románu ako mladík ujde. Sandemosa vyhlásil, že hlavné črty dedinky Jante sa zhodujú s jeho dánskym rodiskom, mestečkom Nykøbing, ľudia, ktorých popisuje, by však mohli byť z Nykøbingu rovnako ako odkiaľkoľvek inde.

Samozrejme, nejde o skutočný zákon. Janteloven je skôr súbor nevyslovených spoločenských noriem. Jante dáva dôraz na kolektívne úspechy a blahobyt a opovrhuje zameraním na individuálne úspechy.

1. Nebudeš si myslieť, že si niečo viac.

2. Nebudeš si myslieť, že si rovnako dobrý ako my.

3. Nebudeš si myslieť, že si múdrejší ako my.

4. Nebudeš si nahovárať, že si lepší ako my.

5. Nebudeš si myslieť, že vieš viac ako my.

6. Nebudeš si myslieť, že si dôležitejší ako my.

7. Nebudeš si myslieť, že si v niečom dobrý.

8. Nebudeš sa nám smiať.

9. Nebudeš si myslieť, že niekoho zaujímaš.

10. Nebudeš si myslieť, že nás môžeš poučovať.

Román tiež zavádza jedenáste pravidlo, ktoré slúži ako miestny trestný zákon: Nebudeš si myslieť, že existuje niečo, čo o tebe nevieme.

Na ľudí, ktorí porušujú tento nepísaný „zákon“, sa pozerá s podozrievavosťou a určitým nepriateľstvom, pretože je to v rozpore s mestskou túžbou zachovať harmóniu, sociálnu stabilitu a uniformitu.

image

Viac ako 200 rokov neutrality Švédska sa končí. Spolu s Fínskom budú výraznou posilou pre NATO

Zo satriry normy

Zatiaľ čo pôvodným zámerom diela bola satira, Kim Orlin Kantardjiev, nórsky politik a výchovný poradca tvrdí, že zákon Jante sa v školách vyučuje skôr ako sociálny kódex na podporu skupinového správania, a pripisuje mu zásluhy na podpore severskej krajiny vysoké skóre šťastia.

Lindsay Dupuis, kanadská terapeutka pracujúca v súkromnej praxi v Kodani, ktorá píše pre blog Psych Central hovorí, že zákon Jante je skutočný a stále kultúrne relevantný. Dupuis tvrdí, že výhody zákona vyplývajú z výskumu šťastia. „Pravdepodobne sa zameriate na veľmi priemerný život. S takouto mentalitou budete pravdepodobne celkom spokojní, keď vám život ponúkne veľmi priemerné veci,“ píše. „Na druhej strane, ak vám život dá niečo nadpriemerné, pravdepodobne sa budete cítiť príjemne prekvapení a vo väčšine prípadov aj čertovsky šťastní.“

Odpor

Pre tých, ktorí považujú Škandináviu za nejakú spoločenskú utópiu, to môže byť prekvapujúce, no v Nórsku rastie hnutie proti Janteloven. Mnohí Nórmi, ktorí veria, že koncepcia „proti chvastaniu sa“ bráni krajine dosiahnuť väčší úspech v celosvetovom meradle.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 16:38