Visutý most Sky Bridge 721 na Dolnej Morave.Twitter/cntravelerspain/
StoryEditor

Nedávno na Morave otvorili najdlhší visutý most na svete. Vyžiadal si už svoju prvú obeť

Alexandra Ševčíková20.06.2022., 13:00h

Svetový rekordér je prístupný len mesiac. Po prejdení 721 metrov dlhej lávky Sky Bridge 721 prišlo mužovi zle a skolaboval. Nastala u neho zástava krvného obehu.

Lajkuj Brainee.sk na

Minulý týždeň informovali české média o tragédií v oblasti Dolnej Moravy. Muž v stredných rokoch prešiel most a následne mu prišlo nevoľno. Ako uvádza portál iDNES.cz, tak na miesto bola vyslaná horská služba, vrtuľník so záchranármi vzlietol z Hradca Králové. Čo presne spôsobilo kolaps, nie je možné určiť.

Ako uviedol pre Nový Čas Viliam Dobiáš, záchranár a prezident Slovenského červeného kríža, tak riedky vzduch dôvodom byť nemohol. Most sa totižto nachádza len vo výške okolo 1 120 metrov nad morom. Hovorkyňa krajskej záchrannej služby Alena Kisiala povedala, že túto tragédiu mohlo spôsobiť veľa faktorov, ako teplé počasie, alebo ochorenia, ktorými muž trpel.

Most je v prevádzke od 13. mája a za mesiac ho navštívilo 45-tisíc ľudí. Je postavený z hrebeňa Slamík na hrebeň Chlum. Svojou dĺžkou 721 metrov patrí k svetovým rekordérom. Prekonal aj najdlhšiu visutú lávku neďaleko mesta Arouca na sever od Lisabonu, ktorá meria 516 metrov.

image

Transrodové plavkyne vylúčia zo ženských podujatí. Budú však môcť súťažiť, ak nezažili pubertu

Portál eXtra.cz uviedol, že s mostom sa spájajú viaceré kontroverzie. Výstavba Sky Bridge stála okolo 200 miliónov českých korún (približne 8 miliónov eur) a podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Snežík Martina Palána by sa mala investícia vrátiť v priebehu desiatich rokov.

Avšak voči stavbe sa ohradili ekologické organizácie. Stredisko leží na chránenom území. Podľa riaditeľa regionálného pracoviska Agentúry ochrany prírody a krajiny ČR (AOPK) v Olomouci Michala Severusa je projekt visutého mostu z pohľadu ochrany prírody problematický. Nepriaznivo ovplyvňuje ráz krajiny. Ako povedala pre ČTK: „Je to samozrejme objekt, ktorý je z diaľky dominantný.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:45