CZN Burak.Instagram/cznburak/
StoryEditor

Najznámejší šéfkuchár na TikToku obsluhoval Erdogana aj kontroverzného Kadyrova. Kto je CZN Burak?

Alexandra Ševčíková19.06.2022., 16:00h

Preslávil sa, ako internetom obleteli videá, na ktorých pripravuje gigantické porcie. Bleskovo krája cibuľu a škerí sa pritom do kamery. Kto je jeden z najlepšie zarábajúcich TikTokerov CZN Burak?

Lajkuj Brainee.sk na

Sídli v Turecku, no vďaka svojím videám má fanúšikov z celého sveta. Podľa informácií portálu GOBankingRates je hodnota jeho majetku 11 miliónov dolárov (v prepočte 10,48 miliónov eur).

Nepatrí medzi tradičných influencerov z TikToku. Burak je tureckým šéfkuchárom a majiteľom reštaurácií. Tie patria medzi obľúbené miesta pre celebrity, hudobníkov, športovcov, či členov rodiny tureckého prezidenta Erdogana. Na TikToku sa môže pochváliť takmer 60 miliónmi followerov a na Instagrame diela tohto netradičného kuchára sleduje približne 35,6 milióna ľudí.

Burak Özdemir je podobnou senzáciou ako ďalší známy turecký šéfkuchár prezývaný Salt Bae. Avšak Burakove jedlá sú podľa návštevníkov chutné a atmosféra v reštauráciach je domácka a priateľská.

image

Kričali na mňa – bež, Cigán. Učiteľka nereagovala, mňa to motivovalo a vyhral som. Spomína TikToker a projektový inžinier

Pracoval už od 10 rokov

Šéfkuchár sa narodil 24. marca 1994 v provincii Hatay v Turecku. Pracovať v kuchyni začal už keď mal 10 rokov. Vtedy pomáhal svojmu starému otcovi v reštaurácii Zeytindali. Vlastnili ju jeho otec a dedko.

„Vo veku 13 rokov som začal brať túto kariéru vážnejšie, učil som sa od môjho starého otca a stále som mu pomáhal v kuchyni,“ povedal v rozhovore pre Hotel&Catering. Jeho jedlá spájajú tureckú a arabskú kuchyňu, no známe sú svojimi veľkými porciami. Práve to má odrážať jeho zmysel pre rodinu a komunitu.

Burak videl potenciál v sociálnych sieťach. Ako uvádza portál Hotel&Catering, tak si všimol, že na týchto platformách je málo obsahu o varení. Keďže sa chcel podeliť o svoju vášeň s ľuďmi, dostal nápad zverejňovať videá so svojimi jedlami.

Virálne videá

Jeho video tvorba sa stala čoskoro virálnou. To mu zaručilo úspech a stal sa kulinárskou senzáciou. „K úspechu nevedie žiadna skratka a pre nikoho nie je nič ľahké. Ako iní úspešní jednotlivci, aj ja som mal sen a veľmi tvrdo som pracoval na jeho splnení,“ povedal na margo svojej popularity.

Šéfkuchár Burak má teraz v Turecku šesť reštaurácií, siedmu otvoril v Dubaji: „Po rokoch som zistil, že mám väčšiu chuť rásť, a tak som tu a otváram svoju prvú reštauráciu mimo Turecka.“​ Keďže mal veľa sledovateľov v tomto regióne, chcel sa im priblížiť. Preto sa rozhodol otvoriť podnik práve tam.

Svoju popularitu však využíva aj na dobročinné účely. Varil napríklad jedlo pre tisícky utečencov, čím chcel upozorniť na svetový hlad, alebo nasýtil svojimi obrími porciami zvieratká v útulku.

Aby si si však nemyslel, že jeho život je rozprávka, tak zažil aj vlnu kritiky. Fotografuje sa s tureckým prezidentom Erdoganom, ktorého viacerí považujú za novodobého diktátora. Obsluhoval dokonca aj čečenského vodcu Razmana Kadyrova.

Smrteľná choroba

Prednedávnom tento vplyvný šéfkuchár a influencer vystrašil svojich fanúšikov. Dokonca začali kolovať fámy o jeho smrti.

Na svojom instagramovom profile zverejnil fotografiu ako sedí na nemocničnom lôžku. Podľa popisu fotografie malo ísť iba o kontrolu, no fanúšikov to vystrašilo. V komentárovej sekcii mu začali priať skoré uzdravenie.

Šéfkuchár sa už potom viac nezmieňoval o kontrole, no podľa informácií portálu The Siasat Daily mal mať nádor na mozgu. Avšak hneď niekoľko dní potom uverejnil príspevok, v ktorom svojim priaznivcom poďakoval za podporu. „Všetko je v poriadku, som rád, že vás všetkých mám a láska je to najväčšie puto,“ napísal. Vyzerá to tak, že hviezde TikToku sa darí a naďalej varí svoje obrovské porcie jedál.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 18:08