Najnebezpečnejšie kulty sveta: Masové samovraždy, či úplná vernosť sú ich hlavným pravidlom.Facebook/Bizzarpedia
StoryEditor

Najnebezpečnejšie kulty sveta: Masové samovraždy či úplná vernosť sú ich hlavným pravidlom

Lukáš KovalčíkiDnes.cz29.05.2022., 09:00h

Pedofília, násilie, vraždy či teroristické činy boli medzi týmito nebezpečnými sektami bežnými praktikami.

Lajkuj Brainee.sk na

Určite si o tom už niečo počul. Uzavreté skupiny ľudí, vedené charizmatickým lídrom, ktorý kontroluje všetko, čo ľudia v skupine robia, dokonca ovplyvňuje aj to, čo si myslia. Skupiny vyznávajúce často podivnú až nebezpečnú vieru, a oddaní stúpenci, ktorí neváhajú uchýliť sa k činom, ktoré neraz môžu skončiť ako tragédia.

Reč je o sektách a náboženských kultoch, ktoré sú sú najnebezpečnejšou formou náboženských organizácií. Brainee ti prináša výber tých najdesivejších.

Božie deti

David Berg vytvoril v šesťdesiatych rokoch jeden z najznámejších kultov histórie - Božie deti. To, kvôli čomu sa kult odklonil od náboženstva, bola zmes promiskuitného sexu a uctievania Ježiša Krista, píše web All That's Interesting.

image

Najnebezpečnejšie kulty sveta: Masové samovraždy, či úplná vernosť sú ich hlavným pravidlom.

Twitter/Cults

Zakladateľ Božích detí Berg tvrdil, že cieľom spolku je šíriť lásku, posolstvo a šťastie prostredníctvom revolúcie. Berg dovtedy pôsobil ako pastor v Kalifornii. Počas pôsobenia v cirkvi hlásal „kresťanskú myšlienku“ starého sveta.To v jeho ponímaní znamenalo veľa sexu. Niektoré základné princípy Božích detí zahŕňali predstavu, že Boh miluje sex, pretože sex je láska, a Satan sex nenávidí, pretože je krásny.

image

Čečenský vodca Kadyrov opäť desí svet. Vraj je pripravený zaútočiť už aj na Poľsko

Spomenuté veci sú však len špičkou ľadovca. Berg praktizoval sex s maloletými deťmi, pretože „chcel, aby jeho dieťa prijalo sexualitu, aby bolo sexuálne ako dieťa a vyrastalo“. Využíval toto sexuálne hnutie, aby presvedčoval dospelých k pohlavnému styku s maloletými. Hovorí sa, že išlo o deti staršie ako 12 rokov, no existuje mnoho zdrojov tvrdiacich, že deti boli aj omnoho mladšie.

Berg, ktorý bol známy pod prezývkami ako kráľ David, Mo (Mojžiš), a dedko, sa domnieval, že incest je úplne v poriadku, pretože bolo dôležité učiť sa od členov rodiny. Sex bol aj nástrojom náboru nových členov. Tento proces sa nazýval rybolov. Už v roku 1972 sa kult stal medzinárodným – mal až 130 komunít po celom svete. 

Obvinenia zo zneužívania detí sa začali objavovať v 70. rokoch a do roku 1978 boli Božie deti zrušené. Minimálne ich názov.

Kult totiž pokračoval pod inými menami. Jeden čas sa nazýval Láska, neskôr zase rodina. Berg síce zomrel v roku 1944, no jeho manželka Karen Zerby s radosťou šírila „poslanie“ kultu. Členovia ju dokonca oslovovali kráľovná.

Aum Shinrikyo

Kult Aum Shinrikyo, v preklade „najvyššia pravda“, začal v 80. rokoch minulého storočia ako duchovná skupina miešajúca hinduistické a budhistické presvedčenie, neskôr pracovali s prvkami apokalyptických kresťanských proroctiev.Zakladateľ skupiny, Shoko Asahara, sa vyhlásil za Krista a zároveň za prvého „osvieteného“ od Budhu.

image

Najnebezpečnejšie kulty sveta: Masové samovraždy, či úplná vernosť sú ich hlavným pravidlom.

Facebook/Bizarrepedia

Skupina, ktorej názov sa často skracuje len na Aum, získala oficiálny štatút náboženskej organizácie v Japonsku v roku 1989. Asahara si získal množstvo fanúšikov, po celom svete, vystupoval aj na univerzitách či písal knihy. Na svojom vrchole mala Aum desiatky tisíc členov po celom svete. Neslávne sa však navždy zapísala do histórie brutálnym teroristickým činom.

Ráno 20. marca 1995 členovia Aum v tokijskom metre vypustili binárnu chemickú zbraň, chemicky najviac podobnú sarínu, pri koordinovanom útoku na päť vlakov v metre, pričom zabili 13 cestujúcich, vážne zranili 54 a zasiahli ďalších 980. Niektoré odhady tvrdia, že sarín zranil až 6000 ľudí.

Asahara bol obvinený z vraždy, podvodov a vydierania, neskôr ho popravili. Jeho sekta bola následne rozpustená.

Chrám ľudu

Vodca nábožensko-revolučnej sekty Chrám ľudu Američan Jim Jones sľuboval svojim priaznivcom „úplnú ekonomickú, sociálnu i rasovú rovnosť“ a pokojný život v „socialistickom raji“ v juhoamerickej Guyane. Hanil „imperialistické“ USA, obdivoval režimy v Severnej Kórei a najmä v Sovietskom zväze, kam chcel údajne komunitu presťahovať. To sa mu ale nepodarilo. 

Do dejín sa však zapísal inak: pri „revolučnej masovej samovražde“ zahynulo pred 40 rokmi v guyanskom mestečku Jonestown 909 ľudí, z toho 275 detí, píše HN.

image

Najnebezpečnejšie kulty sveta: Masové samovraždy, či úplná vernosť sú ich hlavným pravidlom.

Wikipedia/Nancy Wong

Pri najväčšej masovej samovražde v histórii zomreli členovia sekty po vypití limonády zmiešanej pravdepodobne s kyanidom. Jones, ktorý sa so svojou ošetrovateľkou zastrelil, vraj svojich stúpencov viedol na smrť vtieravými slovami: „Sme unavení, ľahneme si. Táto samovražda sa môže stať revolučným činom, protestujúcim proti podmienkam v neľudskom svete.“

Celkovo vtedy v Guyane zahynulo 918 osôb: v Jonestowne sa otrávilo 909 ľudí a ďalší štyria ľudia v metropole Georgetowne, zvyšných päť, vrátane amerického senátora Lea Ryana, bolo zastrelených na letisku v meste Port Kaituma. Celý incident bol najtragickejším jednotlivým skonom amerických civilistov (okrem katastrof) do útokov v septembri 2001.

Davidiáni

Sekta Davidiánov vznikla v 30. rokoch minulého storočia ako odnož Adventistov siedmeho dňa. Ich základňou bol ranč neďaleko mesta Waco v Texase, ktorý Davidiáni pomenovali Mount Carmel po rovnomennom pohorí v Izraeli, ktoré je spomenuté aj v Starom zákone. V roku 1988 sa na čelo Davidiánov postavil Vernon Howell, informuje portál iDNES.cz.

Zmenil si meno na David Koresh a vyhlásil sa mesiášom, ktorý začne apokalypsu neveriaceho sveta. Priezvisko Koresh si zvolil podľa Kýra II., zakladateľa Perzskej ríše a osloboditeľa Židov z Babylonského zajatia. Krstné meno si zase zvolil podľa kráľa Dávida.

image

Najnebezpečnejšie kulty sveta: Masové samovraždy, či úplná vernosť sú ich hlavným pravidlom.

Youtube/History Channel/

Koresh všetkým mužom okrem seba zakázal požívanie alkoholu a akékoľvek sexuálne kontakty so ženami. Sám žil v mnohoženstve a podľa svedectva mal sex aj s maloletými členkami Davidiánov Jeho cieľom bolo splodiť 24 detí, ktoré by po Apokalypse prevzali vládu nad svetom.

Sídlo sekty premenoval na Ranč apokalypsy a začal na ňom zhromažďovať zásoby jedla a veľké množstvo zbraní.

Americké úrady Koresha už dlho podozrievali, že v sídle sekty zhromažďuje nelegálne držané zbrane a obchoduje s nimi. Posledný februárový deň v roku 1993 zasiahli a pokojnú rannú idylku narušili vozidlá amerického Štátneho úradu pre alkohol, tabak a strelné zbrane (ATF), ktorého zásah mal špekulácie definitívne potvrdiť.

Zásah proti sekte Davidiánov je dodnes považovaný za jednu z najkontroverznejších akcií americkej FBI. Zmenil sa totiž na otvorenú vojnu medzi sektou a políciou. Obliehanie ranča pri texaskom mestečku Waco trvalo celkovo 51 dní, a zahynulo tam 86 ľudí.

Rád chrámu Slnka

Sektu založil v roku 1984 homeopat belgického pôvodu Luc Jouret a neskôr sa k nemu pridala skupina osôb okolo francúzskeho finančného magnáta Josepha Di Mambra. Tí, ktorí uverili ich čudným teóriám, boli vzdelaní a zámožní ľudia. Nová sekta spájala legendy o Templároch, astrológiu a vieru v druhé povstanie Ježiša Krista ako božského kráľa slnka.

image

Najnebezpečnejšie kulty sveta: Masové samovraždy, či úplná vernosť sú ich hlavným pravidlom.

Facebook/Bizzarpedia

Jouret aj Di Mambro nadväzovali ľubovoľné sexuálne vzťahy s členkami skupiny. Páry mali byť podľa stanov „kozmicky kompatibilné." Na vrchole bol rád na konci 80. rokov, keď sa počet jeho príslušníkov pohyboval okolo 500. Sekta vlastnila údajne veľa domov a horských hotelov najmä v Kanade. V nich sa odohrávali náboženské obrady. 

V roku 1994 členovia sekty brutálne zavraždili dieťa, o ktorom si mysleli, že je to prevtelený Antikrist. Dvanásť nasledovníkov vykonalo rituálnu Poslednú večeru. O pár dní neskôr nasledovala séria desiatok kolektívnych samovrážd nielen vo Švajčiarsku. Prívrženci, či už vlastnou rukou, alebo rukami vodcov boli zastrelení, otrávení či upálení, vrátane zakladateľov sekty, dokopy viac ako sto ľudí. 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 14:44