Ruskí neonacisti bojujú na Ukrajine.Twitter/Michael Colborne
StoryEditor

Obetiam vyrezávali do tela svastiky. Kto sú obávaní ruskí neonacisti bojujúci na Ukrajine?

dttiDnes.cz25.05.2022., 16:00h

Na Ukrajine po boku okupantov bojujú aj ruskí neonacisti, ktorí sa netaja vyznávaním teórie o nadradenosti bielej rasy či extrémnou brutalitou v zaobchádzaní s vojnovými zajatcami.

Lajkuj Brainee.sk na

Na účasť ruskej krajnej pravice v bojoch upozornili nemeckí spravodajcovia, podľa ktorých je táto skutočnosť absurdná. Ruský prezident Vladimir Putin totiž pokladá za jeden z hlavných cieľov invázie „denacifikáciu“, píše portál iDNES.cz.

Jednou z neonacistických skupín bojujúcich na Ukrajine je polovojenská Ruská cisárska légia. V jej radoch sú skúsení bojovníci a ľudia, ktorí podstúpili výcvik v jej „partizánskom“ stredisku v Petrohrade.

Ruská cisárska légia

Na jej prítomnosť v bojoch nedávno vo svojej správe upozornila nemecká spravodajská služba (BND), podľa ktorej nie je jasné, či nasadenie radikálov schválilo ruské velenie. Príslušníci légie však v krajine nebojujú prvýkrát – v rokoch 2014 až 2015 sa po anexii Krymu zapojili do bojov na Donbase.

„Spolupráca s takými skupinami robí ruský dôvod invázie, takzvanú denacifikáciu, veľmi absurdným,“ konštatovali nemeckí spravodajcovia. Kremeľ potrebu očistiť susednú krajinu od nacizmu líči ako jeden z hlavných cieľov svojej „špeciálnej vojenskej operácie", ako vojne na Ukrajine hovorí.

image

Ruskí neonacisti bojujú na Ukrajine

Twitter/Michael Colborne

Moskva ukrajinskú vládu opakovane označila za nacistickú. V tvrdení jej neprekáža skutočnosť, že v ukrajinskom parlamente nie je zastúpená ani jedna krajne pravicová strana či fakt, že prezident Volodymyr Zelenskyj je sám židovského pôvodu a jeho príbuzní umierali za holokaustu.

Líder Ruskej cisárskej légie Denis Garijev je aktívny na platforme Telegram, kde sa prihovára svojim priaznivcom. „Bez tieňa pochybnosti obhajujeme likvidáciu separatistickej entity Ukrajina," napísal podľa denníka The Times deň po odštartovaní invázie. Svojich „legionárov“ vyzval na trpezlivosť.

image

Ukrajinský súd rozhodol. Za mreže na doživotie poslal prvého ruského vojaka

Krátko potom Ruská cisárska légia oznámila, že sa do ruského vojnového úsilia zapojí. Podľa BND v bojoch padol Garijevov zástupca a najmenej dvaja pravicoví extrémisti boli vážne ranení.

Légia je odnožou Ruského cisárskeho hnutia, ktoré vyznáva teóriu o nadradenosti belochov a dlhodobo volá po dobytí takzvaného „Novoruska“, čo je cársky termín pre južnú a východnú Ukrajinu.

Skupina vrahov a sadistov, píšu spravodajcovia

Na Ukrajine podľa BND pôsobí aj ruská krajne pravicová skupina Rusič, ktorá je považovaná za jednotku patriacu pod žoldniersku Wagnerovu armádu. Tá na Ukrajine pôsobí od prvých dní invázie a jej členovia čelia obvineniu, že sa podieľali na zverstvách na civilistoch v meste Buča.

Tak ako Ruská cisárska légia, aj Rusič na Ukrajine bojovala už skôr – aj v rokoch 2014 až 2015 na Donbase. Jej príslušníci sa vtedy preslávili zvláštnou brutalitou, okrem iného tým, že z tiel nepriateľov odrezávali uši, na ich čelá vyrezávali hákové kríže alebo telá zohavovali a pálili.

image

Ruskí neonacisti bojujú na Ukrajine

Twitter/Michael Colborne

Skupina Rusič sa podľa BND neskôr premiestnila do bojov v Sýrii. Aj tam jej členovia čelili obvineniu ľudskoprávnych organizácií z mučenia a vraždenia zajatcov.

Do súčasných bojov na Ukrajine sa Rusič zapojila najskôr začiatkom apríla. Podľa magazínu Spiegel sa radikáli objavili na snímkach z okolia dediny Pletenivka v Charkovskej oblasti, kadiaľ prechádzali vo vozidlách s písmenom „Z“.

Nemeckí spravodajcovia upozornili, že jeden z členov jednotky, o ktorom hovoria ako o Alexanderovi M., sa potom zo separatistického Donecku snažil na Telegrame naverbovať dobrovoľníkov ochotných bojovať.

Rusič na Telegrame na tento účel zverejnila karikatúru ruského vojaka, ktorý sa vracia domov so zakrvavenými ulúpenými „darčekmi“ pre svoju ženu a syna. Popis znel: „Ak si skutočný muž a Rus, pripoj sa k nám. Preleješ litre krvi odporných rusofóbov a staneš sa bohatým“.

Mám rád pach horiaceho mäsa, povedal zakladateľ

Rusič vznikla v roku 2014 v Petrohrade, kde ju založili niekdajší výsadkár ruskej armády Alexej Milčakov a Ján Petrovskij. Podľa The Times sú teraz obaja na Ukrajine. Milčakov mal už v prvých dňoch nasadenia utrpieť zranenie.

Predpokladá sa, že Rusič sa skladá z niekoľkých stoviek žoldnierov, ktorých znakom je valknut - severský symbol troch prepletených trojuholníkov, ktorý si privlastnili vyznávači teórie o nadradenosti bielej rasy.

Som nacista, priznal v roku 2020 Milčakov: 

„Milčakov je považovaný za sadistu. Na sociálnych sieťach zdieľal príspevok, v ktorom stína hlavu šteniatku,“ uviedla BND, ktorej analytici k správe priložili sériu snímok, na ktorých sú členovia Rusič zachytení pred čiernočervenou vlajkou so svastikou alebo pri nacistickom pozdrave.

Milčakov v roku 2020 v rozhovore otvorene priznal, že je zástancom neonacizmu a že sa všetkých spomínaných zverstiev skutočne dopustil. Dokonca povedal, že ho „vzrušuje pach horiaceho ľudského mäsa“.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk. 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 12:49