Záchranári sa zhromažďujú po streľbe okolo základnej školy Robb Elementary School v americkom štáte Texas. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Jeden z najhorších masakrov v USA: Strelec na texaskej škole zabil najmenej 19 detí

25.05.2022, 06:51
Autor:
ČTKČTKredred
  • Minimálne dvadsaťjeden mŕtvych, z toho devätnásť detí, si vyžiadala utorková streľba na základnej škole v meste Uvalde ležiacom asi deväťdesiat kilometrov západne od San Antonia v americkom Texase.
  • S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AP.
  • Medzi mŕtvymi je aj učiteľka. Osemnásťročný strelec zomrel pri zásahu polície, uviedol guvernér Texasu Greg Abbott.

Agresor, iba 18-ročný mladík menom Salvador Ramos, si podľa senátora štátu Texas Rolanda Gutierreza po dovŕšení veku 18 rokov kúpil dve útočné zbrane. Kým zamieril do školy, zabil svoju babičku, uviedol ďalej miestny politik. Nie je jasné, či zoznam obetí zahŕňa aj samotného strelca.

"Strelec sám zomrel a je pravdepodobné, že ho zabili zasahujúci policajti," povedal v utorok guvernér Texasu Greg Abbott na tlačovom brífingu.

Pred útokom varoval

Jednou z mŕtvych dospelých je učiteľka Eva Mirelesová. Niektoré médiá uvádza, že obaja mŕtvi dospelí boli učitelia. Strelec na sociálnych sieťach predtým naznačil, že sa schyľuje k útoku. „Deti by si mali dať pozor,“ napísal.

Pete Arredondo, ktorý vedie oddelenie miestnej polície, uviedol, že do dotknutej základnej školy chodia žiaci druhej až štvrtej triedy. V amerických školách tieto ročníky obvykle tvoria deti vo veku od siedmich do desiatich rokov. Deti boli v škole posledný týždeň pred letnými prázdninami.

Univerzitná nemocnica v neďalekom meste San Antonio prostredníctvom Twitteru informovala, že v súvislosti so streľbou prijala dvoch pacientov – jedno dieťa a jedného dospelého. Obaja pacienti, 66-ročná žena a 10-ročné dievča, sú v kritickom stave. Pri incidente boli postrelení aj dvaja policajti, ich zranenia však nie sú vážne.

„Ako národ sa musíme pýtať, kedy sa preboha postavíme lobby výrobcov strelných zbraní? Kedy preboha urobíme to, čo treba urobiť?“ reagoval na streľbu americký prezident Joe Biden.

Bolo toho dosť

Ako pripomienku tragédie nariadil vyvesiť vlajky do 28. mája na pol žrde až do západu slnka. „Už toho bolo dosť,“ konštatovala americká viceprezidentka Kamala Harrisová a vyzvala na reguláciu zbraní.

Predminulú sobotu iný 18-ročný strelec bielej pleti v supermarkete v americkom meste Buffalo v štáte New York zabil desať ľudí a ďalších troch zranil. Biden tento čin označil za rasistické vyčíňanie a prípad vnútorného terorizmu.

Streľba na texaskej škole je tretia najhoršia v USA za dvadsať rokov. Viac ľudí zomrelo len v apríli 2007 vo Virgínii a v decembri 2012 v Newtowne.

01 - Modified: 2022-05-27 17:46:46 - Feat.: - Title: Takmer hodinu čakali. Policajti sa pri zásahu proti strelcovi v Texase zle rozhodli, priznalo vedenie 02 - Modified: 2022-05-27 05:26:36 - Feat.: - Title: Manžel učiteľky zavraždenej v texaskej škole zomrel žiaľom na infarkt 03 - Modified: 2022-05-26 12:43:51 - Feat.: - Title: Matka strelca z Texasu prehovorila o synovi. Nebol násilník, bráni si dieťa 04 - Modified: 2022-05-26 14:10:31 - Feat.: - Title: Vyhrávali ceny a milovali turistiku. Takto vyzerali obete streľby 18-ročného šialenca v Texase 05 - Modified: 2022-05-26 06:26:39 - Feat.: - Title: Epidémia, ktorú môžeme kontrolovať. Celebrity a Biden vyzývajú na reguláciu zbraní v USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 10:59