Dmitrij RogozinFacebook/Bohdan Švarc/Wikipedia
StoryEditor

VIDEO S týmito zbraňami sme schopní zo Západu urobiť rádioaktívny kráter, vyhrážal sa Putinov kamarát

Lukáš Kovalčík26.05.2022., 12:15h

Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin vyhlásil, že „takýto útok premení všetkých nepriateľov na rádioaktívny kráter“.

Lajkuj Brainee.sk na

Vojna na Ukrajine trvá už tri mesiace, a upierajú sa na ňu oči celého sveta. Putinova armáda pácha u našich východných susedov očividné zverstvá, no znepokojenie vyvoláva aj potencionálna hrozba jadrovej vojny. Najnovšie olej do ohňa prilial riaditeľ Štátnej korporácie pre kozmickú činnosť (Roskosmos) Dmitrij Rogozin.

Západ by bol podľa neho zničený do pol hodiny

Putinov verný spojenec Rogozin nedávno uviedol, že do jesene 2022 má byť v Rusku rozmiestnených 50 nových jadrových rakiet Satan-2 s tým, že budú pripravené na odpálenie do niekoľkých sekúnd. 

Rogozin popísal, že „takýto útok premení všetkých nepriateľov na rádioaktívny kráter“. Raketa Satan-2 má byť vysoká ako 14-poschodový dom a vážiť má 208 ton. 

image

Čečenský vodca Kadyrov opäť desí svet. Vraj je pripravený zaútočiť už aj na Poľsko

„S jadrovou náložou bude taký kráter na nepriateľskom mieste...veľmi veľký a veľmi hlboký, a rádioaktívny," vyhrážal sa. „Agresorom preto odporúčam, aby s Ruskom diskutovali s úctou," vyjadril sa bývalý podpredseda vlády. Vyhrážky doplnil zábermi miesta dopadu rakety, píše Daily Mail. Jama, ktorú raketa vytvorila, bola hlboká takmer 10 m a široká 20 m. 

„Nemusí ísť len o jednu takúto strelu. Na územie nepriateľa ich môžeme vypustiť hneď niekoľko," zastrájal sa.

Rogozin, ktorý je známy tým, že sa s ruským vodcom kamaráti, a je Putinovi absolútne oddaný, sa použitím rakety Satan vyhrážal už viackrát. Pred dvoma týždňami sa napríklad vyhrážal, že do pol hodiny vymaže Ukrajinu z mapy a zničí Západ. 

Satan-2

Superťažká medzikontinentálna balistická raketa novej generácie typu Satan je schopná niesť desať alebo viac jadrových hlavíc alebo atráp a zasiahnuť ciele vzdialené tisíce kilometrov v Spojených štátoch či Európe, približuje Reuters. 

Cieľ, ktorý uviedol riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin, je podľa odborníkov ambiciózny, keďže Rusko oznámilo prvú skúšku novej strely len túto stredu a západní vojenskí experti tvrdia, že pred jej zaradením do arzenálu budú potrebné ďalšie testy. 

image

Raketa Satan-2

Twitter/The Dead District

Prvý úspešný test rakety Satan oznámil minulý týždeň ruský prezident Vladimir Putin. Skúška prišla po rokoch odkladov spôsobených problémami s financovaním a technickým zabezpečením projektu a je ukážkou sily Ruska v čase, keď vojna na Ukrajine zvýšila napätie medzi Moskvou a Západom na najhoršiu úroveň od kubánskej raketovej krízy z roku 1962. 

Rogozin v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu povedal, že strelami Sarmat bude vybavená vojenská jednotka, ktorú sformujú v Krasnojarskom kraji, ležiacom približne 3000 kilometrov východne od Moskvy. 

Strely Sarmat umiestnia na rovnakých základniach a do tých istých raketových síl, v akých sa nachádzajú rakety Vojevoda, ktoré majú nahradiť, spresnil Rogozin. To podľa neho ušetrí „obrovské zdroje a čas". Šéf Roskosmosu tiež vyhlásil, že táto nová „superzbraň" zaručí bezpečnosť „detí a vnukov" Ruska na najbližších 30 – 40 rokov. 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:07