Ilustračná foto.Roman Hanc/Tasr
StoryEditor

Vypínajú eskalátory aj okrádajú. Detské gangy terorizujú obchodné centrum

iDnes.cz19.05.2022., 14:30h

Flákajú sa, robia neporiadok, púšťajú si hlasnú hudbu a z času na čas sa pokúsia niekoho okradnúť, alebo dokonca napadnúť. Obchodné centrum Forum v Ústí nad Labem v Česku zápasí s partičkami detí a mladistvých. Boja sa ich nielen nakupujúci, ale aj zamestnanci obchodov.

Lajkuj Brainee.sk na

„Ide o partičku až desiatich detí vo veku zhruba od ôsmich do šestnástich rokov. Sú medzi nimi aj dievčatá. Robia neporiadok, sú hluční a stále vypínajú eskalátory. Keď im človek niečo povie, tak mu nadávajú. Nemám vyložene strach, ale je to nepríjemné,“ oznámila MF DNES pod podmienkou anonymity jedna z predavačiek.

„Každý deň popoludní okolo piatej, šiestej hodiny sa tu zíde skupina neprispôsobivých. Revú, robia bordel a sú drzí na predavačov. Človek, ktorý chce ísť na kávu alebo do kina, sa tu naozaj necíti veľmi dobre,“ uviedol aj pán Josef, jeden z nakupujúcich.

image

11-ročné dievča zbili, zobliekli a natáčali na mobil. Reakcia jednej z bitkárok vás nahnevá ešte viac

Predavačom nadávajú

Situácia sa podľa neho čiastočne zlepšila vďaka teplému počasiu, keď párty mladistvých radšej zostávajú vonku a pohybujú sa v najbližšom okolí obchodného centra. Napriek tomu problémy pretrvávajú.

„Deje sa to denne. Porevujú, spievajú svoje piesne, je to ako v cirkuse. Jeden mladík si dokonca nedávno stiahol nohavice a ukázal nám holý zadok. Ďalší nám potom jednoducho nadávali. Ten slovník by som vám nepriala počuť,“ spomenula ďalšia z predavačiek, ktorá v centre pracuje.

Situáciu monitoruje polícia

Situáciu už niekoľko mesiacov sledujú aj policajti, ktorí do Fora pravidelne chodia v rámci obchôdzkovej aj hliadkovej činnosti, a to dokonca aj v civile.

„Sme v úzkom kontakte s vedením obchodného centra a problematiku zhlukujúcich sa mladých ľudí, ktorí, bohužiaľ, svoj voľný čas trávia vystávaním v priestoroch OC alebo v jeho blízkosti, riešime,“ poznamenala policajná hovorkyňa Veronika Hyšplerová.

image

Ilustračná foto.

Roman Hanc/Tasr

Podľa nej policajti v minulosti riešili aj niekoľko prípadov, keď sa mladí ľudia medzi sebou nielen slovne, ale aj fyzicky napadli. „Sú to pre policajtov už známe tváre, ktoré sme v minulosti riešili. Väčšina z nich však nedovŕšila 15 rokov, teda nie je trestne zodpovedná,“ doplnila Hyšplerová. V súčasnosti vraj policajti aj vďaka zintenzívneniu hliadok na mieste žiadny podobný prípad nezaznamenali.

Predavačka: Smejú sa nám, že sme v práci

Že sa situácia čiastočne zlepšila, potvrdzuje aj Ján Novotný, zástupca riaditeľa ústeckej mestskej polície. „Vieme, že sa tam pohybovali podobné skupinky mladíkov, ale to už je niekoľko mesiacov späť. V tom čase sme tam robili akcie v okolí, na Kostolnom námestí a okolí sme nasadili hliadku. V poslednej dobe sme tam ale nezasahovali, zrejme si to už ochranka vyriešila sama,“ načrtol.

Podľa ďalšej z predavačiek ale problém rozhodne nezmizol. „Deje sa to stále. Tie deti sú nevychované a nemajú žiadny rešpekt. Smejú sa nám, že sme v práci, zatiaľ čo oni makať nemusia. Miestna ochranka sa len robí, že to nevidí,“ spomenula nahnevaná predavačka.

S podobnými problémami ako v Ústí sa pred časom stretávali aj v mosteckom Centrale. Tam sa im ale situáciu podarilo vyriešiť navýšením nákladov na SBS-ku. „Posilnili sme ochranku na dvojnásobok a podarilo sa nám tieto skupinky mladíkov vypudiť. Dnes už je tu úplne bezpečné,“ popísal Martin Malý, marketingový manažér centra.

image

Najväčšie faux pas je pozvať babu na rande do krčmy, hovorí kuchár Filip, ktorý varil v michelinských reštauráciách

Most: Z obchodného centra sa presunuli von

Podľa riaditeľa mosteckej mestskej polície Jaroslava Hrvola sa teraz excesy dejú hlavne v okolí obchodného centra. „Do okolia Centralu jazdíme raz až dvakrát denne. Mladí tam robia neporiadok, odhadzujú odpadky, sú hluční. Dochádza tu k drobným lúpežiam, hlavne čo sa týka oblečenia, peňazí a mobilov. K takým situáciám už ale voláme políciu,“ podotkol s tým, že občas dôjde aj k napadnutiu medzi neplnoletými.

To potvrdzuje aj hovorca mosteckej polície Václav Krieger. Podľa neho sa partičky mladistvých v mieste zhlukujú najmä kvôli voľnému prístupu na internet, ktorý tu prostredníctvom wi-fi zadarmo poskytuje prevádzkovateľ obchodného centra.

„Trestná činnosť v tomto mieste je najmä majetkového charakteru, avšak nijako výrazne neprevyšuje trestnú činnosť v ostatných lokalitách Mosta. Ojedinele evidujeme prípady fyzického alebo slovného napadnutia, ktorý páchajú trestne nezodpovedné osoby,“ priblížil.

Práve s fyzickým násilím má skúsenosť aj jedna zo žien, ktorá v utorok v Centrale nakupovala. „Pred dvoma rokmi mi tu napadli dcéru s jej kamarátkou. Priamo pri vchode ich obstúpila skupinka mladých Rómov a chceli od nich peniaze a mobil. Našťastie vyviazli. Odvtedy už sem radšej veľmi nechodíme,“ povedala.

MF DNES patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 07:04