Vladimir PutinTasr/Michal Svítok/Instagram/Komarovmir
StoryEditor

Trapasy Putinovej armády. GPS mali prilepenú na stíhačkách, prezradil minister obrany

Lukáš Kovalčík12.05.2022., 14:00h

„Ich vstavané navigačné systémy sú také zlé, že museli nájsť inú alternatívu,“ hovorí britský minister obrany Ben Wallace

Lajkuj Brainee.sk na

Rusko ako najsilnejšia armáda sveta? Asi ťažko. Ruská marketingová mašinéria presvedčila svet o tom, že ruská armáda je vysoko moderná ozbrojená sila, no viaceré dôkazy naznačujú, že to tak celkom nie je pravda.

Najnovšie na to poukázal britský minister obrany, ktorý počas prejavu v Národnom múzeu armády uviedol, že ruská armáda nie je vo vojne na Ukrajine dostatočne vyzbrojená, píše web Insider.

Prilepená GPS, zlá údržba a mapy z 80.rokov

Dôkazom má byť nález ukrajinských vojakov, ktorí podľa neho v troskách ruských stíhačiek objavili GPS prijímače, prilepené na prístrojových doskách.

Dôvod nalepenia navigácie je pritom prozaický. „Ich vstavané navigačné systémy sú také zlé, že museli nájsť inú alternatívu,“ uviedol britský minister obrany Ben Wallace.

Tvrdí, že existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že ruská vojenská technika bola v dôsledku invázie na Ukrajinu dotlačená do bodu zlomu.

„Na palubných doskách zostrelených ruských Su-34 sa našli prilepené prijímače GPS. Piloti síce vedeli, kde sa nachádzajú, ale svedčí to o kvalite ruských vojenských systémov." 

Minister obrany si myslí, že aj keď Rusi disponujú obrovským množstvom delostreleckých zbraní, nedokážu ich pri svojich manévroch plnohodnotne využiť. Preto útočia frontálne, píše web Newsfounded.

Trapas s prilepenou GPS nie je jedinou vecou, ktorú britský minister obrany vytkol ruským silám. „Takmer žiadne z ich vozidiel sa nedokáže zorientovať v situácii a chýba im digitálne ovládanie boja. Na vozidlách sa často nachádzajú papierové mapy Ukrajiny z 80. rokov minulého storočia,“ hovorí.

„Ruské vozidlá nie sú dostatočne udržiavané a veľa logistických vozidiel je zaparkovaných. To spôsobilo, že lacné pneumatiky jednoducho praskli. Je to všetko kvôli zlej údržbe alebo kvôli tomu, že peniaze boli vynaložené na niečo iné," vysvetľuje Wallace.

Čerešničkou na torte je to, že Rusi používali na nákladných autách provizórnu ochranu z borovíc a na svoje tanky pripevňovali klietky. 

image

Ruský tank

Twitter/4emberlen

Wallace taktiež v príhovore uviedol že letecké snímky z Ukrajiny ukazujú, že ruské tanky nemajú vzdušnú podporu a zbraňové systémy, ktoré dokážu strieľať z dronov. 

Rusi používajú svojské praktiky

Ukrajina sa behom vojny podelila o množstvo dôkazov o tom, že Rusi zápasia so starým vojenským vybavením, a často pritom používajú naozaj svojské praktiky.

Napríklad minulý mesiac Ukrajinci vo videu ukázali ruské bezpilotné lietadlo, ktoré bolo prelepené lepiacou páskou. Uzáver palivovej nádrže pokrývala plastová fľaška, akú si môžeš kúpiť v potravinách.

S ruskou vojenskou technikou to evidentne nevyzerá byť také ružové, ako hlása Kremeľ.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 09:18