Prasiatka pravdepodobne zabijú veľmi nehumánnym spôsobom (ilu)unsplash.com
StoryEditor

V Anglicku nehumánne zabijú až 100-tisíc ošípaných: Nemajú látku, ktorá zabezpečí, aby netrpeli

ros21.09.2021., 18:00h
Tieto ošípané chovajú už o niekoľko týždňov dlhšie ako by skutočne mali. Okrem toho čelia nedostatku zahraničných zamestnancov, ktorí sa po brexite zbalili a vrátili do svojej rodnej krajiny.
Lajkuj Brainee.sk na

Poľnohospodári na juhovýchode Anglicka sú nútení nehumánne zabiť až 100-tisíc ošípaných. Dôvodom je globálna plynová kríza, píše portál Metro. Nemajú totiž dostatok oxidu uhličitého, ktorým zvieratá omračujú, aby netrpeli.

Môže za to tiež zatvorenie dvoch závodov na výrobu hnojív, ktoré vytvárajú oxid uhličitý ako vedľajší produkt.

Okrem toho je veľkým problémom aj brexit.

Farmári tvrdia, že by prasce neradi zabíjali tak, aby pri tom nesmierne trpeli. Aj chovatelia hydiny sa obávajú, že budú čeliť podobnému problému. Britská asociácia spracovateľov mäsa predpovedá, že bravčové a kuracie mäso môže zmiznúť z regálov supermarketov do dvoch týždňov.

Nedostatok CO2 môže mať dôsledky aj inde v potravinárskom priemysle. Ten totiž využívajú napríklad aj krčmy či reštaurácie na vytláčanie piva zo sudov a sýtené nápoje. Okrem toho sa tiež využíva aj na predĺženie trvanlivosti chleba. Ceny plynu v tomto roku vzrástli v Anglicku o 250-percent, pričom len od augusta došlo k 70-percentnému nárastu, čo viedlo k výzvam na podporu priemyslu a krachu niektorých menších energetických firiem.

Farmári tvrdia, že by prasce neradi zabíjali tak, aby pri tom nesmierne trpeli (ilu) Farmári tvrdia, že by prasce neradi zabíjali tak, aby pri tom nesmierne trpeli (ilu) unsplash.com

Zamestnanci sú zúfalí

Poľnohospodári vo Veľkej Británii len nedávno čelili masívnej kríze. Po brexite totiž budú musieť zabiť a spáliť ďalších 85-tisíc ošípaných. Dôvodom je nedostatok zahraničných pracovníkov, ktorí sa po brexite zbalili a odišli naspäť do východnej Európy. „Množstvo pracovníkov odišlo z Británie späť domov do východnej Európy. Samotné bitúnky bez zamestnancov s prasatami, ktoré na nich pribúdajú na týždennej báze, nedokážu urobiť nič,“ uvádza doktorka Zoe Daviesová z Národnej asociácie prasiat pre BBC Radio 4.

„Zamestnanci sa dostávajú do zúfalstva. Sú vystresovaní. Bohužiaľ musíme bezcitne zlikvidovať nevinné zdravé jedince,“ pokračuje doktorka Zoe Daviesová. Aktuálne v krajine chýba aj pätnásť percent mäsiarov. 

„V minulosti sme sa veľmi spoliehali na pracovníkov z Európskej únie. Kvôli brexitu a koronavírusu však odišli naspäť do svojich krajín a viac sa nevrátili,“ tvrdí Kate, jedna z chovateliek ošípaných na juhovýchode Anglicka. Teraz všetci žiadajú vládu, aby tento problém vyriešila. 

Anglickí poľnohospodári musia nehumánne zabiť a spáliť 100-tisíc ošípaných (ilu) Anglickí poľnohospodári musia nehumánne zabiť a spáliť 100-tisíc ošípaných (ilu) unsplash.com

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 18:35