Bacha poshReprodoto: Yotube/ RT Documentary
StoryEditor

Aby mali práva ako muži, obliekajú ich ako chlapov. Aj túto starodávnu tradíciu môže Taliban ohroziť

Ľubomíra Somodiová12.09.2021., 11:00h
Budúcnosť pre afganské ženy nevyzerá ružovo, ani pre tie, ktoré žijú ako muži, aby získali slobodu. Tradícia tzv. „bacha posh“ - dievčat oblečených za chlapcov môže byť ohrozená Talibanom.
Lajkuj Brainee.sk na

Postavenie žien v Afganistane bolo historicky oslabené, dávno pred tým, než sa moci ujal Taliban. Kmeňové tradície často okliešťovali a okliešťujú práva žien, ako napríklad vzdelávanie, slobodu pohybu a sebaurčenie.

V Afganistane to majú ženy veľmi ťažké. Podľa Organizácie Spojených národov bola v roku 2011 práve táto krajina najhorším miestom pre ženy.

Medzi mnohými vecami, ktorých sa Afganci teraz obávajú je, že Taliban ohrozí starodávnu tradíciu „bacha posh“, čo v Daríjčine (afganská perzština) znamená dievča „oblečené ako chlapec.“ Píše CNN.

Byť mužom je sloboda

Podľa tejto tradície im chlapčenské oblečenie dáva mnoho slobôd, ktoré sú privilégiom mužov a inak by sa im mohli iba prizerať. Môžu športovať, nemať zahalené vlasy, nosiť voľné rozťahané oblečenie alebo sa vonku pohybovať bez mužského sprievodu.

​Pozitívom je, že v takomto prestrojení môžu navštevovať školy, niektoré dokonca pracujú. Zväčša to však nie je ich rozhodnutie. Ak nemajú niektorí rodičia mužských potomkov, niektoré z dievčat vychovávajú ako chlapcov, aby zmiernili akési spoločenské poníženie a zraniteľnosť rodiny, lebo iba muž ju môže ochrániť, či prinášať domov peniaze. 

Očakáva sa, že okolo 18-roku života sa opäť stanú ženami - manželkami a matkami, či chcú alebo nie - ale podľa Jenny Nordbergovej, autorky knihy o bacha posch s názvom „Tajný život afganských dievčat“ tak mnohé z nich nechcú urobiť. Predovšetkým tie, ktoré sa stali bacha posh z vlastného presvedčenia.

Tradícia s koreňmi v nerovnosti

Je výhodou byť bacha posh môcť pracovať a priniesť rodine peniaze domov? Alebo je to výsada, keď máte vzdelanie alebo voľnosť pohybu, alebo sa môžete so svojim otcom bicyklovať alebo cestovať? 

„Môže to byť jedno alebo to môže byť oboje. Psychicky je to pre každého jednotlivca bacha posh veľmi komplikované. A väčšinou to závisí od dvoch faktorov. Aký bol dôvod, že ste boli bacha posh a ako dlho to trvalo?“ tvrdí autorka pre CNN.

Podľa Norbergovej ide o tradíciu, ktorá má korene v nerovnosti. Napriek tomu je to jeden z mála spôsobov, ako niektoré dievčatá dokonca okúsia slobodu - spôsob života, ktorý bude podľa nej teraz oveľa riskantnejší, ale zároveň možno ešte relevantnejší, pretože už „vidíme ženy, ktoré čelia diskriminácii, aj keď Taliban sľúbil, že nebudú.“

Výsmech Talibanu a jeho pohľadu na ženy

Táto tradícia existuje Afganistane už veľmi dlho. „Bola tu dlho dlho pred nástupom Talibanu, a bude existovať až do dňa, kým nebudú mať ženy svoje vlastné práva. S príchodom Talibanu bude väčšia potreba skrývať sa, väčšia potreba maskovať sa, ak chcete robiť určité veci. Bude však tiež nebezpečnejšie to urobiť, pretože verím, že Taliban to neschvaľuje. Vždy to bolo riskantné a v drsnejšom režime to bude nebezpečnejšie. Táto tradícia je výsmech Talibanu a jeho pohľadu na ženy,“ uzatvára.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 11:28