TASR/AP
StoryEditor

Rozmaznané decko Saddáma Husajna či zanedbaný Stalinov syn. Čo vieme o potomkoch najväčších diktátorov?

Eliška Trpíšková03.09.2021., 08:00h
Adolf Hitler síce deti nikdy nemal, no zachránili to Josif Stalin, či Benito Mussolini. Práve 20. storočie sa pýši tými najväčšími autoritárskymi vládami, na ktoré sa zásluhou ich potomkov nezabúda ani dnes.
Lajkuj Brainee.sk na

Talianska (kruto)vládkyňa

Začnime v Taliansku a pozrime sa na vnučku jedného z najobávanejších diktátorov, ktorý nadšene spolupracoval s Adolfom Hitlerom, či Franciscom Francom. Alessandra Mussolini však na rozdiel od niektorých iných potomkov na svojho dedka nezanevrela. Dokonca v jeho stopách pokračovala a v roku 2013 sa pridala k talianskej pravicovej strane Forza Italia, ktorej zakladateľom nie je nikto iný ako bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi. Alessandra túto stranu dokonca reprezentovala aj v Európskom parlamente.

Vnučka Mussoliniho má dnes 58 rokov a okrem politiky sa angažovala aj v modelingu a herectve. V roku 2017 vyvolala mierny škandál a objavila sa na titulkách takmer všetkých periodík po tom, ako vyhlásila, že jej dedko by vyriešil problém talianskej mafie „za dva alebo tri mesiace.“ Ako to Alessandra myslela si už všetci vysvetlíme po svojom...

TASR/AP

Pre otca všetko

Mirjana Marković, manželka bývalého prezidenta Srbska a Juhoslávie Slobodana Miloševića bola počas vlády svojho manžela označovaná za najobávanejšiu ženu v Srbsku , no čo boli zač ich deti? Obaja súrodenci Marko a Marija Milošević boli tvrdými zástancami otcovho režimu a Marko bol dokonca spojený s viacerými korupčnými kauzami. Staršia Marija zasa ostro kritizovala trestné konanie, do ktorého bol jej otec zapojený.

Slobodan Milošević zomrel v roku 2006 a bol stíhaný za viaceré priestupky, ktorých sa dopustil počas svojej vlády v rokoch 1991-2000 v bývalej Juhoslávii. Dnes si 47-ročný syn Marko zachováva anonymný status a údajne žije s manželkou a synom v Moskve. Dcéra Marija má 55 rokov a viaceré zdroje uvádzajú, že momentálne žije v štáte Montenegro.

Poľnohospodárka

Sar Patchata je jedinou dcérou kambodžského diktátora Pol Pota. Dnes len 34-ročná Sar sa vydala v roku 2014 a aktuálne pracuje ako poľnohospodárka na ryžovej plantáži. „Chcem sa stretnúť s mojim otcom a tráviť s ním čas v budúcom živote, ak nejaký existuje,“ vyjadrila sa pre portál Daily Mail mladá Kambodžanka. Jej otec bol lídrom komunistickej strany Khmer Rouge a počas jeho vlády bolo zabitých viac ako dva milióny Kambodžanov. Pol Pot nechal zabiť celú inteligenciu a krajina v tom čase prišla takmer o všetkých špecialistov. Nepriateľov štátu mučili a posielali ich na „pole smrti,“ kde boli zabíjaní roľníckym náradím. Celá svadba diktátorovej jedinej dcéry sa niesla v honosnom štýle a bol na ňu minutý balík peňazí, o ktorom väčšina domácich obyvateľov môže len snívať. Svojho manžela Sy Vicheku údajne Sar stretla počas svojho štúdia v Malajzii.

Zanedbaný syn

Syn nepochybne jedného z najväčších diktátorov Josifa Stalina to nemal v živote jednoduché a dokonca sa dvakrát pokúsil o samovraždu. Yakov Dzhugashvili bol diktátorov syn z prvého manželstva a napriek tomu, že jeho matka Jekaterina bola Stalinovou životnou láskou, on sám svojim synom z prvého manželstva opovrhoval a viac pozornosti mu paradoxne venovala Stalinova druhá žena – Naděžda Allilujeva. Sám Stalin bol svojimi tyranskými činmi povestne známy a dodnes sa nepotvrdilo, či náhodou nestál aj za vraždou Naděždy.

Yakov však taktiež nebol svätec a jeho manželka Júlia si ho údajne vzala len preto, že to dal zariadiť a vybaviť. Po tom, čo sa pokúsil prvýkrát spáchať samovraždu mu zostala poranená tvár, za ktorú sa mu jeho otec zvykol posmievať a hovoril mu, že nedokáže ani poriadne vystreliť. Yakov neskôr bojoval v druhej svetovej vojne, kde sa dostal do zajatia a bol mučený. S pomocou od jeho otca však mohol počítať len ťažko. Stalin totiž odmietol vyjednávať o jeho prepustení so slovami, že jeho syn sa nelíši od akéhokoľvek iného vojaka. Následne sa Yakov o samovraždu pokúsil aj druhýkrát – nabehol do elektrického pletiva v zajateckom tábore a v roku 1943 zomrel.

TASR/AP

Iracké potomstvo

Iracký diktátor Saddam Hussein mal až päť detí a do jeho potomkov sa vkladali naozaj veľké nádeje. Jeho prvorodeným synom bol Uday a keďže si jeho otec uvedomoval, že raz zaujme jeho miesto, patrične ho rozmaznával. Uday bol však obvinený z viacerých trestných činov, vrátane obvinení z vraždy, znásilnenia či mučenia a rolu dokonalého syna tak rozhodne nezastával. Napokon bol v roku 2003 spolu so svojim mladším bratom Kusajom a 14-ročným synom Mustafom zavraždený po trojhodinovej prestrelke americkými vojakmi. Diktátor tak svoje nádeje začal vkladať do troch mladších dcér.

Raghad, Rana a Mala však napokon boli nútené v roku 2003 po páde otcovej vlády z Iraku utiecť. Azyl im poskytlo práve Jordánsko, kde začali nový život v totálnej anonymite a bez akejkoľvek pozornosti. Irak však od Jordánska odvtedy požaduje vydanie najstaršej 53-ročnej Raghad, ktorá mala finančne podporovať vzburu, ktorá vznikla ako následok otcovho zosadenia. Saddam Hussein vládol v Iraku od roku 1979 do roku 2003 bez akejkoľvek opozície. Svoju krajinu vystavil dvom katastrofálnym vojnám – v roku 1980 napadol Irán a v roku 1991 zasa Kuvajt. V roku 2003 do Iraku vpadli americké vojská a Husseina zosadili. Zomrel o tri roky neskôr.

TASR/AP

„Zázračné“ dieťa

Jeden z najrepresívnejších režimov 21. storočia je práve v Severnej Kórei. Viete však, kto vlastne stojí za jeho zavedením? Nie je to nikto iný ako Kim II-song, ktorý bol známy svojou krutovládou. Kim II-song sa vymenoval za „veľkého vodcu,“ získal v krajine absolútnu moc a odstránil akúkoľvek konkurenciu. Dodnes sa označuje za večného prezidenta.

Začal s takzvaným vymývaním mozgov, ktoré sa odvtedy nesie z generácie na generácie. Jeho nástupcom sa stal jeho syn Kim Čong-il, ktorý pokračoval s otcovým režimom. Prehĺbil napríklad kampaň úpravou školských osnov, kde nechal uviesť seba i svojho otca ako bohov. Zaujímavosťou je, že bol veľmi inteligentný – povráva sa, že už po troch týždňoch po narodení vedel kráčať a po ôsmych zasa rozprávať. V 50. rokoch údajne nechal postaviť mesto Kijong-Dong na propagandistické účely a dokonca sa o ňom hovorí, že sa nemusel vyprázdňovať alebo močiť. V úrade bol od roku 1994-2011 a jeho nasledovníkom sa stal súčasný vodca Kim Čong-un.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 18:15