Reuters
StoryEditor

Taliban vstúpil do Kábulu. Mesto ovládol chaos, tisíce ľudí sa snažia utiecť

redČTK15.08.2021., 10:43h
Ľudia obliehali banky, aby si vybrali svoje úspory. Dlhé rady stoja aj pred veľvyslanectvami západných krajín, kde sa ľudia snažia získať víza.
Lajkuj Brainee.sk na

Islamisti z hnutia Taliban zo všetkých strán postupujú do metropoly Kábul, informovala s odvolaním na afganské ministerstvo vnútra agentúra Reuters. Z mesta sa na poslednú chvíľu snažia utiecť tisíce ľudí. Stanica BBC uviedla, že povstalci prechádzajú mestom bez akéhokoľvek odporu zo strany armády a bezpečnostných zložiek.

Bojovníci Talibanu na predmestí Kábulu:

Zástupca Talibanu v Dauhe uviedol, že povstaleckí bojovníci majú rozkaz, aby sa vyvarovali násilia a umožnili z metropoly odísť všetkým, ktorí tak budú chcieť urobiť. Podľa neho sa chcú islamisti vyhnúť civilným obetiam.

Hovoria o mierumilovnom prevzatí moci

„Nechceme ani jednu nevinnú obeť ani zranených z radov afganských civilistov, keď preberáme velenie. Nevyhlasujeme však prímerie,“ uviedol vo vyhlásení hovorca islamského hnutia Zabíhulláh Mudžáhid. Podľa neho je bezpečnosť v metropole aj naďalej v rukách vlády.

Agentúre Reuters hovorca povedal, že povstalci sa nehodlajú mstiť predstaviteľom vládnej moci ani príslušníkom armády a úradníkom, vedenie Talibanu podľa neho teraz rokuje s vládou o "mierumilovnom" prevzatí moci.

Úrad afganského prezidenta Ašrafa Ghaního oznámil, že bezpečnostné sily majú situáciu v Kábule pod kontrolou. V meste sa však na niekoľkých miestach strieľalo, uviedol Reuters. Úradujúci afganský minister vnútra Abdal Sattár Mírzakvál vo vyhlásení uviedol, že Taliban už je veľmi blízko k prevzatiu moci. „Afganci by sa nemali obávať ... Žiadny útok (na Kábul) nebude. Pôjde o nenásilné odovzdanie moci prechodnej vláde,“ citovala z jeho videovzkazu agentúra AFP.

V metropole však podľa spravodajcov zahraničných médií panuje chaos, ľudia obliehali banky, aby si vybrali svoje úspory, napísal na Twitteri Sharif Hassan z denníka The New York Times. Dlhé rady stoja aj pred veľvyslanectvami západných krajín, kde sa ľudia snažia získať víza, aby mohli vycestovať.

Evakuujú sa aj sídla afganských vládnych úradov

Ambasády však pokračujú s evakuáciou svojich pracovníkov a odvážajú ich na kábulské letisko. Agentúra Reuters s odvolaním na nemenovaného amerického činiteľa uviedla, že potrebné množstvo konzulárnych úradníkov a diplomatov teraz pracuje priamo na letisku. Zástupca NATO oznámil, že pracovníci misie Európskej únie boli presunutí na nespresnené bezpečné miesto.

V blízkosti veľvyslanectva Spojených štátov bolo vidieť dym, pretože sa zamestnanci pokúšali na poslednú chvíľu spáliť citlivé dokumenty.

Situácia pred odletom 

Ľudia na letisku pred sebou podľa portálu Spectrum News tlačia objemnú batožinu, do ktorej natlačili čokoľvek, čo im pomôže začať v cudzine znovu, vrátane kobercov či televízorov. Iní si vzali len fotoalbumy a oblečenie.

Šťastlivci, ktorým sa podarí letenku získať, potom na letisku čakajú ďalších mnoho hodín. Spoločne s tým, ako sa Taliban blíži, panika v Kábule rastie.

„Zbalil som všetko, čo som mohol, aby som začal nový život mimo túto vojnu,“ opísal Naweed Azim, ktorý so svojou manželkou a piatimi deťmi odlieta do tureckého Istanbulu v obave, že by ho Taliban mohol zabiť, pretože v posledných rokoch pracoval pre NATO ako subdodávateľ.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:00