TASR/Vladimír Miček
StoryEditor

Vieš čo robiť, ak sa na teba valí tornádo či záplava? Prinášame zopár užitočných rád

Marta Fandlová12.08.2021., 14:00h
Klimatická kríza so sebou prináša enormné množstvo horúčav, tornád, záplav a je dobré sa na jej dôsledky pripraviť.
Lajkuj Brainee.sk na

V poslednej dobe sme na našom území svedkami tornád s veľkou intenzitou. Tornádo na Morave, v Poľsku aj na Slovensku spôsobilo veľa škôd. Počas tornáda na Morave sa zranilo cez 200 ľudí, veľa ľudí malo pomliaždeniny, otvorené zlomeniny, či zranenia hlavy, šesť z nich dokonca zomrelo. Tornádo zničilo domy, infraštruktúru a bez elektriny zostalo desaťtisíce domácností - Tornádo na Slovensku v obci Petkovce strhlo z jedného domu strechu, poškodilo cesty, elektrické vedenie, káble aj mnohé autá. Dvojité Tornádo v Poľsku spôsobilo materiálne škody, úrady nehlásili žiadne obete.

Prírodné katastrofy stále viac naberajú na intenzite, najbližšie roky budeme stále častejšie čeliť silným búrkam, vetru, povodniam aj tornádam, ktoré vznikajú aj v dôsledku klimatickej krízy. Vieš ako sa pred prírodnými katastrofami chrániť? Pripravili sme pre teba užitočné rady, čo robiť v prípade, že vás nečakane zaskočí tornádo, či záplava.

Preč od okien

Veľa ľudí pre lajky na sociálnych sieťach spraví čokoľvek, ľudia v Českej republike si hrozivé tornádo na Morave dokonca natáčali. To je však obrovská chyba. V čase, keď je v blízkosti tornádo treba hľadať čo najrýchlejšie úkryt. Ak ťa tornádo zastihne v otvorenom priestore, choďte preč od okien a hľadajte čím skôr úkryt, ktorý vás dokáže uchrániť aj pred lietajúcimi predmetmi. Najbezpečnejším miestom je vždy podkrovie, pivnica najnižšie podlažie. V prípade akéhokoľvek nebezpečenstva je dôležité konať rýchlo, pretože aj pár sekúnd môže ovplyvniť to, či tornádo prežiješ v bezpečí a zdraví.

Nikdy nevieš, ako dlho budeš čakať, kým tornádo skončí. Práve preto je dôležité sa čo najlepšie obliecť, v prípade zimnej búrky či tornáda je dobré si na seba dať aj šál, rukavice, či teplé ponožky. Teplé oblečenie ťa uchráni pred omrzlinami, či inými zdravotnými problémami. Ak máš doma aj helmu na bicykel či motorku, je dobré si ju počas tornáda nasadiť, lietajúce predmety ti môžu ublížiť.

Nepanikáriť!

V prípade, že ťa tornádo zastihne v aute, tak ho okamžite zastav, naozaj nie je dobrý nápad počas tornáda šoférovať. Ideálne je, ak sa ti podarí z auta dostať čím skôr do bezpečia domova. Ak ťa zastihne silná búrka, auto je dobrým útočiskom a ochráni ťa, v prípade tornáda je to však otázne. Keďže nevieme dopredu poriadne predpokladať silu tornáda, je preto možné, že tornádo bude mať takú silu, že strhne so sebou aj auto, v ktorom sa nachádzaš. Práve preto je najdôležitejšie sa čo najrýchlejšie dostať do bezpečného úkrytu.

Veľa ľudí však tornádo zastihne nepripravených, v záhrade, na pláži, či v reštaurácii, nepanikár, ľahni si na zem tvárou dole a rukami si chráň hlavu. Práve táto poloha môže zabrániť tomu, aby ti ublížili ostré predmety.

Záchranný balíček

Tornáda nie sú pre našu oblasť až také typické. V dôsledku klimatickej krízy budeme častejšie čeliť záplavám, na ktoré je tiež dobré sa pripraviť. Okrem horúčav, či tornád zažívame toto leto aj veľké množstvo záplav. Júlové záplavy v Nemecku si vyžiadali až 169 obetí a 155 ľudí je stále nezvestných.

​Žiaľ, aj záplavy a potopy budeme v našej oblasti zažívať čoraz častejšie. Dôsledky klimatickej krízy budú čoraz častejšie a čoraz intenzívnejšie ohrozovať mestá a obce, rovnako tak obyvateľov. Mestá a obce by mali postupne pripraviť na to, že budeme žiť v klimatickej kríze. Teda, my v nej už žijeme a preto je potrebné prijímať adaptačné opatrenia, vďaka ktorým sa nám budú ľahšie zvládať jej dôsledky. Mestá a obce by sa mali pripraviť na častejší výskyt horúčav, zvýšenie priemerných teplôt, častejší výskyt sucha, zvýšenie činnosti výskytu zrážok, či častejší výskyt silných vetrov a víchric.

Tak, ako by sa na tieto zmeny mali pripraviť slovenské mestá a obce, mali by sme sa na to pripraviť aj my. Pred pár dňami postihli záplavy krásne Čičmany, z koryta sa vyliali miestne potoky a voda vymyla breh na parkovisku. Niektoré domy zatopilo, ale našťastie objekty ľudovej architektúry v Čičmanoch boli v poriadku. Záplavy a povodne budeme zažívať častejšie a preto je dobré sa na ne pripraviť.

Pre stále častejšie riziko záplav a povodní je dobré sa poistiť v poisťovni proti riziku a následkom škôd z povodní a záplav. Poistiť sa dá celá nehnuteľnosť, či domácnosť. Najrizikovejšími oblasťami sú mestá a obce, ktoré sú postavené v okolí potokov, či riek.

Ak žiješ v rizikovej oblasti, je dobré mať pripravený plán pre svoju domácnosť, či rodinu v prípade, že povodne nastanú. Dôležité je premyslieť si to, čo budete robiť v prípade povodní, čo budeš potrebovať a kam pôjdeš. Je dobré mať dopredu pripravený aj záchranný balíček s potravinami a vecami, ktoré budeš potrebovať počas evakuácie.

Čoraz častejšie budeme žiť vo svete plnom neistôt, je dobré sa na tento svet dopredu pripraviť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 15:45