Reuters
StoryEditor

Japonsko zverejnilo mená covidových previnilcov. Spustil sa mediálny lynč

iDnesdtt05.08.2021., 15:00h
Krajina, v ktorej sa práve koná olympiáda, berie dodržiavanie striktných nariadení vážne. Dokázala to aj nezvyčajným prístupom k občanom, ktorí protipandemické opatrenia porušili.
Lajkuj Brainee.sk na

Ministerstvo zdravotníctva podľa serveru Gizmodo uviedlo, že traja občania Japonska po návrate zo zahraničia porušili protipandemické opatrenia. Podľa oznámenia ide o dvoch ľudí, ktorí pricestovali z Južnej Kórey a jedného, ktorý pricestoval z Havaja. Napriek tomu, že sa po návrate preukázali negatívnymi PCR testami, odmietli reagovať na nasledovné videohovory so úradmi venujúcimi sa zdravotníctvu. Presne tak. Po prílete z akejkoľvek cudzej krajiny musia Japonci komunikovať priamo s úradmi a dodržať 14-dennú karanténu. V priebehu týchto dní musia hlásiť svoju neustálu polohu, vyhýbať sa verejnej doprave, zostať v kontate s úradníkmi.

Začala s tým Austrália

Japonsko sa rozhodlo reagovať originálnym spôsobom. Mená troch previnilcov publikovalo na oficiálnych stránkach. Na sociálnej sieti Twitter sa bezprostredne potom strhla medzi diskutujúcimi rozvášnená debata. Niektorí previnilcov identifikovali, informovali o tom, kde bývajú a čo robia.

​Japonská vláda sa ku kontroverznému kroku rozhodla pristúpiť po tom, ako sa počty nakazených koronavírusom opäť začali v krajine zvyšovať. Obáva sa preťaženia zdravotného systému kvôli mutácii delta. Krajine, ktorá má zhruba 126 miliónov obyvateľov, sa zatiaľ darilo držať vírus na uzde.

Niektorí experti už pred prudkým nárastom varovalo dávnejšie, dokonca odporúčajú opäť nariadiť lockdown alebo celoštátny stav núdze.

K verejnému pranierovaniu ľudí, ktorí reštrikcie porušujú (takzvanému covid shamingu) sa v posledných mesiacoch uchýlili aj Austrálčania, kde relatívne málo prípadov covidu-19 a efektívne trasovanie kontaktov umožnilo politikom a novinárov ukazovať prstom na jednotlivcov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 18:04