Unsplash/mana5280
StoryEditor

Grizly týždeň väznil muža na Aljaške. Nešťastníka zachránila až úplná náhoda

ČTKiDnes27.07.2021., 15:00h
Zhodou šťastných náhod sa americkej pobrežnej stráži podarilo objaviť muža odrezaného od sveta v aljašskej divočine, na ktorého niekoľko nocí po sebe útočil rovnaký medveď grizly. Muž nemal možnosť si akokoľvek privolať pomoc. Nakoniec však mal šťastie.
Lajkuj Brainee.sk na

Asi 60-ročný dobrodruh býval od 12. júla sám v búde určenej pre zlatokopov niekoľko desiatok kilometrov od mesta Nome na západe Aljašky. Jedného dňa na neho zaútočil medveď grizly, zranil ho a odtiahol k miestnej rieke. Mužovi sa však podarilo uniknúť a schovať sa späť do búdy.

Nasledujúcich niekoľko nocí však musel čeliť ďalším útokom rovnakého zvieraťa. Medveď sa podľa záchranárov k obeti niekoľkokrát dobíjal a vyrval dvere od jeho skromného príbytku. Muž mal len obmedzený počet nábojov a záchranárom povedal, že niekoľko dní nespal, pretože sa stále obával príchodu divého zvieraťa.

Unsplash/Becca

​Spasiť stroskotanca sa záchranárom podarilo úplnou náhodou. Helikoptéra pobrežnej stráže smerovala do mesta Nome, z ktorého mala nasledujúci deň odviezť skupinu vedcov na prieskumnú misiu. Pilot sa však v jednej chvíli chcel vyhnúť skupine mrakov, a tak odbočil asi kilometer z plánovaného kurzu.

​Vďaka tomu sa na svojej novej trase dostala helikoptéra do dostatočnej blízkosti k búde, na ktorej strechu napísal zúfalý muž nápisy SOS a HELP. Akonáhle dobrodruh počul zvuky blížiaceho sa stroja, vyliezol zo svojho príbytku a signalizoval, že je v ťažkostiach. Helikoptéra pristála a jeho posádka ho transportovala do nemocnice, kde mu lekári ošetrili zranenia na tele a nohe. Tie ho našťastie neohrozovali na živote.

„Tak skončili týždeň trvajúce muky, ktoré by mohli vydať aj na pokračovanie filmu Revenant: Zmŕtvychvstanie,“ napísal denník The New York Times s odvolaním sa na snímku z roku 2015, v ktorom hlavného hrdinu napadne medveď a následne sa ranený prebíja severoamerickú divočinou.

„Keby sme boli vo vedľajšom údolí, úplne by sme ho minuli,“ komentoval incident jeden z členov posádky helikoptéry pobrežnej stráže.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 01:49