Muž dokáže prespať väčšinu svojho života (ilu)pixabay.com
StoryEditor

Vieš si predstaviť, že by si spal 300 dní ročne? Tento chlapík to dokáže, má nezvyčajnú chorobu

Radka Rosenbergová24.07.2021., 14:00h
Možno by niektorí z nás dokázali spať niekoľko dní v kuse. Preležať však v posteli takmer rok? To je niečo nepredstaviteľné. Tento chlapík trpí vzácnou chorobou, pre ktorú musí veľa spať.
Lajkuj Brainee.sk na

42-ročnému mužovi z okresu Nagaur v indickom Rádžastane totiž diagnostikovali ochorenie, ktoré ho núti spať. Dokáže tak prespať až 300 dní v roku. Pukhram, obyvateľ dediny Bhadwa, trpí zriedkavou poruchou zvanou hypersomnia - alebo nadmerná spavosť. Ide o stav, pri ktorom človek abnormálne dlho alebo abnormálne často spí. 

Občas sa teda stane, že jednoducho po zatvorení očí dokáže spať 25 dní vkuse. Za to si vyslúžil prezývku „Kumbhkarna“, čo je mýtická postava zo staroindického písma Rāmāyana, ktorá je známa tým, že spí bez prerušenia šesť mesiacov.

Pukhram trpí hypersomniou už viac než 23 rokov. Pukhramov stav tiež údajne spôsobuje výkyvy a zmeny v bielkovinách mozgu známych ako TNF-alfa, ktoré sú dôležité pre bunkovú signalizáciu - základ pre vývoj, opravu tkanív, imunitu, ale najmä, zohrávajú dôležitú úlohu pri spánku.

V dôsledku tohto ochorenia nie je schopný prevádzkovať svoj obchod s potravinami dlhšie ako päť dní v mesiaci. Musia sa oňho starať najbližší, ktorí majú veľmi ťažkú úlohu. Jeho rodina tvrdí, že ide o skutočný boj.

„Spočiatku spával naraz viac ako päť či sedem dní,“ tvrdí jeden z členov rodiny a dodáva, že vyhľadali aj lekársku pomoc, no jeho choroba sa nedá liečiť. „Postupne sa jeho stav zhoršoval a obdobia spánku sa zvyšovali a teraz spí dvadsať až dvadsaťpäť dní do mesiaca.“

Tento stav sa síce dá liečiť, no ide o naozaj náročnú terapiu. Liečba zahŕňa antidepresíva a vyhýbanie sa alkoholu či liekom, ktoré nie sú viazané na lekársky predpis. Ako však dochádza k takémuto čudnému zdravotnému stavu? Jeden popredný lekár sa domnieva, že súvisí s psychologickými aspektmi. 

„Ak osoba v minulosti utrpela poranenie hlavy alebo chronický nádor, potom môže dôjsť k tomuto stavu,“ uviedol doktor Birma Ram Jangid z indického štátu Radžastan. „Navyše sa v medicíne zaraďuje medzi psychické poruchy.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 00:10