Kardinál Marx chcel odstúpiť kvôli kríze, ktorá súvisela s prípadmi sexuálneho zneužívania v cirkviTASR
StoryEditor

Arcibiskup sa pre sexuálne zneužívania v cirkvi chcel vzdať funkcie. Pápež František to odmietol

Radka Rosenbergová10.06.2021., 16:20h
V liste, ktorý Vatikán vydal 10. júna, pápež František vyzval kardinála Marxa, aby pokračoval vo svojej funkcii, pričom uviedol, že on a ostatní členovia cirkvi by mali namiesto toho prevziať zodpovednosť za škandál a smerovať k zmenám.
Lajkuj Brainee.sk na

Pápež František neprijal ponuku nemeckého kardinála Reinharda Marxa, ktorý sa chcel vzdať úradu mníchovského arcibiskupa. Spravil tak kvôli kríze, ktorá súvisela s prípadmi sexuálneho zneužívania v cirkvi.

Marx, jeden z najvplyvnejších liberálnych predstaviteľov katolicizmu, ponúkol začiatkom júna svoje odstúpenie z úradu mníchovsko-frízinského arcibiskupa. Pápež v liste uviedol, že namiesto rezignácie musí arcibiskup zvoliť odpoveď „ktorá sa netýka slov, ale postojov, ktoré majú odvahu postaviť sa do krízy a predpokladať realitu bez ohľadu na následky.“

67-ročný kardinál Marx je blízkym pápežovým dôverníkom a svojím odstupom chcel poukázať na „osobné zlyhania a administratívne chyby, ale aj inštitucionálne alebo„ systémové “zlyhanie. 

Pápež František neprijal ponuku nemeckého kardinála Reinharda Marxa, ktorý sa chcel vzdať úradu Pápež František neprijal ponuku nemeckého kardinála Reinharda Marxa, ktorý sa chcel vzdať úradu TASR

„Je pre mňa dôležité prevziať zodpovednosť za sexuálne zneužívanie predstaviteľmi cirkvi za posledné desaťročia. Mám dojem, že sa nachádzame v „slepej uličke“, ktorá má tiež potenciál mnohé zmeniť,“ napísal v liste.

V marci zverejnili 800-stranovú správa o arcidiecéze v Kolíne nad Rýnom. Podľa nej bolo v rozmedzí rokov 1975 až 2018 v rámci diecézy podozrivých z účasti na zneužívaní 202 ľudí, z toho 63 percent tvorili duchovní. Niekoľko biskupov a ďalších predstaviteľov po zverejnení správy odvolali alebo sami rezignovali.

Podľa agentúry AP bolo v Nemecku v rokoch 1946 až 2014 zneužívaných duchovnými najmenej 3 677 ľudí, z toho viac ako polovica bola mladšia ako trinásť rokov. Najhoršie bolo, že duchovní, ktorí zneužívali mladých chlapcov, mohli zostať na svojich pozíciách.

Po svojej rezignácii Marx novinárom povedal, že systémová reforma je jediným spôsobom, ako obnoviť dôveryhodnosť cirkvi v Nemecku aj v zahraničí. „Som presvedčený, že nastane nová epocha kresťanstva. Avšak iba vtedy, ak sa cirkev poučí z takýchto chýb.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:17