Facebook/Inside Edition
StoryEditor

Stádo slonov sa blíži k niekoľkomiliónovému mestu. Číňania si s nimi nevedia dať rady

Ľubomíra Somodiová01.07.2021., 11:30h
Pätnásť slonov v Číne má namierené na osem miliónové mesto. Odborníci sa všemožne snažia odvrátiť ich naspäť do národného parku, aby predišli stretom medzi stádom a ľuďmi.
Lajkuj Brainee.sk na

Stádo 15 ázijských slonov je na ceste, ktorá nemá obdoby. Za posledný rok prešli takmer 500 kilometrov z prírodnej národnej rezervácie Xishuangbanna v provincii Jün-nan smerom na sever. Nikto zatiaľ netuší, prečo sa začali premiestňovať, alebo kam majú namierené v rámci najdlhšej zaznamenanej migrácii slonov v čínskej histórii. Píše National Geographic.

Rodina slonov pozostávajúca zo šiestich dospelých samíc, troch dospelých samcov a šiestich mláďat sa momentálne nachádza na okraji mesta Kchun-ming, kde žije viac ako 8 miliónov ľudí.

Predstavujú riziko

Počas toho, ako sa v posledných mesiacoch pohybovali pri ľudských sídlach, ničili úrodu, blúdili ulicami malých miest a hľadali jedlo. Vlámali sa do kuchýň a vliezli do opatrovateľského domu. Niektorí sa mohli údajne opiť fermentovaným obilím. Zatiaľ je väčšina stáda pohromade, jeden samec ich však opustil a je od neho vzdialený zhruba 25 kilometrov.

Keďže stádo u ľudí vzbudzuje prirodzene veľkú pozornosť a obavy, pred odborníkmi stojí veľká výzva: ako znížiť riziko stretu ľudí a obrovských cicavcov.

Vábia ich na jedlo a stavajú ploty

„Tunajší ľudia nemajú s takýmito incidentami skúsenosť,“ hovorí Shu Chen, expertka na ázijské slony z London Zoological Society, ktorá úzko spolupracuje s tímom monitorujúcim migrujúce slony. Výsledkom je, že tímy vytvárajú a prispôsobujú svoje reakcie v reálnom čase. Úrady nasadili drony na ich sledovanie. Monitorujú ich 24 hodín denne. Primárne sa snažia vábiť slonov jedlom a využívajú fyzické bariéry, aby zmenili smer ich pohybu,

Niektorí Experti varujú, že samotné jedlo na odklonenie ich trasy nebudú dostačujúce. Zároveň to so sebou prináša určité riziká. Slony sa na potravinách od ľudí môžu stať závislé.

Riziká

Raman Sukumar, profesor ekológie na Indickom vedeckom ústave a významný odborník na ázijskú ekológiu a správanie slonov si myslí, že ideálnym riešením by mohli byť elektrické ploty, ktoré treba rýchlo postaviť pozdĺž cesty a následne zložiť, aby sa slony vrátili tam, odkiaľ prišli. Dodáva však, že vzhľadom na to, že nevedia, prečo odišli, udržať ich v rezervácii nebude jednoduché.

Do úvahy pripadá aj uspanie slonov a následný transport. Avšak aj to má svoje riziká. Keďže sú podľa vedcov úzko prepojenou rodinou a sú neustále v strehu, uspanie čo i len jedného slona pravdepodobne rozruší celé stádo, čo by mohlo spôsobiť nepredstaviteľné škody.

Udržateľné riešenie

„Súčasné úsilie – vábenie jedlom a oplotenie - je krátkodobé riešenie, s cieľom zabrániť stretom,“ hovorí Shu Chen. Pre mnohých však skutočnou ostáva otázkou, ako vytvoriť pre slony udržateľné a dlhodobé riešenie.

Jedným z riešení je podľa expertov vytvorenie národného parku pre slonov v blízkosti v Kchun-mingu. V Jün-nan je veľa národných, provinčných a mestských prírodných rezervácií. Mnoho z nich má podľa nich potenciál stať sa dočasným a neskôr trvalým prostredím týchto slonov. Vedci okrem toho zdôrazňujú dôležitosť budovania ekologických koridorov spájajúcich existujúce štyri prírodné rezervácie slonov v Jün-nane, ktoré umožňujú zvieratám ľahkú a bezpečnú migráciu a upozorňujú na ničenie ich prirodzeného prostredia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 17:53