Zoo Beauval
StoryEditor

Milovníci prírody oslavujú. Gorilie mláďa sa narodilo veľmi špeciálnym rodičom

redakcia30.06.2021., 15:00h
Skvelú správu oznámili ochrancovia prírody v utorok.
Lajkuj Brainee.sk na

V Gabone oslavujú. Minimálne ochranári a milovníci prírody. Na svet totiž prišlo prvé gorilie mláďatko, ktoré počali dve gorily vyrastajúce v zoologických záhradách. Djongo (15) a Mayombe (13) boli väčšinu svojho života pod ochranou chovateľov. Neskôr ich vypustili do voľnej prírody, kde sa rozmnožili. Predstavuje to veľkú nádej pre tento ohrozený zvierací druh.

Zo zoo do prirodzeného prostredia

Rodičia mláďaťa sa už v zoologických záhradách narodili. Už ich rodičov previezli z Afriky do Francúzska a Anglicka. Chovatelia sa pokúsili o doteraz nevídaný experiment – Mayombe a Djonga vypustili do voľnej prírody. Ich domovom sa stal prales v Gabone.

Gorily si k sebe našli cestu a splodili mláďa, ktoré sa považuje za historicky prvé narodené vo voľnej prírode rodičom odchovaných v zoo.

​Predstavuje to nádej k integrácii ohrozeného druhu zo zoologických záhrad späť do voľnej prírody. „Pred 35 rokmi náš zamestnanec zachránil Djongovho otca a vďaka tomu dostala rodina ďalej sa rozširovať. Ďalšia generácia je napriek tomu nesmierne ohrozená a my robíme všetko preto, aby sme ju zachránili. Tento prirodzený spôsob nás nesmierne teší, je to veľký míľnik,“ povedal Damian Aspinall – šéf organizácie, ktorá sa o gorily stará.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 10:57